Cel mai mare dezastru din ultimii 30 de ani

sâmbătă, 09 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Cel mai mare dezastru din ultimii 30 de ani

Bilantul provizoriu al pagubelor provocate de vintul extrem de puternic care s-a abatut asupra judetului Suceava in aceasta saptamina arata ca, in opt comune din judet, au fost avariate 186 de acoperisuri de locuinte, 125 de acoperisuri de anexe gospodaresti si 98 de finare iar in zece comune sint avariate liniile telefonice. De asemenea, 95 de localitati din judet Suceava nu aveau energie electrica, vineri dimineata, din cauza vintului puternic. Pe suprafete foarte intinse de padure de rasinoase din bazinele Sucevei, Moldovei si Bistritei au fost inregistrate doborituri, cantitatea totala de lemn culcata la pamint fiind de circa 2 milioane de metri cubi de lemn.
Directorul Directiei Silvice Suceava, Gheorghe Nichiforel, a apreciat ieri ca acesta este cel mai mare dezastru silvic din ultimele trei decenii. „Este cea mai mare catastrofa din fondul forestier, din ultimii 30 de ani. Acum 30 de ani, a fost doborita masa lemnoasa de 3 milioane metri cubi, dar intr-o saptamina, nu in 24 de ore, ca acum" a afirmat Gheorghe Nichiforel. Cea mai afectata zona este Falcau – Brodina, unde au fost inregistrate doborituri de rasinoase in volum de aproximativ 500.000 de metri cubi, cu peste 350 de hectare de doborituri in masa. In zona Mestecanis – Fundul Moldovei – Sadova, au fost inregistrate doborituri si rupturi de peste 150.000 de metri cubi, iar pe 150 de hectare s-au inregistrat doborituri in masa. Foarte afectate au fost si zonele Vama, Moldovita, Frasin si Stupicani. Nichiforel a spus ca toate aceste calamitati au fost observate cu binoclul din punctele inalte de pe raza fiecarui ocol silvic. "Nu am permis intrarea in padure din cauza pericolului existent", a precizat Nichiforel. El a dispus, vineri, interzicerea oricarei activitati in padurile din judet pe o perioada de zece zile. "Impreuna cu IPJ si Jandarmeria Suceava, Directia Silvica a intocmit un plan de masuri pentru combaterea furturilor de material lemnos si prevenirea incendiilor", a precizat Nichiforel. El a mai spus ca se va realiza de urgenta evaluarea si exploatarea doboriturilor si rupturilor si ca acestea vor fi scoase din padure pentru ca sint supuse atacului insectelor, iar una dintre masurile care vor fi luate va fi cojirea arborilor cazuti. "Vom solicita Guvernului sa adopte masuri privind simplificarea procedurii de atribuire spre exploatare a acestor produse", a adaugat Nichiforel. "Preocuparea noastra este ca tot ce este verde pe picior sa nu se taie si sa exploatam doboriturile", a afirmat directorul DS Suceava.
Tot din cauza vintului, au fost avariate doua linii de inalta tensiune intre localitatile Barnar – Tarnita si Barnar – Vatra Dornei si au fost avariate partial 25 de linii de joasa tensiune si 358 de puncte de transformare. Pentru remedierea avariilor, actioneaza in prezent 26 de echipe ale societatii Electrica. Circulatia se desfasoara in conditii normale pe drumurile nationale si judetene, doar in zona Trei Movile, pe DN 17 A Sadova – Moldovita, se circula pe un singur fir. Prefectul de Suceava a dispus prin ordin constituirea unei comisii care sa evalueze pagubele provocate de vint. Meteorologii prognozeaza ca vintul va sufla in continuare cu intensificari locale de pina la 60 de kilometri/ora, iar la munte vintul va sufla tare, cu peste 100 km/h. In zona montana se semnaleaza caderi de lapovita si ninsoare.

Prefectul a dispus masuri suplimentare pentru supravegherea transporturilor de material lemnos
Prefectul de Suceava, Ioan Cusnir, a anuntat, tot ieri, ca a dispus adoptarea de masuri pentru supravegherea transporturilor de material lemnos din judet si de paza a padurilor, dupa ce vintul puternic de joi a provocat, in padurile de rasinoase din judet, doborituri si rupturi de aproximativ doua milioane de metri cubi. Cusnir a spus ca, in scurt timp, va incepe exploatarea masei lemnoase afectata de vintul puternic si ca din acest motiv vor trebui luate masuri suplimentare de supraveghere a transportului de material lemnos. "Vor fi mii de oameni si numerosi agenti economici care vor desfasura activitati, iar supravegherea acestora este foarte dificila. La un volum foarte mare de doborituri si rupturi tentatia e mare", a spus Cusnir. El a anuntat ca, impreuna cu Comandamentul de Jandarmi, IJP Suceava si Directia Silvica Suceava se va stabili un program de paza a fondului forestier si de prevenire a comiterii de delicte silvice.
La rindul sau, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, a declarat ca in zonele afectate s-a deplasat directorul general adjunct al Regiei Nationale a Padurilor, Gheorghe Pislaru, care se va intilni, astazi, cu toti sefii de ocoale silvice din judet pentru a stabili masurile tehnice care se impun in actuala situatie.
Beneficiarii ajutorului social, trimisi sa scoata lemnul din paduri
Beneficiarii legii venitului minim garantat ar putea fi folositi la scoaterea din paduri a copacilor doboriti de vint. Ideea ii apartine primului ministru Adrian Nastase, care a lansat-o in videoconferinta de ieri cu prefectii. Nastase a sugerat judetelor care au probleme sa intocmeasca programe speciale de valorificare a masei lemnoase din doborituri, recomandindu-le ca la scoaterea din paduri a copacilor sa foloseasca beneficiarii ajutorului social. Presedintele Consiliului Judetean, Gavril Mirza, a fost ceva mai nuantat in privinta utilizarii persoanelor din categoria sociala mentionata anterior, la munci in paduri. „Sigur ca si acesti beneficiari ai ajutorului social reprezinta o forta de munca, pentru ca printre ei sint someri si oameni fara venituri. Ar putea fi solicitati in primul rind cei care au mai lucrat in sectorul forestier. Fiecare localitate va face un apel, dar nu-i poate forta. A fost o recomandare, insa noi facem apel in primul rind la societatile comerciale specializate" – a declarat Mirza. (Tudor Ionescu, Tiberiu AVRAM)

Comentarii