Spitalul de Psihiatrie Socola: 15 pacienti pe zi, din cauza serviciului

marți, 03 martie 2009, 00:38
5 MIN
 Spitalul de Psihiatrie Socola: 15 pacienti pe zi, din cauza serviciului

Spitalul de Psihiatrie "Socola" si cabinetele particulare de psihologie si psihiatrie sint mai aglomerate in aceasta perioada de criza economica. Reducerea salariilor si a locurilor de munca, lipsa banilor si datoriile la banci scot din minti tot mai multi ieseni. Acestia au inceput sa fie tot mai ingrijorati, stresati, nelinistiti si anxiosi, fapt ce ii face sa apeleze la serviciile unui specialist pentru tratament.

Psihiatrii spun ca au tot mai multe cazuri de oameni cu tulburari psihice datorate crizei economice. "Se observa o crestere considerabila a pacientilor depresivi, pacienti care ajung sa aiba tulburari psihice pentru ca si-au pierdut locul de munca sau se asteapta sa il piarda. In acest an au fost cel putin cite 15 astfel de cazuri zilnic. Majoritatea nu au probleme majore si nu necesita internare de lunga durata. Internari de zi sint insa foarte multe", a declarat dr. Virginia Marinescu, purtatorul de cuvint al Spitalului "Socola".

Medicii spun ca trateaza acum toate categoriile de persoane, de la intelectuali, economisti si ingineri pina la muncitori in constructii, in industria usoara si vinzatori, de la persoane cu venituri mari pina la cei care traiesc la limita saraciei.

Cei mai afectati sint insa iesenii cu virste de peste 40-45 de ani si o conditie economica medie care si-au pierdut locul de munca. "Este intr-adevar o tragedie pentru o persoana de 45 de ani care timp de 20 de ani a lucrat intr-un anumit loc sa isi piarda serviciul. Pentru ei este foarte dificil sa isi gaseasca un alt loc de munca sau sa se reorienteze. Ei constientizeaza acest lucru, si de aceea se imbolnavesc psihic. Incep sa aiba stari de panica, neliniste, anxietate, isi fac griji pentru ziua de miine, se simt inutili", a precizat dr. Virginia Marinescu.

Statea tot timpul cu patura in cap

In rindul tinerilor, criza se reflecta asupra psihicului celor care au lucrat in strainatate si, intorsi in tara, nu isi pot gasi un loc de munca. Desi cei mai multi dintre ei sint cit de cit realizati financiar, respectiv au locuinta si masina, nu au datorii si au citiva bani pentru "zile negre", faptul ca nu au unde sa lucreze ii face sa se simta marginalizati, nesiguri si inutili.

Acesta este si cazul unui barbat de 32 de ani care timp de patru ani a lucrat in constructii in Italia. Cistiga destul de bine si a reusit sa isi cumpere o locuinta in Iasi fara a-si face imprumut la banca. Sotia sa lucreaza, iar conditia financiara este destul de buna. In urma cu o luna, barbatul a pierdut locul de munca din Italia si s-a intors in Iasi. A incercat sa isi gaseasca un serviciu, insa fara sanse de reusita. Dupa o luna de cautari, barbatul s-a imbolnavit psihic. "Pacientul incepuse sa aiba atacuri de panica, ii era frica de orice, nu mai vorbea cu nimeni, statea tot timpul cu patura in cap, iar cind cineva incerca sa vorbeasca cu el, devenea agresiv. Familia l-a adus la spital, unde inca se mai trateaza", a povestit dr. Marinescu.

Cit despre oamenii de afaceri care au dat faliment, medicii spun ca si ei ajung sa se imbolnaveasca psihic, dar ca se trateaza „pe ascuns". Ei nu apeleaza la medicii dintr-un spital, ci la cabinete private pentru ca nimeni sa nu afle nimic despre boala lor.

"Oamenii de afaceri merg doar la cabinete private. La spital, tratamentul lor este decontat de Casa de Asigurari, drept pentru care numele lor va aparea in baza de date a institutiei. De acolo se poate afla ca au probleme psihice, dar la un cabinet privat datele sint confidentiale", a spus purtatorul de cuvint al Spitalului "Socola".

Dr. Crumpei: "Noi nu ar trebui sa fim atit de afectati de criza pentru ca am fost obisnuiti"

Psihiatrii spun ca numarul de persoane afectate de criza este atit de mare deoarece unele banci au oferit pina acum tot felul de credite. Iesenii sint plini de datorii, iar faptul ca nu mai au un venit din care sa le plateasca ii face sa innebuneasca.

"In principiu, noi nu ar trebui sa fim atit de afectati de criza pentru ca am fost obisnuiti sa avem un nivel modest de trai. Situatiile de somaj care au mai fost la noi au creat o anumita pregatire. Acum, situatia este mai grava deoarece a aparut indatorarea la banci. Acele credite oferite cu larghete nu mai pot fi inapoiate, si apare executarea locuintelor. Aceasta este o situatie cu adevarat dramatica si nemaiintilnita. Ea genereaza reactii psihopatologice serioase. Cei in cauza ajung sa traiasca o stare de nesiguranta si depresie, ceea ce afecteaza serios echilibrul psihic", a explicat dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru.

In aceasta situatie este si un iesean de 37 de ani care, desi inca are un loc de munca, a ajuns sa se trateze la cabinetul doctorului Crumpei din cauza stresului provocat de criza. Barbatul este angajat la un lant de magazine. Are datorii mari la banci si se bazeaza pe salariu. Insa frica de a nu-si pierde locul de munca l-a imbolnavit.

"Barbatul a inceput sa aiba probleme psihice inca din luna noiembrie a anului trecut, atunci cind magazinele angajatorului sau au inceput sa se inchida rind pe rind. Se asteapta sa se inchida si cel in care lucreaza el. A inceput sa traiasca cu teama, sa aiba atacuri de panica si insomnii", a exemplificat dr. Gabriel Crumpei.

Sfatul medicilor: ginditi pozitiv

Medicii psihiatri se asteapta ca numarul iesenilor cu afectiuni psihice provocate de criza economica sa creasca si mai mult in perioada urmatoare. De aceea ii sfatuiesc pe ieseni sa gindeasca pozitiv si, la primele probleme de acest gen sa apeleze la un specialist pentru consiliere si tratament. Daca aceste afectiuni nu sint tratate la timp, se poate ajunge la tentative de sinucidere.

O ieseanca de 45 de ani, de exemplu, a incercat sa isi taie gitul cu un cutit dupa ce a fost data afara de la serviciu. Ea a fost salvata de medicii de la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", dupa care a ajuns la Spitalul "Socola". "Femeia a inceput sa sufere dupa ce si-a pierdut locul de munca. Nu a venit insa la noi decit dupa ce a recurs la un gest disperat. Pacienta a acceptat cu greu sa fie internata. A beneficiat de tratament pe o perioada indelungata de timp, iar acum, de fiecare data cind are vreo depresie, vine la noi", a mentionat dr. Virginia Marinescu.

Comentarii