Tun la Universitatea „Cuza”?

luni, 10 aprilie 2006, 23:07
4 MIN
 Tun la Universitatea „Cuza”?

Afacere pe bani publici sau bani multi irositi in laturile birocratiei? Cum se explica faptul ca renovarea unui camin studentesc costa la Universitatea „Al.I. Cuza” cit ridicarea constructiei din temelii, de la turnarea fundatiei si pina la finisaje? Este cazul caminului C2 din Tirgusor Copou, a carui renovare si consolidare se ridica la aproximativ 100 miliarde lei, asa cum anunta oficial acum doua saptamini conducerea institutiei. Aceasta inseamna 560 de euro pe metru patrat. In conditiile in care o constructie se poate ridica lejer cu 400 – 450 de euro pe metru patrat, dupa cum spun specialistii in domeniu. Chestionati mai in detaliu cu privire la costurile renovarilor de la C2, reprezentantii Universitatii „Cuza” au redus in doar citeva zile cheltuielile, „ieftinind” caminul cu 30 de miliarde. „Datele pe care le aveam initial erau aproximative, nu erau sumele calculate in detaliu”, a motivat diferenta rectorul Universitatii „Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea. Insa, chiar si suma de 70 miliarde lei este mare pentru o renovare: la o suprafata de 4.890 de mp, cit are caminul, aceasta inseamna 400 de euro/mp, incadrindu-se in intervalul indicat de specialisti pentru o constructie noua.
Intrebata de ce a costat atit de mult caminul, conducerea Universitatii „Al.I. Cuza” are doua tipuri de argumente. Pe de o parte ca banii pentru renovarea caminului C2 nu sint de la bugetul de stat, ci provin de la Banca Mondiala si din resursele proprii ale universitatii. Pe de alta parte, conducerea institutiei sustine ca sint destui studenti care sint dispusi sa plateasca o camera la standarde europene.
Consolidarea si renovarea caminului C2 din campusul studentesc Tirgusor-Copou a inceput inca de anul trecut, ca parte a programului national de reabilitare a infrastructurii scolare initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in colaborare cu Banca Mondiala. Pentru fiecare din caminele studentesti cuprinse in program, Banca Mondiala a oferit 500.000 de dolari. Daca pentru celelalte universitatii suma a fost suficienta pentru renovarea si consolidarea unui camin, la Universitatea „Cuza”, cheltuielile s-au marit de cinci ori, suma pe hirtie ajungind in final la 70 de miliarde de lei vechi, circa 2,5 milioane de dolari. „Spre deosebire de celelalte universitati, noi am dorit sa cream un camin modern, cu baie la camera, geamuri termopan, gresie si faianta noua, si toate conditiile care se impun intr-o viitoare tara europeana. Daca am fi dorit sa mentinem aceleasi conditii ca pina acum, probabil ca banii de la Banca Mondiala ar fi fost suficienti”, a motivat rectorul Universitatii „Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea.
„Ma luati la bani marunti? Eu nu am calculat chiar exact”
Astfel, dupa cum sustine conducerea institutiei, banii oferiti de Banca Mondiala, 500.000 de dolari – circa 17 miliarde lei la momentul alocarii lor – au fost folositi integral doar in procesul de consolidare. Pentru executie, proces care implica de la renovare si pina la finisare, universitatea a alocat inca 50 miliarde lei. „Nu e o suma mare, dat fiind ca proiectul presupune extinderea caminului cu un nivel, un sistem performant de termoizolatie si o centrala termica noua. Cu toate acestea, renovarea e mai convenabila decit o constructie noua: pe noi ne ajunge circa 275 de euro pe metru patrat, pe cind o constructie noua se ridica si la 500 de euro pe metru patrat”, a precizat ing. Ilie Sarbu, seful Biroului de Investitii al Universitatii „Al.I. Cuza” si supraveghetorul executiei proiectului de la C2. Numai ca socoteala inginerului Sarbu nu se potriveste cu valoarea reala a proiectului: raportind cele 70 de miliarde lei la 4.890 metri patrati de constructie, reiese un cost de 397 euro/mp. „Ma luati la bani marunti? Eu nu am calculat chiar exact”, a motivat confuzia inginerul Sarbu. Chiar si la 400 de euro/mp, in opinia executantului, firma CONEST SA, suma pentru o renovare nu este ridicata. „Suma nu este mare daca se ia in considerare ca s-au innoit toate instalatiile, termica, sanitara, electrica, au fost create grupuri sanitare la fiecare camera. In plus, a mai fost construita si o mansarda”, a subliniat Constantin Orhei, director general CONEST SA.
Cit un camin nou-nout
Piata constructiilor imobiliare ii contrazice insa si pe reprezentantii Universitatii „Cuza”, si pe cei ai firmei executante.
„Pentru constructia unui camin studentesc nou cu o suprafata desfasurata de circa 5.000 de metri patrati, cheltuielile ar ajunge probabil la circa 400-450 de euro pe metru patrat”, a declarat Alexandru Alexandrov, directorul general al trustului SC ALEX SRL. „O constructie noua se poate face cu 400-500 de euro pe metru patrat”, a spus directorul unei alte firme de constructii din Iasi, care face si vile de lux in zone rezidentiale. La un cost de 400 de euro pe metru patrat, la care se adauga alte minimum 9 miliarde de lei vechi, ce vor fi investite in mobilier, caminul C2 din Tirgusor-Copu candideaza cu succes la titlul de cel mai scump camin studentesc din Iasi.

Comentarii