Capastru pentru Romtelecom

vineri, 09 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Capastru pentru Romtelecom

Guvernul a inaintat Parlamentului hotarirea privind supunerea spre adoptare a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei nr. 36/2001, privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei. Una din prevederile Ordonantei se refera la tarifele practicate in telefonia fixa, care vor fi, din nou, dupa trei ani si jumatate, supravegheate de catre Oficiul Concurentei.
Grecii au urmarit doar profitul
Este stiut faptul ca, din momentul in care s-a produs privatizarea ROMTELECOM, actionarul majoritar, compania greceasa OTE, a promovat o politica de tarife libera, conditionata numai de profitul pe care trebuia sa-l inregistreze ROMTELECOM. S-au stabilit, astfel, cresteri de tarife care depaseau cu mult 100% pe an, alaturi de alte obligatii pe care cetatenii abonati la serviciul de telefonie fixa au fost nevoiti sa le achite in cei trei ani si jumatate care s-au scurs de la privatizarea ROMTELECOM.
Trebuie retinut faptul ca, pina la privatizarea ROMTELECOM, serviciile telefonice de baza (fixe) erau considerate monopoluri naturale, astfel incit tarifele practicate in acest domeniu trebuiau avizate de catre Oficiul Concurentei, asa cum au fost avizate, de exemplu, tarifele la transportul de calatori, pretul gazului metan sau al gigacaloriei. Una din conditiile impuse de compania greceasca, pentru a compara pachetul de actiuni ROMTELECOM de la statul roman, a fost tocmai eliminarea telefoniei de baza de pe lista monopolurilor naturale, pentru a putea sa hotarasca singuri tarifele pe care le vor practica. Masura luata de Guvern ar readuce, daca legislativul va fi de acord, serviciile telefonice de baza sub controlul Oficiului Concurentei.
Facturi umflate de 1,5 miliarde de lei
Toti abonatii din reteaua telefonica de baza au avut prilejul sa constate, in ultimii ani, pe propria piele, ce a insemnat privatizarea ROMTELECOM, in ceea ce priveste politica de tarife practicata. Pe linga majorarile de tarife impuse luna in luna, in functie de evolutia dolarului, ROMTELECOM nu a oferit o garantie minima ca abonatii platesc strict ceea ce consuma. Nu putine au fost cazurile in care acestia au reclamat ca facturile au fost umflate artificial, ori ca au fost trecute pe numerele lor convorbiri pe care nu le-au efectuat niciodata. Trebuie spus ca, la nivelul judetului Neamt, Inspectoratul de Concurenta a constatat, in urma unor controale efectuate la ROMTELECOM Neamt, incalcari ale legislatiei in ceea ce priveste politica de tarife practicata.
Astfel, in 1999, abonatii la reteaua telefonica de baza din judetul nostru au platit in plus fata de ceea ce se cuvenea peste 1,5 miliarde de lei. Inspectoratul de Concurenta Neamt a dat in judecata ROMTELECOM pentru recuperarea acestor sume, care urmau sa fie virate la bugetul de stat.
Constantin Secure, inspector sef in cadrul Inspectoratului de Concurenta Neamt, a declarat: "In urma controalelor efectuate de noi, in anul 1999, am incheiat un proces verbal pentru suma de 1,5 miliarde de lei, provenind din diferente la tarifele practicate de ROMTELECOM, bani luati in plus de la populatie. Din pacate, am pierdut procesul, ca asta-i Justitia! Nici macar nu am primit motivarea!"
In legatura cu relatia institutiei pe care o reprezinta cu Goscom, inspectorul sef Constantin Secure spune ca tarifele practicate de aceasta societate nu au fost contestate, fiind aprobate la nivel central. Cit despre consumatorii de energie electrica, nemultumiti de tarifele practicate de distribuitor, Constantin Secure sustine ca, nici in acest caz nu are competenta de a interveni, deoarece de la 1 iunie 2000 tarifele la energia electrica nu mai sint supravegheate de Consiliul Concurentei. (M.R.)

Comentarii