Briul Maicii Domnului va aduce „daruri bogate asupra credinciosilor"

luni, 15 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Briul Maicii Domnului va aduce „daruri bogate asupra credinciosilor"

Cartea in care sint consemnate evenimentele vietii religioase ale celor ce slujesc credinta ortodoxa la Manastirea Sfintul Ioan cel Nou de la Suceava s-a imbogatit cu o noua fila pretioasa. Briul Maicii Domnului, relicva crestina pastrata cu sfintenie la Biserica Volos (Vlaherna), din Grecia, a poposit pentru doua zile la Suceava. Acoperamintul, sau Briul Maicii Domnului, a fost adus din Grecia cu prilejul zilei de 14 octombrie, cind lumea ortodoxa o sarbatoreste pe Sfinta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, si depus la Catedrala Mitropolitana din Iasi, alaturi de Moastele Sfintei. Devenit pentru citeva zile centrul spiritual al tarii, Iasul a adunat sute de mii de pelerini, care au stat cu rabdare la un rind de peste 3 km spre a se inchina si a atinge Moastele Cuvioasei Parascheva si Sfintul Omofor al Preasfintei Stapine Nascatoare de Dumnezeu. Mii de credinciosi au venit ieri si la Suceava pentru a asista la acest moment de sarbatoare a Bisericii Ortodoxe din Bucovina.
Briul si rugaciunile au puteri tamaduitoare
Acoperamintul Maicii Domnului este praznuit in fiecare an la data de 1 octombrie. In lucrarea "Predici la Praznice Imparatesti si la Sfinti de peste ani", Prea Cuviosul Arhimandrit Ilie Cleopa, de la Manastirea Sihastria din Neamt, spune cum a luat fiinta aceasta praznuire. Se spune ca Sfintul Andrei, traitor in cetatea Constantinopolului in vremea imparatului Leon cel Intelept (886 – 912), priveghind alaturi de alti credinciosi pentru slava Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si avindu-l linga el pe ucenicul sau Epifanie, si-a ridicat ochii si a vazut-o pe Sfinta Fecioara rugindu-se: "Doamne ai mila de poporul Tau cel bine credincios, care cinsteste numele meu si izbaveste de tot raul". Sfinta Fecioara era inconjurata de o lumina stralucitoare, impreuna cu "osti ceresti si multime de sfinti", intre care se distingeau doi alesi, Sfintul Ioan Inaintemergatorul si Sfintul Evanghelist Ioan. Maica Domnului, imbracata in vestminte albe si stralucitoare, tinea deasupra oamenilor Briul ei sfint, acoperindu-i si implinindu-le rugaciunile de tamaduire. Referindu-se la Acoperamintul Maicii Domnului, "Proloagele pentru luna octombrie" cuprind urmatoarea ruga: "Si in ziua rautatilor noastre, sa ne acoperim pe noi, iar mai ales in ziua cea rea, cind sufletul se va desparti de trup, de fata sa stai noua intr-ajutor si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele din vazduh, cele de sub cer, si in ziua infricosatei judecati sa ne acoperi pe noi sub obladuirea Acoperamintului tau."
Soarele a devenit stralucitor imediat dupa ce Briul a trecut hotarul judetului
Adus cu sprijinul Centrului cultural Elen din Iasi, care s-a ostenit si pentru aducerea la Hramul Sfintei Parascheva, din anii precedenti, a Capului Sfintului Andrei si a Moastelor Sfintului Mucenic Gheorghe, Acoperamintul Maicii Domnului a trecut ieri, in jurul orei 10, hotarul dintre judetele Iasi si Suceava, fiind intimpinat de o delegatie de preoti si numerosi credinciosi suceveni, la Draguseni. Delegatia Arhiepiscopiei Sucevei, din care faceau parte PS Gherasim Putneanul, preotii consilieri Mircea Nutu si Gheorghe Bradatanu, inspectorul eparhial Nicolae Horga si preotul protoereu Vasile Irimia, precum si protopopul Leonte de Botosani, i-a intimpinat pe Mitropolitul Vasile de Ellasona si pe Arhimandritul Nectarie, de la Manastirea Katoxenia, Mitropolia Dimitriatos, ce avea in grija sfinta relicva a Briului Maicii Domnului, insotindu-i pina la Suceava.
Inca de dimineata, crestinii ortodocsi au venit la Manastirea Sfintul Ioan cel Nou pentru a nu pierde momentul sosirii Briului Maicii Domnului. Indrumati de preotii si calugarii care asteptau nerabdatori evenimentul, oameni de toate virstele, femei, barbati si copii au inceput sa ingroase rindul care se formase in fata capelei din curtea manastirii. Capela a fost impodobita cu icoana Maicii Domnului cu pruncul Iisus in brate, deasupra careia a fost asezat un stergar inflorat. Dimineata innourata s-a luminat dintr-o data si soarele a devenit stralucitor imediat dupa ce Briul a trecut hotarul judetului. Dupa ora 12:00, cind se apropia momentul sosirii delegatiei, IPS Pimen si parintele exarh al Arhiepiscopiei Sucevei, Arimandritul Melchisedec, in fruntea unei multimi de preoti, care purtau prapuri si luminari au iesit pe sub boltile portii manastirii, pentru a intimpina delegatia. Desi stateau de dimineata, oamenii asezati la rind asteptau cu impacare, fara nici o urma de nervozitate.
„Aceasta vizita are un caracter istoric"
In fata manastirii, o patrula de politie si jandarmi, sprijiniti de citiva oameni de ordine, dirijau autovehiculele ca sa nu parcheze in apropiere si sa nu stinjeneasca patrunderea pe alee a celor asteptati. La ora 12.50, o data cu sosirea delegatiei, multimea de oameni a creat un culoar prin care aceasta a intrat in curtea manastirii. IPS Pimen a preluat cu evlavie racla mestesugit impodobita, in care se afla Briul Maicii Domnului, urmind drumul spre biserica, deschis de ucenicii ce purtau prapuri. Intimpinata cu dangat de clopote si cintece bisericesti, relicva sfinta a ajuns in fata altarului, unde IPS Pimen i-a multumit Mitropolitului Vasile de Ellasona pentru aducerea Briului. La rindul sau, Mitropolitul a rostit un cuvint de apreciere in limba greaca pentru frumoasa intimpinare, precizind ca „aceasta vizita are un caracter istoric", iar prezenta Briului la Suceava va aduce "daruri bogate asupra celor credinciosi". Briul a fost tinut doar putin timp in biserica, intrucit multimea de pelerini era doritoare sa-l vada si sa simta emotia atingerii. Preotii au scos racla si au asezat-o in capela unde, dupa citirea Acatistului Acoperamintului Maicii Domnului, credinciosii au inceput sa se perinde prin fata Briului, multumiti ca Dumnezeu le-a ingaduit un asemenea prilej. Astazi, dupa ora 10, pretioasa relicva sfinta va parasi Suceava pentru a infrumuseta si imbogati cadrul liturgic din judetul Botosani. (Tiberiu COSOVAN)

Comentarii