Razboiul vinului

vineri, 31 martie 2006, 21:28
5 MIN
 Razboiul vinului

Prefectul Radu Prisacaru a turnat gaz peste focul de la Bals, declansind ceea ce s-ar putea numi „Razboiul vinului” de la Iasi. Prefectul a acuzat societatea Vinia SA ca s-ar afla in spatele conflictelor dintre satenii din Bals si Cotnari SA. Prisacaru a solicitat Garzii Financiare efectuarea unui control punctual la Vinia SA. Conform rezultatelor prezentate de inspectorii garzii, avocatul care reprezinta interesele Vinia SA este acelasi cu cel care ii apara pe satenii din Bals si comisia locala de fond funciar in procesul cu Prefectura. Totodata, Vinia SA ar fi platit transportul citorva zeci de sateni din Bals la Bucuresti, la un miting organizat de Alecu Chitaru. De cealalta parte, directorul Vinia SA, Vasile Babusanu, a confirmat legaturile societatii pe care o conduce atit cu satenii din Bals, cit si cu avocatul acestora, Florin Scrieciu. Babusanu i-a dat totodata intilnire prefectului in fata Tribunalului, pentru divulgarea unor informatii privind relatii contractuale ale Vinia SA.
Vinia a platit transportul taranilor la Bucuresti
Prisacaru a solicitat Garzii Financiare efectuarea unui control punctual la Vinia SA. „Discutasem cu avocatul Scrieciu, cind acesta a venit la Iasi. L-am intrebat daca este si avocatul Vinia SA, iar el mi-a confirmat. Am cerut atunci institutiilor publice abilitate din Iasi informatii despre actiunile lui Chitaru, iar datele prezentate acum rezulta din actiunile de control efectuate de acestea”, a declarat sec prefectul. Concluziile controlului Garzii Financiare au fost prezentate ieri de Prisacaru in cadrul unei conferinte de presa. „Cu totul intimplator, avocatul Vinia este acelasi cu cel al satenilor din Bals. Cu totul intimplator, Vinia a platit, cu 47 milioane lei, transportul acestora la Bucuresti, la un miting. Rezultatele controlului vor pleca la Bucuresti, la Ministerul Administratiei si Internelor”, a rezumat Prisacaru. Prefectul nu a comentat raportul Garzii Financiare, afirmind totusi ca acesta confirma faptul ca in spatele afacerii Bals stau interese economice. „Normal ca exista interese economice. Eu vreau sa produc vin, asa cum vrea si Cotnari SA. Eu vreau sa inchei contracte de arenda cu proprietarii de vie, asa cum vrea si Cotnari SA. Care este problema?”, a replicat directorul Vinia, Vasile Babusanu.
Conform precizarilor lui Babusanu, Garda Financiara a verificat contractele comerciale ale Vinia SA la sfirsitul saptaminii trecute. Dupa numai o zi, raportul a fost inaintat prefectului. Acesta a asteptat timp de 6 zile inainte de a-l prezenta public, exact in aceeasi zi in care la Pascani a avut loc un nou termen in procesul in cadrul caruia Prefectura a solicitat anularea hotaririi comisiei judetene de fond funciar prin care au fost pusi in posesie 182 de sateni din Bals. „Prefectul nu s-a gindit nici o clipa sa exercite vreo presiune asupra justitiei. Documentul a fost facut public acum exclusiv din cauza faptului ca agenda prefectului nu a permis organizarea unei conferinte de presa intr-o alta zi”, a explicat purtatorul de cuvint al Prefecturii, Sebastian Buraga.
Prefectul, contrat puternic
