Tinica a inchis Institutul Inimii

Subtitlu

vineri, 06 aprilie 2012, 21:47
3 MIN
 Tinica a inchis Institutul Inimii

Doctorul Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Copou, s-a declarat vineri in mod public revoltat de modul in care anchetatorii au descins in spital, confiscind mai multe calculatoare si documente oficiale. „A fost ingreunata activitatea spitalului, pentru ca nu mai avem acces la baza de date a pacientilor. In aceasta perioada se efectueaza si raportari catre Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate, si avem mari probleme in a face acest lucru. S-ar putea sa nu putem face plata salariilor la timp luna aceasta, daca nu vom face aceste raportari. Avem mari probleme si de aprovizionare. Din aceste motive am decis ca astazi si miine (n.r. – vineri si simbata) sa sistam activitatea spitalului, incercind sa asiguram urgentele majore cu posibilitatile pe care le avem", a spus vineri Grigore Tinica, intr-o conferinta de presa organizata cu avocatul alaturi. Acesta a precizat ca, zilnic, in jur de 20-24 de pacienti sint supusi unor interventii chirurgicale usoare, in timp ce cazurile mai grave sint de maximum cinci pe zi.

DNA a ajuns si la soacra din Chitila

Vineri s-au terminat si perchezitiile instrumentate de procurorii DNA. In total, anchetatorii au descins in 19 locuri, atit din spital, cit si la locuintele reprezentantilor Institutului. O perchezitie s-a facut si in locuinta soacrei doctorului Tinica, care locuieste in Chitila. De acolo, medicul a spus ca s-au ridicat mai multe obiecte si documente, dar si un card de memorie cu fotografii personale. „Atunci cind au venit la mine acasa si i-am rugat sa ma lase sa fac un dus, nu m-au lasat. La spital, inainte de a intra in sala de operatie, jandarmul nu m-a lasat sa intru la baie. Institutul de Boli Cardiovasculare a deranjat multa lume. Dorinta unora de a privatiza medicina ar trebui sa se manifeste intr-un mod mai civilizat", a mai spus Grigore Tinica.

Contractele cu fondurile europene, in vizorul DNA

Procurorii anticoruptie au ridicat documentatiile referitoare la doua proiecte europene derulate de catre Institut. Valoarea totala a acestora este de aproximativ 5 milioane de euro, iar achizitiile aferente finantarilor au fost facute anul trecut. Unul dintre proiecte se refera la implementarea programului E-cord si a fost adjudecat in februarie 2011 de catre firma SC Lasting System SRL din Timisoara cu suma de 3,6 milioane de lei. Cel de-al doilea proiect, intitulat „Extinderea si modernizarea unui centru de cercetare al tratamentului invaziv al fibrilatiei atriale", are o valoare de peste 12 milioane de lei si a fost cistigat de sase firme din Bucuresti. Cercetarea neregulilor suspectate de procurori la implementarea acestor proiecte nu s-au extins pina acum si la reprezentantii spitalului. Nimeni nu a fost pus sub invinuire pentru comiterea vreunei infractiuni. „Asteptam ca, in urma acestor perchezitii, sa se faca si demersuri procedurale", a spus avocatul Ionel Nechita, aparatorul lui Tinica. Acesta a precizat ca e posibil sa se faca si acuzatii privind fapte de coruptie, intrucit mandatele de perchezitie au fost validate de Tribunal, si nu de Judecatorie.

„Efectele anchetei trebuiau calculate"

Persoanele cu functii de decizie in domeniul sanitar considera ca masura sistarii activitatii de lBCV este justa. „Deznodamintul este dezastruos, pentru ca in aceasta teledecizie anchetatorii nu s-au gindit si la unitatile medicale sau la modul in care este afectata activitatea acestora. Nu este normal ca un medic de top sa fie tratat in acest mod. Singura mea emotie este ca profesorul Tinica si ceilalti medici de acest profil care mai sint sa nu intre in concediu. Sint cinci medici in Iasi care fac operatii pe cord, iar daca toti isi vor lua concediu, ar avea de suferit pacientii", a spus presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae. Deputatul PDL Petru Movila, membru in Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor, considera, la rindul sau, ca managerul Tinica a procedat corect. „E un lucru rau pentru pacienti, si asa ar trebui sa gindeasca si institutiile care au generat o astfel de decizie", a spus Movila. In ceea ce-i priveste pe reprezentantii DNA, acestia nu au oferit explicatii cu privire la descinderea in forta de la IBCV.

Intrebat daca procurorii au luat in calcul ca pacientii vor avea de suferit in urma ridicarii calculatoarelor si laptopurilor, Sorin Calin – seful DNA Iasi, a spus ca nu crede ca „acest lucru vizeaza strict actiunea DNA". Calin nu a vrut sa comenteze sistarea activitatii de la spitalul din Copou.

Comentarii