Sprijinirea candidaturii Iasului la titlul de capitala culturala europeana a inceput cu o pauza

miercuri, 17 octombrie 2012, 22:16
3 MIN
 Sprijinirea candidaturii Iasului la titlul de capitala culturala europeana a inceput cu o pauza

In ciuda faptului ca a fost lansata oficial de peste 5 luni, la inceputul lui mai, Asociatia „Iasi Capitala Culturala Europeana" (AICCE) nu este vizibila deloc. Asociatia nu are nici macar un site sau un cont de facebook, unde sa poata fi consultate cel putin informatii despre componenta si scopul acesteia. „Asociatia nu e vizibila deloc, intr-adevar. De-abia s-a constituit. Ea este, deocamdata, o structura de analiza si de consultanta. Noi suntem o initiativa, ca sa zic asa. O sa deschidem si o pagina pe internet, pana la sfarsitul anului", a spus Florin Cintic, presedintele AICCE.

Asociatia ieseana a fost lansata mai tarziu decat cele din Cluj-Napoca, Timisoara si Alba Iulia, orasele competitoare pentru titul de Capitala Culturala Europeana in 2021, insa, chiar si asa, nu a conturat pana in prezent niciun proiect. „E firesc sa se faca o comparatie cu celelalte orase, dar eu as spune ca nu e neaparat o chestiune de graba in momentul de fata, alegerea se va face la nivel national in 2016. Este suficient timp sa construim pana atunci un concept. Nu startul este important aici, importante sunt calitatea ofertei culturale si conceptul sub care spunem lucrul acesta. Noi nu facem o astfel de oferta pentru ca cei de la Vaslui sau Timisoara sa vina la Iasi, ci pentru cei din Finlanda sau din Portugalia. Acestia trebuie sa spuna ca merita sa faca o plimbare in Iasi, pentru ca au de vazut anumite lucruri. Si asta inseamna patrimoniu, ceea ce avem bineinteles, dar inseamna si infrastructura, turism cultural, evenimente artistice de tinuta si la nivel european… Inseamna multe alte lucruri, inclusiv vinuri, mancare si capacitatea de a se simti bine la Iasi", a punctat presedintele AICCE.

„Nu putem lua noi locul Primariei"

Intrucat criteriile de care ar trebui sa se tina cont in elaborarea strategiei de promovare a orasului drept Capitala Culturala Europeana urmeaza sa fie schimbate, Florin Cintic considera ca este prematur sa fie asteptate in acest moment proiecte. „Este usor prematur sa vorbim astazi despre ce ar trebui sa facem in urmatorii 5 ani ca sa castigam. Ne intereseaza ce anume conteaza in expertiza europeana, iar regulamentul care iti da o grila prin care iti poti construi o oferta culturala astfel incat sa castigi acest concurs se schimba anul viitor. Pana la sfarsitul anului calendaristic, asociatia noastra va crea o baza de date cu dosarele de candidatura ale oraselor europene din ultimii 15 ani. Trebuie intai sa studiem modelele de buna practica, ca sa ne limpezim pe ce directie are Iasul sanse sa fie promovat ca o capitala culturala europeana", a mentionat el.

De asemenea, Florin Cintic sustine ca, de fapt, AICCE nu este in masura sa lanseze proiectul de candidatura a Iasului la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021, ci doar sa ofere consultanta municipalitatii si sa lanseze dezbateri publice. „Ceea ce putem face la asociatie, deocamdata, facem benevol, fara niciun fel de resurse. N-a avut loc inca o intalnire intre noi si cei din Primarie, pentru ca e prematur sa ne intalnim, din punctul nostru de vedere. Ne vom intalni in masura in care Primaria va dori sa creeze o platforma de discutii si de oferte culturale. Nu putem lua noi locul Primariei, dar suntem absolut deschisi la colaborare cu ei si cu oricine altcineva care vrea sa faca ceva in zona asta. In orice caz, asociatia noastra nu are monopolul", a mai declarat Florin Cintic.

In prezent, AICCE reuneste 20 de experti in mai multe domenii ale culturii, printre acestia numarandu-se scriitorul Dan Lungu, pictorul Felix Aftene, muzicianul Romeo Cozma, regizorul Alex Condurache, Beatrice Rancea, directorul Operei, Oltita Cintec si Ioan Holban, directorii Teatrului „Luceafarul", sau Lacramioara Stratulat, directorul Complexului National Muzeal „Moldova".

Comentarii