Medicii declara greva

luni, 11 februarie 2002, 00:00
6 MIN
 Medicii declara greva

Medicii de familie din zona Romanului au hotarit declansarea unei greve de protest. Acestia sint nemultumiti de procentul alocat medicinei primare. "Medicii de familie din judetul Neamt sint solidari cu toti medicii protestatari din tara si vor continua actiunile de protest pina la solutionarea problemelor in litigiu. Dorim un procent corespunzator alocat medicinei primare pentru a oferi servicii de calitate pacientilor nostri, care sufera alaturi de noi. Declaram greva de avertisment pe termen de 5 zile. In timpul grevei se vor acorda consultatii de urgenta, precum si la gravide, copii, pacienti cronici cu risc crescut. Se vor da retete gratuite si compensate pentru a nu pune in pericol viata pacientilor. Medicii vor sta in cabinete, conform programului de lucru afisat. Se va afisa anuntul <<Greva de avertisment>> in fiecare cabinet medical", au declarat membrii Comitetului de Greva.
Daca, in termen de 5 zile, cererile medicilor de familie nu vor fi solutionate, acestia vor iesi in strada.
Disparitia "pacientilor" de pe lista
Vineri, 8 februarie, la Spitalul Municipal Roman a avut loc o intilnire intre medicii de familie din zona Romanului si un reprezentat al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), care le-a adus la cunostinta medicilor de familie noile liste cu pacientii asigurati. Doctorii au fost surprinsi ca de pe noile liste au "disparut" pacienti asigurati: pensionari, copii intre 16 si 18 ani, cadre didactice. "Persoana de la CJAS nu ne-a dat nici o lamurire cu privire la modificarile care s-au operat pe lista noastra. Protocoalele semnate de CNAS, MSFF si Colegiul National al Medicilor stipuleaza ca aceste liste vor ramine in vigoare pina la 1 iunie, perioada in care Casa de Asigurari isi va face verificarile. Nu intelegem de ce CJAS a taiat aceste liste. Printre persoanele taiate de pe liste ca fiind neasigurate figureaza foarte multi asigurati, in special pensionari, care au cupon de pensie si care pot dovedi calitatea de asigurat la zi. In afara de problemele medicale cu care ne confruntam, cele administrative, dotarea insuficienta, mai vine si CJAS cu niste impuneri prin care transfera o parte din munca pe care trebuie sa o faca ei la nivelul dispensarelor. Verificare listelor de asigurati este treaba lor. Noi incheiem contracte de prestari servicii medicale cu CJAS pentru persoane asigurate. Nu ne intereseaza cum descopera ei ca persoana ce vrea sa se inscrie pe lista mea este, sau nu, asigurata. Eu ofer servicii medicale gratuite persoanelor validate de CJAS ca fiind asigurate", ne-a declarat doctor Angela Bica, medic primar la dispensarul din comuna Ion Creanga.
Medicii isi fura pacientii intre ei
Medicii au fost avertizati ca, in cazul in care nu vor duce pina la data de 28 februarie lista completa cu pacientii a caror calitate de asigurat este confirmata, actuala lista se va lua ca baza de calcul pentru acest trimestru. "La un numar de 2100 de pacienti, am ramas cu 910. Din cite am inteles, sint un caz fericit. Am colegi in oras care, de la peste 2000 de pacienti, au ramas cu 500, deoarece nu se regasesc codurile numerice personale ale pensionarilor la Casa de Pensii. Nefiind platiti, noi sintem obligati sa scoatem codurile pentru acesti pacienti. Sintem obligati sa cautam toate persoanele asigurate, sa luam legatura cu postasii, sa cautam cupoanele de pensii", a sustinut doctor Lucian Costin.
Directorul CJAS, doctor Ioan Lazar, ne-a informat ca acesti pacienti, care nu mai figureaza pe liste, desi sint asigurati, au fost "eliminati" deoarece nu au codurile numerice personale predate.
Bani care vin din cer si nu se pot cheltui
Medicii sustin ca au primit un fond de la CJAS, dar numai pentru plata salariilor. Restul de bani ar trebui sa fie returnati Casei. "Diferentele de buget de practica medicala aferente lunii decembrie si, partial, lunii noiembrie, nu au fost achitate nici pina acum. Ni s-au trimis niste bani, dar nu intelegem ce sint: diferente, regularizari? CJAS ne-a restrictionat si a spus ca nu avem voie sa ii cheltuim decit pentru plata salariilor aferente lunii decembrie si a utilitatilor lunii decembrie. CJAS nu i-a achitat, deci nu a respectat contractul", a mai afirmat doctor Angela Bica.
