Intr-un an 3.650 de copii sint condamnati la moarte

marți, 08 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Intr-un an 3.650 de copii sint condamnati la moarte

Traim niste vremuri ticaloase, in care goana dupa bani inlocuieste goana dupa cel iubit. Peste tot, pe strada, in familii, printre prieteni, singurul lucru care conteaza e banul. Nimeni nu spune ca o ducem stralucit de bine, ca sintem in stare sa intretinem propria noastra familie. Se observa din ce in ce mai des o revenire la modelul familiei din anii ’40-50: daca tu, ca barbat, ai bani sau poti sa intretii o familie, atunci fie participi la "licitatie" (care are mai mult, are parte de frumoasa tirgului), fie ”ne unim in saracie, si-om vedea noi cum o scoatem la capat”. Crunt, dar adevarat. Pentru tot mai multi, mai ales pentru generatia tinara, totul se reduce la bani. Nici macar sexul nu mai conteaza. Sau, daca e sex, e din pura curiozitate. Biserica, si cea ortodoxa si cea catolica, in ciuda indemnurilor si moralei crestine, asista neputincioasa la exacerbarea simturilor.
Scoala pentru mame
In urma cu citiva ani, mai precis in 1994, la Policlinica din Roman a fost infiintat un centru de planning familial. Desi in fiecare an acest cabinet a acordat cel putin trei mii de consultatii, putini romascani stiu ce inseamna. Doctor Gabriela Ioana Zoican, sefa cabinetului, explica: ”Activitatea de planificare familiala are o structura relativ noua. Initiata la inceput in orasele mari, aceasta activitate a inceput sa se extinda si in zona rurala. Practic, activitatea de planificare familiala se refera la programarea formei si numarului familiei, momentul aparitiei copilului, separarea intervalului nasterilor, intirzierea primului copil fata de momentul casatoriei, imbunatatirea relatiilor de familie si, de ce nu, a standardului de viata. Desi aparenta este ca planificarea familiala ar lupta pentru cresterea avorturilor, prin educatia pe care o acorda si prin metodele pe care le promoveaza, aceasta activitate militeaza pentru limitarea avorturilor si consecintelor lor. Ceea ce lipseste femeilor fertile in acest moment este educatia specifica". Desi cabinetele de planning familial sint cele care asigura la cele mai mici preturi materiale contraceptive, cei mai multi care se prezinta la consultatii fie habar n-au cum sa se protejeze, fie, pentru o placere de citeva minute, isi compromit intreaga viata.
In fiecare zi, 10 mame si-ar abandona copiii
Zilnic, la cabinetul din policlinica se prezinta aproximativ zece femei insarcinate care nu-si doresc copilul. Mai grav e faptul ca majoritatea sint femei cu doi-trei copii, care motiveaza dorinta lor de a nu pastra sarcina prin lipsa de bani. La un calcul simplu, saptaminal se inregistreaza circa cincizeci de posibile avorturi. Desi statisticile arata o usoara scadere a numarului de avorturi, Gabriela Ioana Zoican e de alta parere: ”Noi avem numai statistici incomplete cu privire la avorturi, pentru ca nu avem in evidenta si cabinetele particulare. Avortul este legal pina la virsta de 10 saptamini. Dupa aceasta virsta, avortul este ilegal, deoarece riscul de a pune in pericol viata mamei este mai mare”.
Un exemplu cit se poate de concludent: numai ieri, 7 ianuarie, la cabinetul de planning familial a fost o zi plina. Pe linga cazurile obisnuite, au fost si citeva cazuri care au uimit personalul medical. O tinara de 18 ani, insarcinata in luna a V-a s-a prezentat la consultatie, sperind, pina in ultima clipa, ca Dumnezeu va face o minune si… cine naiba stie ce-o fi fost in capul ei, de vreme ce acum plinge ca nu vrea copilul? De parca n-ar fi fost de-ajuns, tot ieri s-au prezentat doua minore: o fata care implinise 16 ani si inca una care nu implinise aceasta virsta, dar care, cu seninatate, au recunoscut ca au intretinut relatii sexuale cu acelasi baiat.
Ulterior, au aflat ca baiatul suferea de o boala cu transmitere sexuala. Rezultatul nu a fost deloc imbucurator: ambele s-au imbolnavit. ”Frecvent, cabinetele ginecologice si cabinetele de planning familial se confrunta cu situatii grave determinate de lipsa de informare. Cele mai frecvente sint depistarile de sarcini in luna mare (trimestrul III), la adolescente care nu-si doresc sarcina, dar si la femei mature. Ar mai fi nevoie de inca un medic specialist in planning familial. Tot aici se elibereaza si certificatele prenuptiale, care dovedesc faptul ca, din punct de vedere medical, se poate incheia o casatorie si care sint obligatorii”, mai precieaza Gabriela Ioana Zoican. Inca o data, lipsa de informare isi spune cuvintul. Dincolo de statistici, sint femei si adolescente care sufera, din cauza inconstientei. De teama parintilor si a bisericii, ele isi abandoneaza pruncii in spitale, sau, mai rau, devin mame ucigase. E o cruda, simpla, trista si nebuneasca realitate. (E.V.P.)

Comentarii