Camera Federativa a Medicilor protesteaza impotriva disponibilizarilor de la DSP

miercuri, 07 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Camera Federativa a Medicilor protesteaza impotriva disponibilizarilor de la DSP

Ieri, 6 februarie, Camera Federativa a Medicilor Suceava a transmis Ministerului Sanatatii si Familiei, Camerei Federative a Medicilor din Rominia si Prefecturii Judetului Suceava, o nota de protest cu privire la disponibilizarile efectuate in cadrul Directiei de Sanatate Publica Suceava, in conformitate cu HGR nr. 22 din ianuarie 2001. Camera Federativa a Medicilor care a participat la Consiliul de Administratie al Directiei de Sanatate Publica , desfasurat luni, 5 februarie a.c., si care a avut pe ordinea de zi, reducerea de personal de 28,5%, protesteaza impotriva "modului in care se trunchiaza activitatea de sanatate publica a acestei unitati".
In nota de protest a Camerei se arata ca in luna iulie a anului trecut au mai fost reduse 18% din posturi, aceasta reducere, cumulata cu actuala facind ca personalul ce furnizeaza servicii de preventie sa fie diminuat cu 46,5%. Acest lucru, in conditiile in care Directia de Sanatate Publica este singura unitate care furnizeaza astfel de servicii.
"Activitatea de Sanatate Publica cuprinde realizarea politicilor si programelor nationale de sanatate publica, promovarea sanatatii si medicina preventiva, inspectia sanitara de stat, monitorizarea starii de sanatate a populatiei, organizarea statisticii de sanatate, organizarea personalului si institutiilor ce furnizeaza serviciile de sanatate, precum si planificarea si derularea investitiilor finantate de la bugetul de stat pentru intreg sectorul de sanatate al judetului. Directia de Sanatate Publica coordoneaza serviciile de ambulanta si de medicina legala din teritoriu, organizeaza si coordoneaza asistenta medicala in caz de calamitati, catastrofe, evenimente ecologice si alte situatii deosebite. Reducerea personalului medico-sanitar din Directia de Sanatate Publica poate avea consecinte grave in conditiile in care se constata cresterea ingrijoratoare a numarului de boli transmisibile (TBC, SIDA, hepatita, sifilis, si alte boli venerice etc.), boli cardiovasculare, ale aparatului respirator, boli metabolice, mentale sau cresteri ale violentei, abuzurilor fizice si psihice, a alcoolismului, consumului de droguri si a poluarii mediului. In aceasta situatie, activitatile de preventie care sint mai ieftine, duc si la scaderea costurilor in domeniul medicinii curative "se mentioneaza in nota de protest.
Avind in vedere toate aceste aspecte, Camera Judeteana a Medicilor Suceava a hotarit sa protesteze impotriva actualei reduceri de personal si implicit a activitatilor de sanatate publica, care pot avea consecinte imprevizibile asupra starii de sanatate a populatiei. (Cristina TURCU)

Comentarii