UMF: numar record de profesori pe tara, dar coada cozilor la cercetare

duminică, 09 iulie 2006, 19:33
3 MIN
 UMF: numar record de profesori pe tara, dar coada cozilor la cercetare

Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi ocupa din nou ultimul loc din tara. Dupa ce anul trecut a avut cea mai mica concurenta la admitere dintre toate universitatile de medicina din tara, UMF Iasi a fost anul acesta invinsa si la capitolul cercetare. La cel mai prestigios concurs pentru granturi de cercetare din tara – CEEX – UMF Iasi s-a „remarcat” prin numarul extrem de redus de propuneri, doar 10, fiind intrecuta chiar si de UMF Craiova, care a propus 17 proiecte de cercetare.
Clasamentul
Desi se considera una dintre universitatile de medicina de prestigiu din tara, alaturi de cea din Bucuresti si Cluj, la capitolul cercetare UMF Iasi s-a clasat la o distanta considerabila de „suratele” ei. Conform rezultatelor ultimei competitii pentru granturi de cercetare de excelenta, UMF Bucuresti si UMF Cluj au 55, respectiv 43 de proiecte. UMF Iasi nu iese bine insa nici la comparatia cu universitatile de medicina mai putin prestigioase din tara. Cu 17, respectiv 21 de proiecte propuse, atit UMF Craiova, cit si cea din Timisoara au reusit sa surclaseze net universitatea ieseana. In plus, din cele 10 propuneri de proiecte venite din partea UMF Iasi, 2 nici nu au putut intra in competitie, fiind declarate neeligibile.
Cu toate acestea, UMF Iasi se poate „lauda” cu un „negru” loc intii. Desi ocupa ultimul loc din tara la capitolul cercetare, UMF Iasi se claseaza de departe pe primul loc la capitolul personal didactic. Cu 972 de cadre didactice in activitate, UMF Iasi le depaseste cu mult pe cele din Cluj, cu 680 de cadre didactice, sau cea din Craiova, cu doar 330 de cadre didactice. Iar daca, in conditii normale, numarul de proiecte de cercetare creste direct proportional cu numarul de cadre didactice, la UMF Iasi raportul este exact invers. Desi are cel mai mare numar de cadre didactice din tara, UMF Iasi are totusi cel mai mic numar de proiecte de cercetare. Nici rezultatul final al competitiei nu este in favoarea UMF. In timp ce universitatile din Bucuresti sau Cluj au obtinut finantare pentru 20, respectiv 19 proiecte de cercetare, UMF Iasi a trebuit sa se multumeasca cu doar 2 proiecte cistigate.
„Nu avem suficienti oameni”
Justificarea venita din partea reprezentantilor UMF la situatia dezastruoasa inregistrata la aceasta competitie este cel putin surprinzatoare. „In momentul acesta nu putem sa luam contracte foarte mari, pentru ca acestea necesita o contabilitate minutioasa si multe hirtii. Iar noi nu avem suficienti oameni pentru o astfel de activitate”, a declarat prof.dr. Ursula Stanescu, prorectorul pentru activitatea de cercetare. Mai mult, in opinia conducerii UMF, cele mai multe proiecte sint prin „definitie” cistigate de universitatea din Bucuresti, provincia trebuind sa se multumeasca cu resturile. Aceasta distribuire a finantarii ii determina pe cercetatorii UMF-isti sa depuna doar proiectele care sint cu adevarat bune si complete. „60% dintre proiecte merg din start la Bucuresti, iar restul revine universitatilor ramase in provincie. De aceea trebuie sa te gindesti foarte bine inainte de a depune un proiect. Trebuie ca acesta sa fie cit mai bun si mai complet pentru a avea sansa de a cistiga competitia”, a mai precizat prof.dr. Ursula Stanescu.
Si celelalte universitati iesene sint surclasate de Bucuresti si Cluj
Nici celelalte universitati iesene nu au reusit sa surclaseze universitatile din Bucuresti sau Cluj. Cu toate acestea, ele au reusit sa se califice in topul primelor 5 universitati din tara din domeniul lor. Cel mai mare numar de proiecte a venit din partea Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”, cu 55 de propuneri, urmata de Universitatea „Al.I. Cuza”, cu 28 de proiecte, si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, cu 10 propuneri. Cifrele sint insa de 2-3 ori mai mari pentru universitaile bcurestene. Astfel, Universitatea Tehnica din Bucuresti s-a remarcat prin 161 de propuneri, Universitatea din Bucuresti cu 49, in timp ce Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina veterinara din Bucuresti a propus 34 de proiecte de cercetare.

Comentarii