Un copil a murit in drum spre spital

marți, 06 martie 2012, 23:40
4 MIN
 Un copil a murit in drum spre spital

Un caz dramatic s-a inregistrat ieri-dimineata la Belcesti. Un baietel in virsta de sapte ani, singur la parinti, a murit in ambulanta, in drum spre spital. Se pare ca micutul suferea de o forma extrem de grava de meningita, insa nimeni nu si-a dat seama ca baiatul este atit de bolnav. Copilul, elev in clasa a I-a la scoala din Satu Nou, locuia impreuna cu tatal lui, mama fiind plecata in Italia la munca. "Eu stau gard in gard cu ei aici. Nu s-a stiut ca are vreo boala, ieri a fost la scoala, aseara s-a jucat baiatul. De la o vreme avea asa temperatura, tatal lui a chemat o cumnata si i-a pus otet, dar acum i s-a umflat capul si au vrut sa il duca la spital. Dar nu a mai ajuns baiatul, saracul. Era singurul copil si parintii sint tineri. De-acum trebuie sa ajunga si mama lui din Italia", a spus Florica Macovei, vecina familiei din care facea parte micutul. Nici la scoala nu a observat nimeni ca baiatul ar suferi de meningita. "Invatatorul lui mi-a spus ca avea asa o stare de oboseala zilele trecute, insa nimic mai mult. Copilul era dintr-o familie buna, cu casa, era bunicel la invatatura, am fost surprinsa efectiv sa aud ca s-a intimplat asa ceva", a precizat Elena Cristea, directoarea scolii Satu Nou din Belcesti. De altfel, medicul de familie pe lista caruia era inscris copilul sustine ca nu l-a mai vazut de mult timp la cabinetul sau. "Copilul era pe lista mea, insa nu a mai fost de foarte mult timp la mine. Nici nu stiu cine este mama lui, acum sint in teren la pacienti in stare grava, o sa merg si eu la cabinet sa ma interesez mai bine de caz si apoi va voi putea spune mai multe", a explicat Violeta Toderica, medicul de familie la care era inscris elevul.

Baiatul a murit in ambulanta

Reprezentantii Serviciului Judetean de Ambulanta spun ca nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viata copilului. "Solicitarea s-a facut pentru dispnee si cianoza, a fost trimis un echipaj cu asistent de la Hirlau, fiind mai aproape, echipaj care l-a gasit pe copil intr-o stare degradata. Cu toata asistenta medicala de urgenta, oxigenoterapie si tot ce s-a mai facut, starea copilului continua sa se inrautateasca, astfel ca s-a anuntat si un echipaj cu medic de la Tirgu Frumos. Pina la intilnirea celor doua echipaje, copilul a intrat in stop cardio-respirator si s-au inceput manevrele de resuscitare. Manevrele au fost continuate de catre medic, insa acestea nu au dat rezultate si, din pacate, a fost declarat decesul", a mentionat dr. Radu Calistru, directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta. Avind in vedere starea copilului si simptomele pe care le prezenta, echipajul ambulantei a luat in calcul posibilitatea ca micutul sa fi suferit de meningita, ipoteza sustinuta si de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica. "Meningitele sint afectiuni extrem de severe care pot aparea la orice virsta. Daca cele de natura virala au o evolutie buna si nu necesita tratament deosibit, cele bacteriene si tuberculoase au un prognostic rezervat si necesita luarea unor masuri terapeutice de urgenta. Simptomele meningitei sint durerile de cap, varsaturile incoercibile care nu au legatura cu alimentatia si nu sint precedate de senzatia de greata, dar si aparitia unei eruptii cutanate, o necroza, determinata de una dintre cele mai severe forme ale bolii, cea meningococica. Daca la meningita simpla meningococul se duce spre creier, la forma aceasta grava se duce in singe si afecteaza toate organele, ca o septicemie", a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, seful sectiei I din cadrul Spitalului de Boli Infectioase.

"Meningita meningococica poate duce la deces in citeva ore"

Conform conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP), se pare ca micutul a suferit de meningita meningococica, adica de forma cea mai grava intilnita mai ales in rindul prescolarilor. "Pe baza manifestarilor clinice si a evolutiei extrem de rapide s-a suspectat meningita meningococica, diagnosticul urmind a fi stabilit miine la necropsie. Se vor lua probe din tesut si se va face examenul anatomo-patologic, dar se va realiza si un examen microbiologic in urma caruia vom comunica rezultatul", a declarat dr. Lucian Indrei, directorul DSP. Medicii spun ca, in astfel de situatii, administrarea antibioticului ar fi fost primordiala. "Meningita meningococica evolueaza cel mai repede si poate duce la deces in doar citeva ore. Febra sau chiar intrarea in coma arata ca este necesar un tratament pina la ajungerea la spital, pe perioada transportului. Evolutia este imprevizibila, adesea letalitatea este mare chiar si cu tratament administrat imediat dupa aparitia eruptiei, de aproximativ 60%", a adaugat dr. Mihnea Hurmuzache. Conform medicului, fiecare dintre noi putem avea meningococ, insa nu la toti se si dezvolta boala, acest lucru depinzind de structura genetica, dar si de factorii favorizanti. Pentru orice eventualitate, cei care au intrat in contact cu micutul au beneficiat ieri de tratament preventiv. "O echipa formata din doctor si asistent din cadrul DSP-ului au mers la Belcesti si, impreuna cu medicul de familie, desfasoara o ancheta in focar si iau masuri de profilaxie. Avind in vedere ca baiatul a intrat in contact cu colegii si ca exista riscul de a fi contaminati, se impune luarea unei doze unice de antibiotic, ciprofloxacin", a conchis dr. Lucian Indrei. Nu au fost insa consemnate alte cazuri in care sa se regaseasca simptomele.

Comentarii