Mafia lemnului, decapitata

vineri, 31 august 2001, 23:00
2 MIN
 Mafia lemnului, decapitata

In perioada 25 iunie-25 august a.c., echipe mixte alcatuite din politisti si silvicultori au efectuat actiuni de control pe linia verificarii legalitatii functionarii instalatiilor de debitat material lemnos si a circulatiei bustenilor si cherestelei, la 564 de firme de profil.
Controlul are la baza Ordinul 232/2001 emis de Prefectura Suceava. Acolo unde patronii s-au opus actiunii, a fost solicitata interventia jandarmilor.
Au fost constatate 125 de infractiuni la regimul silvic si de industrializare a lemnului, fiind aplicate 51 de sanctiuni contraventionale la Legea 31/2000, in valoare de peste 300 milioane lei, ridicindu-se , in vederea confiscarii, cantitatea de 291,13 mc material lemnos.
32 dosare penale
In aceeasi perioada , Biroul de Combatere a Criminalitatii in sectorul silvic si de industrializare a lemnului din cadrul IPJ Suceava au efectuat cercetari in 47 de lucrari si dosare penale, finalizindu-se 32 de cauze. Acestea din urma au fost inaintate procurorilor in vederea continuarii anchetei .
Seful IJP Suceavca, generalul de brigada Gheorghe NEAMTU, declara ca trei persoane asociate la SC "EX-FOL" SRL din Poiana Stampei sint acuzate de savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala, fals intelectual si uz de fals. Laurian Valerian PILUG, Rudolf PILUG si Toader SCHEU au aprovizionat societatea cu lemn de rasinoase, folosind documente false. In acest mod ei au prejudiciat bugetul de stat cu 855 milioane lei . Verificarile financiar-contabile au fost efectuate la solicitarea politiei de catre comisarii Garzii Financiare.
Nereguli au fost constatate si la SC "Valdgerom Services" SRL din Cimpulung Moldovenesc. Administratorul firmei , cetateanul irakian Hussain K. JEMEL este invinuit pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, fals, uz de fals si instigare la fals. El a achizitionat peste 4000 mc lemn de lucru provenit din taieri ilegale de pe terenurile apartinind unor persoane fizice, iar intrarea in contabilitate s-a facut cu documente silvice false.
Doua dosare penale au fost intocmite si impotriva fostei conduceri a Directiei Silvice Suceava. Primul se refera la privatizarea fostului Centru de Colectare a Fructelor de Padure Vatra Dornei, iar in cel de-al doilea, potrivit sefului IJP, Directia Silvica a incheiat un contract dezavantajos cu SC "Romanel Universal Company" SA Bucuresti.
Dupa efectuarea actelor premergatoare, s-a declinat competenta in favoarea Parchetului General, in temeiul prevederilor art.29, Cod procedura penala, intrucit printre persoanele implicate se afla si senatorul Gheorghe FLUTUR.
Gheorghe Neamtu afirma ca in celelalte cauze penale se desfasoara activitati complexe de identificare a mijloacelor probatorii, martorilor, prejudiciilor si persoanelor vinovate, urmind ca apoi sa fie solutionate procedural.
(Cristina SCORTARIU)

Comentarii