Spital obligat la daune dupa o operatie esuata

Subtitlu

marți, 22 martie 2011, 00:04
4 MIN
 Spital obligat la daune dupa o operatie esuata
"Ziarul de Iasi" relata anul trecut, in editia din 23 aprilie, drama pacientei Georgeta Enea

O femeie din Roman a obtinut o sentinta in premiera la Iasi, prin care un spital a fost obligat la despagubiri. Magistratii de la Judecatorie au admis in parte actiunea formulata de Georgeta Enea si au obligat fostul Spital de Urgente "Sf. Ioan" la plata unor daune materiale de 1.800 de lei, dar si a unor daune morale in valoare de 10.000 de euro. Initial, reclamanta solicitase daune in valoare de 52.000 de euro, sustinind ca a ramas paralizata in urma unei interventii chirurgicale nereusite.

La aflarea sentintei, femeia s-a aratat revoltata, sustinind ca a suferit enorm si ca, din cauza paraliziei piciorului sting, nu va mai putea merge normal toata viata. "Mi se pare ca aceasta suma nu este nici pe departe de ajuns. Voi ataca sentinta. Eu as fi avut nevoie chiar mai mult decit 52.000 de euro. Piciorul meu nu mai este si nu va mai fi niciodata cum trebuie. Sint total nemultumita de decizie, pentru ca eu am fost dusa cu masina de copii vreme de opt luni la recuperare. Am fost complet nemultumita de modul in care am fost tratata de personalul medical cind mi s-a facut operatia si nu mi s-a dat nici un fel de explicatie", a declarat ieri Georgeta Enea.

Aceasta a adaugat ca are o situatie materiala precara si nu isi poate gasi un loc de munca, asta si din cauza ca nu mai poate merge normal. "Am terminat studiile si am incercat sa ma angajez ca asistenta medicala, dar nu reusesc sa obtin un loc de munca", a incheiat ea.

Avocata acesteia a mentionat, la rindul ei, ca suma este foarte mica in comparatie cu suferinta indurata de clienta sa. "Noi vom face apel la aceasta hotarire, pentru ca despagubirile stabilite de instanta sint prea mici. Daca decizia va ramine aceeasi sau ne va fi mai favorabila, banii vor trebui sa fie platiti de catre noua unitate medicala, formata prin comasarea celor trei spitale iesene. In mod normal, noua unitate preia cu totul cele trei spitale, inclusiv cu datoriile pe care le au de achitat", a mentionat avocata Camelia Balan.

"Vom vedea ce va fi"

Reprezentantii unitatii medicale au precizat ca vor analiza sentinta data de judecatori si vor lua o decizie referitoare la acest litigiu. "Spitalul «Sf. Spiridon» a preluat abia de trei zile Spitalul «Sf. Ioan» si nu cunosc inca aceasta problema. Dar pot sa va spun ca vom analiza decizia instantei de judecata. Ma voi consulta cu juristii nostri si vom vedea ce se va intimpla", a precizat ieri Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon".

In acelasi timp, fostul manager al Spitalului de Urgente "Sf. Ioan", actualmente medic coordonator al Sectiei Exterioare Copou a Spitalului "Sf. Spiridon", sustine ca isi aduce aminte de caz. "Imi aduc aminte cazul, dar nu stiam ca s-a emis deja o sentinta in acest proces. Stiu cu certitudine ca am raspuns la intrebarile adresate de instanta de judecata, insa nu m-am mai ocupat de caz si nici nu am alte date amanuntite, avind in vedere ca lucrurile s-au modificat si s-a dispus comasarea spitalelor. Probabil ca noua unitate medicala va contesta decizia, nu stiu ce sa va spun, pentru ca eu am acum mai mult o calitate onorifica", a declarat ieri Vladimir Poroch.

De unde a plecat totul

Georgeta Enea a decis sa dea spitalul in judecata dupa ce piciorul sting i-a ramas paralizat. Aceasta a sustinut in fata judecatorilor ca a fost vorba despre o culpa medicala, dar si ca aparatura unitatii medicale a fost de vina in cazul ei. Reclamanta a adaugat ca a fost internata pe 16 noiembrie 2009, cu diagnosticul fistula rectovaginala. Aceasta a mentionat ca i s-au facut analizele si a fost pregatita preoperator, pentru a se stabili daca existau sau nu riscuri. Ea a spus ca nu s-a stabilit vreun risc anestezic preoperator si s-a optat pentru anestezie loco-regionala (rahidiana) pentru efectuarea operatiei. "Am semnat acordul, care nu acoperea riscul privind paralizia de nerv sciatic popliteu extern, adica impotenta functionala a membrului inferior sting", a sustinut Georgeta Enea in cererea adresata judecatorilor.

Femeia a adaugat ca operatia a durat patru ore si ca, in tot acest timp, personalul medical nu i-ar fi acordat toata atentia de care avea nevoie. Reclamanta a subliniat ca nu a fost incadrata corespunzator durata operatiei cu tipul de anestezie folosit.

Dupa operatie, femeia a constatat ca are o problema la piciorul sting si, dupa un consult particular, i s-a pus diagnosticul "paralizie de nerv sciatic popliteu extern, prin compresiune". Atunci, reclamanta a ajuns la concluzia ca starea ei s-a datorat personalului medical prezent in sala de operatie si faptului ca masa de operatie era necorespunzatoare, respectiv pentru ca suportii pentru picioarele mesei erau din tabla rigida si nu erau prevazuti cu aparat din burete. Georgeta Enea a afirmat ca, dupa incident, a mers la Colegiul Medicilor, dar ca aici nu a primit vreun raspuns concret.

Comentarii