Un comisar vrea sa prinda infractorii dupa chistoacele de tigari

Subtitlu

miercuri, 11 mai 2011, 23:42
3 MIN
 Un comisar vrea sa prinda infractorii dupa chistoacele de tigari

O cercetare a Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CREPCA) Iasi a intrat in vizorul specialistilor din Italia si Anglia. Seful Centrului, comisarul Romica Ichim, a prezentat lucrarea intitulata "Investigatii criminalistice dupa fumat" in cadrul unei conferinte internationale ce a avut loc la Timisoara in weekend.

Conferinta cu titlul "Perspectivele asistentei sociale asupra tratamentului qvasi-coercitiv al infractorilor" a fost la cea de-a doua editie, iar comisarul Romica Ichim a vorbit in cadrul conferintei despre importanta chistocului de tigara in rindul infractorilor.

Ideea comisarului a pornit de la o ancheta ce a avut loc in anul 2007, atunci cind specialistii din cadrul Biroului Criminalistic Gheorghieni au corelat patru dosare de furt apartinind aceleiasi grupari infractionale cu ajutorul datelor obtinute in urma analizei microscopice a resturilor de tigara ridicate de la fata locului.

Seful Centrului Antidrog sustine, astfel, faptul ca poate fi creata o baza de date cu informatii ce provin din studiul chistocului de tigara. Metoda se bazeaza pe stabilirea unui profil al infractorului si pe baza tipului de tigari fumate si a deprinderilor de a fuma. Analiza ar putea fi folosita pentru a identifica persoane si pentru a restringe grupul de suspecti in cazul unei infractiuni.

Pentru ca aceste lucruri sa fie posibile, ar fi necesar, pe linga crearea bazei de date cu probe prelevate de la suspecti, si un aparat care sa cartagrafieze filtrul tigarii si sa realizeze un profil. "Este o cercetare in premiera, un subiect ce nu a mai fost abordat pina acum. Initial, poate parea o banalitate, ce sa mai faci cu un chistoc de tigara?! Insa acesta este un element care poate fi folosit in astfel de investigatii, iar cei care au participat la conferinta din alte tari precum Italia si Anglia s-au aratat interesati de subiect si au spus ca cercetarea mea va fi publicata in revistele de specialitate din tarile lor", a declarat comisarul Romica Ichim, seful CREPCA.

Criteriile de analiza a restului de tigara ar fi: marca de tigara, tehnica de utilizare a acesteia (modul de aprindere in functie de obiectul de aprindere si de debarasare sau extinctie a chibriturilor), deprinderi de consum a tigarilor in functie de felul de a tine tigara, ritm, cantitate consumata efectiv din tigara si utilizarea eventualelor dispozitive folosite la fumat, modalitatea de extinctie a tigarilor dupa consum, precum si debarasarea fumatorului de restul de tigara. Tot in categoria criteriilor de analiza intra si dispunerea depunerilor (particulele din faza solida a fumului de tigara) in interiorul filtrului tigaretei si dispunerea depunerilor la nivelul exteriorului filtrului (saliva si substante din fumul rezultat in urma arderii tigarii). Variabilele luate in calcul pentru identificarea persoanei sint: temperamentul, tipul de fumat, tipul de tutun, dar si particularitatile anatomice si functionale (pentru studierea dispunerii reziduurilor in filtru, precum concentratia de nicotina si cotinina prezente in saliva si respective la exteriorul filtrului). Spre exemplu, in rindul persoanelor fumatoare care au avut tentative de suicid au fost gasite concentratii mai mari de cotinina si nicotina.

Profil de fumator dupa restul tigarii

Clasificarea tipurilor de fumatori se realizeaza, de altfel, in functie de comportamentul dominant legat de fumat. Pot fi identificate la o persoana, astfel, caracteristici care o pot individualiza, dupa fumat, in functie de o serie de variabile. Tipologiile fumatorilor se regasesc in proportii diferite in comportamentul fiecarui fumator, insa una din ele domina intotdeauna, spun specialistii.

Pot fi identificate mai multe profiluri de comportament de fumator cum ar fi: fumatul psihosocial (caracteristic adolescentei), fumatul senzoriomotor (ritual menit sa relaxeze), fumatul moderat (maximum 20 de tigari pe zi, apare frecvent cind persoana e singura), fumatul calmant (intilnit frecvent la femei si persoane nervoase), fumatul stimulant (vine in sprijinul concentrarii, metine capacitatea de lucru), fumatul adictional (fumator toxicoman ce vrea sa evite sevrajul) si fumatul automatic (intilnit numai la marii fumatori care practica fumatul stimulant si adictional).

Astfel, metoda de identificare a unui infractor cu ajutorul datelor obtinute in urma analizei profilului lui de fumator si a chistocului de tigara ar facilita activitatea criminalistilor, metoda fiind si una accesibila si ieftina, in comparatie cu analiza pe baza de AND, potrivit cercetarii realizate de catre comisarul Romica Ichim.

Comentarii