Unii medici sustin ca, la fiecare intilnire cu autoritatile din domeniul sanitar, au fost sfatuiti sa taca si sa accepte. "Am indeplinit tot mai multe sarcini. Ne ocupam de probleme administrative, de contabilitate. De fiecare data cind a fost o sedinta cu cei de la judet, ni s-a spus sa nu vorbim si sa lasam sa fim incarcati mereu cu alte sarcini, fiind considerati medici de categoria a doua", a mai spus, cu indignare, medicul Lucian Costin.
Munca multa pe bani putini
Nu de putine ori, medicii au fost nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru utilarea cabinetelor. Pe motiv ca au depasit plafonul impus de CJAS, multi medici au refuzat eliberarea retetelor gratuite, sau compensate. "De la inceputul anului 2002, toate utilitatile, medicamentele de urgenta, au fost achitate de medici, din banii lor. Ne-a fost impusa o limita in eliberarea retetelor gratuite si compensate. Aceste plafoane sint mici, astfel incit, in primele 3-4 zile, fondul este epuizat. In contractul pe 2002 este stipulat faptul ca, daca doua luni la rind, in acelasi trimestru, depasim cota alocata pentru medicamente gratuite si compensate, vom fi penalizati din plata serviciilor capitate cu 10%", a mai declarat doctor Angela Bica.
Doctorul Ioan Lazar, directorul CJAS, este de parere ca exista medici de familie in zona Romanului care nu muncesc suficient:
"Eu nu vreau sa acuz pe nimeni, dar cite ore muncesc ei? Unii muncesc foarte mult, altii din ce in ce mai putin! Numai citiva sint nemultumiti. Ministrul a spus ca valoarea punctului este in jur de 15.000."
Neincrederea
Desi protocolul cu privire la modificarile privind asistenta medicala primara a fost semnat, medicii de familie din teritoriu sint suspiciosi, deoarece nu exista o transparenta a banilor colectati de CJAS. Medicul Filip Panait cere un control al fondurilor: "Eu, ca cetatean, care dau un leu, vreau sa stiu ca este cheltuit acolo unde trebuie. Am platit asigurarea de sanatate pentru asistenta mea, dar ea figureaza ca neasigurata. Solicit un control al CNAS. Nu exista o transparenta a cheltuielilor. Consideram ca primul ministru trebuie sa intervina in aceasta problema, sa vada unde se duc banii din CNAS. Sa se infiinteze Case de Sanatate private, la care sa ne adresam in cazul in care nu ne mai convine ceea ce ni se ofera acum. In fiecare an ni se pune sub nas, cite un contract si ni se spune «Nu il semnati, nu mai lucrati!». Il semnam, pentru ca nu avem cu cine negocia. Consider ca protestele medicilor sint justificate. Vom face astfel incit sa le stricam jocurile lor murdare si sa ne vedem de interesele noatre si ale pacientilor nostri".
Doctor Ioan Lazar este de parere ca acuzatiile aduse de medicii de familie institutiei pe care o conduce nu sint fondate: "Din cauza valorii punctului, se cearta cu toata lumea. Daca sint nelamuriti, sa dea telefon la Casa si ii lamurim. Banii care se string din judetul Neamt sint la Trezorerie. Se primeste dobinda pentru banii care stau acolo. Trimit 25% din incasari la CNAS si primesc inapoi din ce se colecteaza la nivel de CNAS pondere de distribuire. Banii de la Neamt se folosesc conform legii".
Delapidare la nivel national?
Unii medici sint de parere ca modul de finantare practicat de Casele de Sanatate nu este legal: "Platim 7% angajatorii si 7% angajatii. Acesti bani se duc la Ministerul de Finante. Am constat acum, vazind listele, ca angajatii din invatamint nu sint inregistrati ca asigurati. Unde se duc acesti bani? O parte din banii CNAS au plecat pe apa simbetei. Cineva i-a luat si i-a introdus in alte sisteme financiare. Medicii sint scolarizati in jur de 20 de ani, iar costurile sint uriase. Un miliard de lei investeste statul in scolarizarea medicilor! Daca noi parasim sistemul medical si plecam in alte tari, ce o sa faca Romania, ce o sa faca Guvernul, ce o sa faca primul ministru? Nu o sa faca nimic, pentru ca nu se formeaza medici peste noapte", a afirmat doctorul Filip Panait.
Medicii de familie din Roman si zonele limitrofe s-au afiliat la Asociatia Regionala a Medicilor de Familie – Filiala Roman. (Claudia MATEI)

Comentarii