Repartitoarele de la Iasi au ajuns in vizorul Guvernului

Subtitlu

vineri, 30 martie 2007, 22:03
3 MIN
 Repartitoarele de la Iasi au ajuns in vizorul Guvernului

Repartitoarele de costuri nu sint obligatorii, iar cei care nu le monteaza nu primesc amenzi, spun oficiali ai Guvernului. Clarificarile au fost facute de Mircea Toader, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, dupa ce oficialii CET sustineau ca prevederile din lege se vor aplica intocmai. Desi HG nr. 933/2004 prevedea ca, pina la data de 31 iulie, toate apartamentele bransate la sistemul de incalzire centralizat sa aiba montate repartitoare de costuri, termenul prevazut nu ar avea astfel nici o relevanta. Cel putin asa sustin oficialii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Mircea Toader a precizat ca cea mai buna solutie de stabilire a costurilor cu incalzirea o reprezinta contorizarea individuala. Specialistii furnizorului de agent termic au specificat ca acest tip de contorizare nu se poate realiza decit la blocurile cu distributia agentului termic pe orizontala. Din 2.200 de blocuri existente in Iasi, numai 5 au distributie pe orizontala a agentului termic. Pentru restul, investitia totala s-ar ridica la aproximativ 190 milioane RON.

MAI: Legea se refera la apa calda

Iesenii care pina la data de 31 iulie 2007 nu si-au montat repartitoare de costuri nu vor fi, asadar, sanctionati de catre autoritatile locale. Legea 51/2006, care a intrat in vigoare pe data de 21 martie 2007, prevede amenzi intre 500 si 1.000 de lei in caz de nerespectare a "termenelor pentru incheierea actiunii de contorizare individuala la nivel de apartament". Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, a precizat ca paragraful mentionat se refera la contorizarea apei calde, si nu a agentului termic folosit pentru incalzire. "Repartitorul nu inregistreaza agentul termic consumat in gigacalorii, ci evidentiaza consumul de caldura al caloriferului, consum care reprezinta o cota-parte din consumul total contorizat la nivel de scara sau bloc. Legislatia in vigoare prevede finalizarea contorizarii la nivel de scara sau bloc in ceea ce priveste agentul termic. In ce priveste HG 933, ziua de 31 iulie 2007 este data limita pentru finalizarea montarii contoarelor de energie termica sau a repartitoarelor, fara insa a fi stabilite sanctiuni. Practic, data de 31 iulie nu are nici o relevanta pentru consumatorii casnici in ceea ce priveste montarea repartitoarelor", a subliniat Mircea Toader. Acesta a adaugat ca cea mai buna solutie privind gestionarea consumurilor proprii de agent termic o reprezinta montarea contoarelor la fiecare apartament. Insa acest lucru nu este posibil decit in cazul distributiei orizontale a agentului termic, si nu verticale. Concret, acest lucru inseamna montarea de gigacalorimetre la fiecare apartament.

Gigacalorimetrul: 3.000 RON de apartament

Conform reprezentantilor CET, in prezent, distributia agentului termic se face pe orizontala numai in cazul a cinci blocuri din Iasi, insumind aproximativ 500 de apartamente. Pentru restul blocurilor sint necesare investitii imense pentru modificarea instalatiilor interne de transport a agentului termic. "O astfel de investitie se ridica la aproximativ 3.000 RON de apartament. Avantajele sint multiple, plecind de la reabilitarea instalatiei de distributie interioara, faptul ca se incheie un contract individual cu furnizorul, iar plata se face direct. Consumatorul nu mai depinde de restul vecinilor. Se poate ajunge pina la cresterea pretului de vinzare a apartamentului", a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET. Din totalul celor 63.656 de apartamente racordate la sistemul de incalzire centralizat din Iasi, numai 29.508 au montate repartitoare de costuri, adica 46,3 %. Proprietarii celorlalte 34.148 apartamente ar trebui sa investeasca in modificarea instalatiei interioare de distributie. Specialistii apreciaza ca pentru fiecare apartament ar fi nevoie de aproximativ 2 zile pentru lucrarile de schimbare a tevilor de agent termic. "Consideram ca, in decurs de 2 luni, distributia pe verticala poate fi trecuta pe orizontala, la un bloc cu parter si patru etaje. Este vorba despre lucrari pe care nu le executam noi, iar asociatiile de proprietari vor trebui sa faca licitatie", a adaugat Ovidiu Mihaiuc. Cu toate acestea, iesenii nu se inghesuie sa-si monteze gigacalorimetre de apartament. "Oamenii nu au bani pentru astfel de investitii. Asociatiile de proprietari nu au constituite nici macar fondurile minime, cum ar fi cel de rulment. Este drept ca pentru astfel de lucrari pot fi accesate fonduri de la Guvern, dar acest lucru implica reabilitarea termica a intregului bloc, ceea ce presupune costuri suplimentare", a afirmat Petru Focsa, seful Serviciului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Municipiului Iasi.

Comentarii