DEZERTORII

luni, 04 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 DEZERTORII

Claudiu Ciobanu, de 27 de ani, din satul Pildesti, comuna Cordun, a ales o cale mai putin obisnuita – si, in acelasi timp, cel mai aspru pedepsita de lege – de a "fenta" armata: dezertarea. El figureaza in scriptele Politiei ca urmarit general.
Incorporat, in toamna anului 1995, la o unitate militara de infanterie, situata in Magurele, aproape de Bucuresti, Claudiu Ciobanu nu a facut decit trei luni de armata. In acelasi an, in luna decembrie, profitind de o permisie pentru a-si vedea parintii, el a refuzat sa se mai intoarca la unitate. De fapt, el nu a stat cu parintii decit trei zile, dupa care a plecat, spunind ca trebuie sa ajunga la unitate. Dupa ce a cerut bani de la tatal sau, sub pretextul ca vrea sa cumpere niste vin pentru colegii militari, Claudiu si-a luat la revedere si dus a fost. Parintilor nici nu le-a trecut prin cap ce vrea sa faca fiul lor, ei aflind ca acesta este dezertor de abia la inceputul lunii ianuarie 1996, cind doi ofiteri s-au deplasat la locuinta lor, intrebind unde se afla baiatul. De altfel, conducerea unitatii la care fusese incorporat Claudiu Ciobanu, s-a sesizat pe data de 3 ianuarie ca acesta nu s-a mai intors din permisie. Imediat s-a format o comisie de ancheta, care a incercat sa dea de urma baiatului. A fost anuntata Politia, iar pe data de 6 ianuarie, Claudiu Ciobanu a fost declarat dezertor si dat in urmarire generala. In scurt timp, fugarul a fost dat in urmarire si prin Interpol. Citva timp nu s-a stiut nimic de locul unde se afla, pina cind in sat a inceput sa se zvoneasca despre faptul ca dezertorul a fugit in Italia. Informatia a ajuns si la urechile politistilor, care au demarat cercetarile pentru a-l localiza pe fugar. Ancheta a dat rezultate, fugarul fiind localizat la un Seminar Teologic din Roma. Anchetatorii au fost, insa, cu un pas in urma infractorului, acesta reusind sa o stearga inainte de a fi prins. Cit timp a fost student la Seminarul din Roma, Ciobanu a creat numai probleme, fapt ce a dus la exmatricularea sa. Astfel, intr-o scrisoare expediata de conducerea Seminarului pe adresa Politiei Neamt, se precizeaza ca "studentul Claudiu Ciobanu a fost eliminat, incepind cu data de 1 februarie 1998, din motive disciplinare". In aceeasi scrisoare, conducerea seminarului preciza ca nu va raspunde de eventualele ilegalitati pe care le-ar putea comite fostul student, precizind ca acesta se afla inca la Roma. De altfel, politistii romani l-au localizat din nou pe infractor si asteapta ca Politia italiana sa-l prinda pentru a-l extrada in Romania.
Dezertor prins dupa 11 ani
Un barbat din Traian este cel mai renumit dezertor din judet, care insa, in cele din urma, a fost prins. El se numeste Adrian Enascut, in virsta de 32 de ani, din satul Traian, comuna Sabaoani. Acesta poate fi considerat cel mai "tare" tinar din Romania care a fentat armata. Enascut a dezertat in luna iunie 1989 de la UM 02372 Bucuresti, dupa ce executase sase luni de armata, fiind depistat si retinut de politisti la inceputul lunii septembrie 2000. Dezertorul fusese dat in urmarire generala inca din luna decembrie 1991, insa el a reusit sa stea ascuns nu mai putin de 11 ani. Parintii tinarului credeau ca acesta murise, sau fugise in strainatate. Adrian Enascut a fost vazut ultima oara de parinti in vara anului 1989, cind, dupa o permisie, a fost condus la tren. Dezertorul a revenit acasa dupa 11 ani si le-a spus parintilor ca, in perioada cit a lipsit, a stat numai in munti, lucrind ca cioban pe la mai multe stini. Pe data de 5 septembrie 2000, Adrian Enascut s-a dus la Politia Municipiului Roman pentru a-si schimba buletinul, care era expirat de citiva ani. Politistul si-a anuntat imediat citiva colegi, cu ajutorul carora a reusit sa-l imobilizeze si sa-l retina pe soldatul dezertor, care a fost introdus in arest.
Nemteni urmariti prin Europa
Multi dintre urmariti incearca sa scape fugind in strainatate, insa nici aici nu au liniste, intrucit exista si varianta sa fie dati in urmarire internationala prin Interpol. Pentru a scapa de haituiala autoritatilor, infractorii au o singura sansa: sa se ascunda pina cind pedeapsa pe care au primit-o se prescrie. Dar nu este usor sa stai ascuns ani de zile fara a fi prins, marturie in acest sens stind rarele cazuri de urmariti, care au scapat de pedeapsa, in urma prescrierii.
In scriptele Politiei exista 222 de persoane care sint date in urmarire generala. La inceputul anului 2001 existau 198 de persoane date in urmarire generala la care, in cursul anului, s-au mai adaugat inca 136. Anul trecut au fost prinsi 112 infractori, care fusesera dati in urmarire generala. Dintre cei 222 urmariti general in prezent, 127 au mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, 67 se sustrag urmaririi penale, 26 sint disparuti, iar unul este dezertor. Cu toate eforturile depuse de politisti, de multe ori infractorii dati in urmarire generala au ocazia sa scape de pedeapsa, beneficiind de largul concurs al autoritatilor romanesti. Acest lucru este valabil, in special, pentru infractorii fugiti in strainatate si dati in urmarire prin Interpol. (M.R.)

Comentarii