Mobilizare ca la razboi impotriva gripei aviare

vineri, 19 mai 2006, 00:34
4 MIN
 Mobilizare ca la razboi impotriva gripei aviare

Ieri, Comandamentul Antiepizootic Roman s-a intrunit pentru a stabili masuri de prevenire a imbolnavirii de gripa aviara. Intilnirea a fost determinata de faptul ca miercuri, in comuna Agas, din Bacau, a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare. Reprezentantii Jandarmeriei, Politiei, Primariei, Mediului, Directiei Sanitar-Veterinare si Directiei de Sanatate Publica au stabilit principalele masuri care trebuie luate pentru a preveni imbolnavirea si masurile urgente in cazul in care apare prima suspiciune. Populatia a fost avertizata sa declare numarul de pasari, sa informeze circumscriptiile sanitar-veterinare in cazul in care o pasare moare, sa izoleze animalele si sa nu arunce gunoiul din grajduri in locuri neamenajate. Crescatorii de animale sint obligati prin lege sa anunte decesul oricarui animal, iar cadavrele trebuie duse la Protan, pentru incinerare. Reprezentantii comandamentului au atras atentia si asupra pericolului pe care-l presupune manipularea oului de pasare care nu este marcat. In ceea ce priveste carnea de pui comercializata in Roman si care provenea din judetul Brasov, reprezentantii Circumscriptiei Sanitar-Veterinare au dat asigurari ca produsele erau conform standardelor si ca analizele nu au confirmat prezenta virusului. Cu toate acestea, produsele au fost confiscate si stocate. Medicul Emanuel Nazaretian, din cadrul Compartimentului Teritorial de Sanatate Publica Roman, a dat asigurari ca se poate consuma carne de pui. „Toate imbolnavirile din intreaga lume au fost provocate de pasari vii. Pentru confortul psihic al cetatenilor, ar fi de preferat ca orice carne sa fie mai intii fiarta, sub presiune, timp de 30 de minute, iar apoi preparata. De asemenea, carnea fripta la peste 70 de grade elimina imbolnavirea. Recomandam sa se evite contactul cu pasarile vii, iar copiii sa nu fie lasati in preajma acestora. Igiena este un factor important pentru a evita si preveni imbolnavirea”, a precizat medicul Emanuel Nazaretian. Acesta a adaugat ca boala apare atunci cind exista si gripa umana, iar in aceasta perioada cazurile de gripa la oameni sint foarte rare. Cei care au facut vaccin antigripal sint mai putin predispusi la contactarea virusului gripei aviare. Totusi, cei care au simptome de febra si tulburari de respiratie sint sfatuiti sa se adreseze imediat medicului si sa nu se trateze „dupa ureche”.
In mediul rural, pericolul de raspindire a virusului este mai mare datorita numarului mare de pasari de curte si de pasari salbatice. La nivelul tuturor comunelor s-au luat masuri de informare a oamenilor cu privire la pericolul pe care il reprezinta acest virus. S-au achizitionat substante dezinfectante si echipamentele necesare dezinfectarii, la intrarea in scoli si alte institutii publice au fost asezate covoare dezinfectante, iar clantele usilor din institutiile publice au fost invelite in pansament imbibat in solutie dezinfectanta. „Comandamentul Antiepizootic are o activitate intensa. O echipa formata din politisti si medicul veterinar patruleaza prin sat pentru a informa oamenii cu privire la masurile ce se impun a fi luate, cum ar fi izolarea pasarilor in curti, pentru a nu intra in contact cu pasari salbatice, potentiale purtatoare ale virusului aviar”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei Horia. Agentia pentru Protectia si Supravegherea Mediului Neamt desfasoara o campanie de monitorizare a pasarilor salbatice. „Am realizat o monitorizare a pasarilor din zonele lacurilor Vaduri, Pingarati si Bitca Doamnei. Actiunea s-a desfasurat cu sprijinul reprezentantilor organizatiilor de pescari si vinatori din judet. Pina la momentul actual, nu s-a semnalat prezenta unor pasari suspecte de afi purta toare a virusului gripei aviare”, a declarat Stefan Gal Pal, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt.
Ieri, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Neamt a hotarit alocarea fondurilor de catre Consiliul Judetean (CJ) Neamt pentru procurarea materialelor necesare unei asemenea situatii de urgenta. Presedintele CJ Neamt, Vlad Marcoci a afirmat ca, daca va fi cazul, va convoca o sedinta extraordinara a CJ pentru deblocarea sumei de un miliard de lei. Directia Sanitar Veterinaa si pentru Siguranta Alimentelor a supus dezbaterii comandamentului un program, cu responsabilitati si termene, astfel incit autoritatile sa fie pregatite sa intervina in situatia extinderii gripei aviare si in judetul Neamt. Programul prevede: reactivarea tuturor comandamentelor antiepizootice locale care vor asigura controlul circulatiei pasarilor, aprovizionarea cu echipamente si materiale necesare, interzicerea circulatiei animalelor dinspre judetul Bacau pe toate caile de acces, supravegherea permanenta a pasarilor salbatice, in special de linga luciul de apa, asigurarea covoarelor rutiere si dezinfectantelor necesare la caile de acces dinspre judetul Bacau. OPC Neamt va asigura controlul circulatiei si comercializarii pasarilor si produselor acestora. Directia de Sanatate Publica va informa cetatenii asupra masurilor de profilaxie in gripa aviara la om si se va implica in asigurarea supravegherii sanatatii populatiei.
Primarul comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, care este si presedintele comandamentului, raspunde de amenajarea locurilor de depozitare a resturilor menajere si a gunoiului de grajd, asigura colectarea si ecarisarea cadavrelor, aprovizionarea cu dezinfectante si echipamente de protectie, organizeaza dezinfectia si asigura filtrele dezinfectoare, asigura instalarea covoarelor dezinfectoare, asigura personalul care va dezinfecta si mijloacele de transport cu agregatul de dezinfectie, impune si verifica respectarea masurilor de profilaxie si de combatere a gripei aviare pe teritoriul comunei. In caz de suspiciune a bolii, seful de post va urmari si comanda oprirea tuturor mijloacelor de transport pentru dezinfectia acestora la intrarea si iesirea din focar. Cadrele didactice si elevii vor fi informati si instruiti de directorul Scolii Bozieni cu privire la masurile de profilaxie si combatere a gripei aviare, care va directiona elevii spre dispensarul uman in vederea vaccinarii acestora contra gripei umane. Populatia va fi informata de catre medicul uman cu privire la masurile de igiena obligatorie, asupra metodelor de preparare a hranei din carne sau produse din carne in scopul distrugerii virusului. Consiliul Local Bozieni s-a aprovizionat cu dezinfectante si echipamente de protectie pentru intreg personalul ce ar putea fi implicat intr-un episod de gripa aviara. „Am stabilit atributiile individuale pentru fiecare membru al Comandamentului Antiepizootic al comunei si un plan de masuri pentru prevenirea si combaterea gripei aviare. Pe linga substanta dezinfectanta, am achizitionat si echipament care consta in pompe de stropit, masti, berete, combinezoane si acoperitori pantofi”, a precizat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Comentarii