Contactat telefonic, directorul Vinia SA a admis faptul ca lucreaza cu acelasi avocat care ii reprezinta si pe satenii din Bals. Babusanu a precizat ca Florin Scrieciu reprezinta interesele SC Vinia SA inca din 1997, contractul cu acesta urmind sa se deruleze pina in 2008. „Scrieciu este unul dintre cei mai buni avocati pe probleme de fond funciar din tara. A lucrat la redactarea legilor proprietatii. A fost seful directiei juridice din Ministerul Agriculturii. In privinta aceasta, totul este perfect legal”, a spus Babusanu. Acesta a apreciat ca prefectul risca un proces cu Scrieciu pentru faptul ca a divulgat date referitoare la un contract privat intre Vinia SA si cabinetul de avocat „Scrieciu Florin”. „Garda Financiara putea sa verifice orice dorea, nu este nici o problema. Transformarea relatiilor contractuale intre doua societati private in subiect public este insa interzisa prin lege”, a spus Babusanu. La rindul sau, Scrieciu s-a aratat surprins de faptul ca prefectul a facut publice relatiile sale cu Vinia SA si cu satenii din Bals. „Sint avocat. Imi reprezint clientii. Din partea mea, prefectul poate sa spuna orice. Nu cred insa ca astfel de declaratii ajuta cu ceva in problema de la Bals”, a spus Scrieciu.
„Prefectul rascoleste tot scandalul, in folosul Cotnari SA”
Babusanu l-a acuzat pe prefect ca sustine, indirect, interesele SC Cotnari SA in privinta viilor de la Bals. „Orice ar spune Prefectura, oamenii din Bals au titluri de proprietate valabile. Noi am incheiat contracte de arenda cu oamenii, iar cei de la Cotnari nu ne-au lasat sa exploatam terenurile. Poate ca ar fi trebuit sa intram si noi cu ghioaga in vii, asa cum a facut SC Cotnari. Prefectul nu face altceva decit sa rascoleasca tot scandalul, in folosul SC Cotnari”, a apreciat Babusanu. Sefii de la Cotnari replica si ei dur. „Hai sa fim seriosi. Noi avem 1.200 ha de vie in exploatare si producem 6 milioane de litri de vin anual. Vinia nu are nici o palma de pamint, dar produce mai mult ca noi. Vinia este cel mai mare falsificator de vinuri din tara. In ce priveste titlurile de proprietate de care se vorbeste, legea este clara. Cei care au avut terenuri la CAP trebuie sa si le ia de la CAP. Nu de la noi, fost IAS”, a replicat Constantin Deleanu, managerul SC Cotnari SA.
In ce consta scandalul de la Bals
Un numar de 182 de sateni din Bals revendica o suprafata de 147,25 ha de vie administrata de SC Cotnari, in tarlaua Rotila. Satenii au predat terenul din Rotila catre CAP Bals in 1962, la colectivizare. Ulterior, in 1984, tarlaua pe care satenii avusesera teren a fost transferata de la CAP la IAS Cotnari, care a terasat-o si a plantat vie. In 1991, satenii si-au cerut inapoi pamintul, dreptul de proprietate fiindu-le validat. Conform legii, satenii ar fi trebuit pusi in posesie in limitele teritoriale de la 1 ianuarie 1990 ale fostului CAP Bals, asa cum spune legea. In 2000, satenii au fost improprietariti in tarlaua Rotila, administrata de IAS Cotnari, eliberindu-se si 41 de titluri de proprietate. Hotarirea prin care satenii au fost pusi in posesie a fost atacata in instanta de Prefectura, ca fiind ilegala, solicitindu-se declararea nulitatii absolute a acesteia. Conform actiunii inaintate de Prefectura, satenii au fost pusi ilegal in posesie in perimetrul IAS Cotnari, chiar daca tarlaua Rotila reprezenta vechiul amplasament al terenurilor detinute de cetatenii din Bals. Mai mult, satenii ar fi trebuit sa primeasca terenuri cu aceeasi folosinta ca si cel predat la CAP, respectiv pasune sau fineata, nu vie, pentru aceasta statul investind foarte mult. In prezent, procesele sint pe rol.

Comentarii