Un suplinitor a cistigat batalia cu Inspectoratul Scolar

duminică, 21 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Un suplinitor a cistigat batalia cu Inspectoratul Scolar

Ticu Vieru a fost incadrat, ca suplinitor necalificat, pina la 31 august 2002. Postul a fost ocupat prin concurs, cu media 9.50. Incepind cu data de 3 ianuarie 2001, Vieru a fost instiintat ca nu mai are nici o ora de engleza la aceasta scoala, cele 10 ore fiind repartizate unei profesoare din Piatra Neamt. Decizia este ca urmare a valului de restructurare a aproximativ 700 norme didactice, Inspectoratul Scolar (ISJ) hotarind reducerea orelor la limbile straine la clasele II -IV. "Contractul meu de munca putea fi desfacut din initiativa unitatii, in conditiile in care scoala isi reducea personalul prin desfiintarea unor posturi. La aceasta scoala nu s-a desfiintat postul, pentru ca, in locul meu, a fost incadrata o alta persoana, trimisa de ISJ", a declarat Vieru. El sustine ca s-a incalcat legea si prin faptul ca nu i s-a dat preavizul de doua saptamini. " Eu nu am avut ore la clasele II-IV. Nu am comentat disponibilizarea la inceput, deoarece presupuneam ca cele opt ore pe care le pierdeam urmau sa fie distribuite profesoarelor titulare, din scoala, carora li se diminuase norma. Exista suplinitori care au numai liceul si sint inca pe posturile lor", a afirmat Ticu Vieru.
Aranjamente locale
Ticu Vieru acuza modul in care a fost tratat de ISJ: "Am avut o intilnire cu inspectorul general Emil Creanga si cu directoarea Roxana Ciustea, in prezenta noii angajate. Directoarea solicita ISJ o viza pe cererea mea de reincadrare. M-a surprins atitudinea inspectorului general, care mi-a spus: «Am venit sa incercam sa rezolvam lucrurile. Pentru mine, suplinitorii nu conteaza, eu nu stau de vorba cu suplinitorii. Faceti o exceptie pentru ca am auzit de la inspectorul de engleza ca sinteti foarte bine pregatit». El a subliniat ca cele doua hotariri judecatoresti nu conteaza si nici contractul pe durata determinata, pe care ISJ poate sa-l intrerupa cind doreste. Cred ca este vorba de lipsa de respect pentru pregatirea noastra si pentru eforturile pe care le facem, an de an, la cursurile de pregatire si testarile anuale. In acelasi timp, se incalca criteriile impuse de ISJ, la obtinerea repartitiilor, pentru suplinitori". Lui Vieru i s-a propus o catedra de limba engleza pentru anul scolar viitor si un post de instructor intr-o tabara de vara, pentru acoperirea eventualelor greutati financiare. "Inspectorul general stia ca acesta era ultimul meu an ca suplinitor in invatamint si incerca sa stearga cu buretele cele sase luni de «plimbari» prin tribunale. Inspectorul general incerca sa salveze pielea cuiva care a luat o decizie gresita", considera Ticu Vieru. El crede ca profesoarei transferate de la Piatra Neamt – care si-a urmat sotul, inginer la Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei Roman – nu i s-a restructurat catedra de la Piatra Neamt.
Seful ISJ a gasit o solutie
Inspectorul general Emil Creanga a declarat ca litigiul a fost solutionat de instanta si ca ISJ va aplica cele doua hotariri judecatoresti. "S-a ajuns la aceasta situatie printr-un complex de imprejurari, determinat de niste neintelegeri in plan local. Vom aplica cele doua hotariri judecatoresti, iar suplinitorul isi va primi drepturile materiale pentru perioada decisa de lege", a precizat Emil Creanga. Ca urmare a aplicarii hotaririi judecatoresti, Ticu Vieru va primi salariile restante, in valoare de aproximativ 13,8 milioane lei, din care va trebui sa restituie ajutorul de somaj, in valoare de 8 milioane de lei. (Claudia MATEI, Flora ORDEAN)

Comentarii