Salariile a peste 500 de universitari de la UMF stau in miinile a 47 de pensionabili

miercuri, 26 aprilie 2006, 00:14
3 MIN
 Salariile a peste 500 de universitari de la UMF stau in miinile a 47 de pensionabili

Mentinuti pe un salariu la grila minima, care totusi este de peste 25 de milioane lei vechi, acestia consuma o parte importanta din fondul destinat salariilor. In acelasi timp, preparatorii si asistentii sint nevoiti sa suporte salarii aproape de minimul pe economie. Pensionarea celor 47 de profesori ar aduce insa 1,17 miliarde lei vechi lunar la fondul institutiei. Folositi pentru salariile preparatorilor si asistentilor, acesti bani ar asigura o crestere de 45% fata de salariile deja existente. Rectorul Cristian Dragomir recunoaste si el „situatia particulara” a pensionarilor de la UMF, insa asaza responsabilitatea rezolvarii situatiei in miinile Senatului. Cu circa o treime din membri ajunsi la virsta de pensionare si dominat de interese, e insa putin probabil ca Senatul va lua decizia excluderii pensionabililor. In aceste conditii, universitarii debutanti au o perspectiva la limita subzistentei. Pe de alta parte insa, si corpul preparatorilor si asistentilor este supradimensionat, institutia confruntindu-se cu o inflatie de cadre. Zeci de posturi au fost scoase la concurs in fiecare an, criteriul competentei fiind de multe ori umbrit de cel al relatiilor personale sau de rudenie. Recordul de angajari a fost depasit la Stomatologie, unde s-a ajuns la un raport de 230 de cadre didactice la 1000 de studenti. Adica tot atitea cadre cit are Facultatea de Economie de la Universitatea „Cuza”, la un numar de studenti de zece ori mai mare.
Tinerii universitari traiesc la cota saraciei
Problema „curateniei” in cadrul corpului profesoral nu a fost poate niciodata mai acuta decit acum la UMF. Rectorul Cristian Dragomir a anuntat ca va incerca sa rezolve problema inflatiei de profesori platindu-i in functie de performante. Pe de alta parte, pensionarea celor care au atins virsta de 65 de ani ar aduce institutiei venituri consistente. Chiar platite cu salariul minim pentru gradul de profesor, cele 47 de cadre cu virsta de pensionare consuma de la fondul de salarii 1,17 miliarde lei in fiecare luna. Pentru cei 558 de preparatori si asistenti ai UMF, aceasta suma ar aduce o crestere de 2,1 milioane lunar, pe linga cele de 4-5 milioane pe care le obtin acum. In lipsa unei initiative ferme a conducerii universitatii, profesorii cu virsta legala de pensionare nu vor parasi prea curind universitatea. Conform legii, cei ajunsi la pensionare au 3 optiuni: cerere de pensionare, cerere de pensionare insotita de mentinerea in universitate ca profesor consultant sau prelungirea in activitate cu aprobarea Senatului institutiei. UMF Iasi face insa nota discordanta cu toate celelalte universitati din tara la acest capitol. In ciuda crizei financiare, profesorii ajunsi la virsta de pensionare sint mentinuti in bloc in activitate. Aceasta dupa ce fostul rector Vasile Burlui a incercat concedierea lor ilegala, fara a cere anterior acordul Senatului. La somatia ministrului Educatiei, dar si a instantei de judecata, Burlui i-a reincadrat pe toti cei 47, fara a supune dezbaterii Senatului situatia fiecarui caz in parte, asa cum au procedat Senatele celorlalte universitati iesene. La Universitatea „Cuza”, de exemplu, Senatul a acceptat propunerea rectorului Oprea de a nu mai aproba prelungirile de activitate decit unui numar extrem de mic de profesori, cu rezultate exceptionale in cariera. Ulterior insa, multi profesori pensionati au fost readusi in universitate in regim de plata cu ora, economisindu-se sume importante la bugetul institutiei prin eliminarea impozitelor salariale catre stat si prin excluderea sporurilor aferente salariilor.
„Nu ii pot concedia cu forta”
Desi admite ca pensionarea profesorilor ar aduce economie la buget, rectorul UMF spune insa ca mentinerea celor 47 de profesori in functie e legala si libera de imixtiunile conducerii. „Pensionarea profesorilor trebuie sa urmeze cursul legal. Toti cei ramasi in activitate au urmat procedurile legale. Eu nu ii pot concedia cu forta sau obliga sa se pensioneze in mijlocul anului universitar. S-a mai incercat asta o data si nu s-a rezolvat nimic. Si nici nu pot influenta membrii Senatului, nu este democratic”, a declarat rectorul Dragomir. Cu toate acestea, rectorul UMF a sustinut ca va incerca sa rezolve aceasta problema utilizind cu totul alte cai. „Voi vorbi cu fiecare profesor ajuns la virsta de pensionare si voi incerca sa il conving de importanta pensionarii pentru binele institutiei. Multi dintre cei pensionabili sint profesori foarte buni, si de aceea voi incerca sa ii determin sa aleaga functia de profesor consultant in locul celei de profesor cu drepturi depline”, a incheiat prof.dr. Cristian Dragomir.

Comentarii