Un profesor de la „Cuza” isi acuza doi colegi de „plagiat ordinar”

marți, 14 martie 2006, 01:07
4 MIN
 Un profesor de la „Cuza” isi acuza doi colegi de „plagiat ordinar”

„Intreaga lucrare «Poluarea solurilor si refacerea mediului», apartinind colegilor mei, Victor Sabliovschi si Corneliu Horaicu se dovedeste a fi un plagiat ordinar. Eu am identificat 86 de pagini ca fiind preluate mot-a-mot din lucrarile mele, dar la modul in care este facuta lucrarea nu m-as mira daca si altii si-ar descoperi operele in aceste pagini”, a declarat prof.dr. Radu Lacatusu, care a depus o plingere la conducerea facultatii. De altfel, conf.dr. Victor Sabliovschi se afla deja la a doua acuzatie de plagiat, dupa ce, in 1997, acesta si-a „editat” singur lucrarea de doctorat, scriind pe ea Editura Universitatii „Al.I. Cuza”, deoarece ii trebuia o carte de unic autor pentru a candida la postul de profesor. Singura consecinta de atunci a fost insa excluderea sa din competitia pentru functia pentru care candidase. Indulgenta de care a dat dovada Universitatea „Cuza” la prima sa abatere l-a determinat probabil pe Sabliovschi sa creada ca plagiatul nu este o fapta chiar atit de grava. Daca insa autorul plingerii, profesorul Lacatusu, isi mentine acuzatiile, iar acestea se dovedesc reale, autorii lucrarii risca intre 3 si 5 ani de inchisoare.
Autorului plagiat i-a fost oferita o „mostra” cu dedicatie
Plagiatul a fost descoperit intimplator, din naivitatea unuia dintre autori. „Am primit un exemplar al cartii, cu tot cu dedicatie, chiar de la profesorul Horaicu. L-am rasfoit din curiozitate, si asa am observat capitole intregi preluate cu tot cu titluri din mai multe lucrari de-ale mele”, a adaugat prof. Lacatusu. Mai mult, acesta se declara uimit de „fidelitatea” cu care au fost preluate ideile sale. „Capitolul «Materiale si metoda» apare sub aceeasi titulatura si in lucrarea domnilor Sabliovschi si Horaicu. La fel, primele fraze se repeta si ele cuvint cu cuvint. Nu zic, te mai inspiri, mai iei o idee, dar exista anumite limite, care tin de deontologie”, a mai declarat prof. Lacatusu. Deontologia celor doi autori este pusa grav sub semnul intrebarii, mai ales ca lucrarea urma a fi folosita de conf.dr. Corneliu Horaicu in concursul pentru postul de profesor universitar la care s-a inscris. Acesta nu a putut fi insa contactat pentru a raspunde acuzatiilor, aflindu-se momentan in spital. Coautorul lucrarii, conf.dr. Victor Sabliovschi, sustine insa ca nu este vinovat de absolut nimic. „Am utilizat doar scheletul lucrarii lui Lacatusu. Sint intr-adevar 30 de pagini preluate, dar au fost citate toate, asa cum fac toti atunci cind preiau texte din alte lucrari”, ne-a declarat conf.dr. Victor Sabliovschi. Confruntat cu aceasta explicatie, contestatarul Radu Lacatusu a contraatacat: „In cazul in care copiezi pagini intregi si citezi sursa doar la 1-2 fraze, nu inseamna ca nu e plagiat. Cum ramine cu restul frazelor care nu au fost citate?”, a spus Radu Lacatusu.
„Am atras atentia asupra preluarilor”
Decanul Facultatii de Geografie si Geologie, prof.dr. Constantin Rusu, sustine si el in mare parte acuzatiile prof. Lacatusu. Mai mult, conform spuselor sale, suspiciunile asupra gradului de originalitate dateaza inca dinaintea publicarii lucrarii. „Am rasfoit putin lucrarea atunci cind cei doi m-au solicitat ca referent stiintific. De atunci am observat ca la anexele lucrarii au fost preluate unele elemente dintr-o alta lucrare de referinta in domeniu, asadar foarte cunoscuta, fara a se preciza sursa. Ca urmare, le-am respins solicitarea si le-am si atras atentia asupra preluarilor”, ne-a declarat decanul Constantin Rusu. Nici restul lucrarii nu pare a fi fara pata, la o prima evaluare a dosarului depus de prof.dr. Radu Lacatusu. „Am studiat nu foarte amanuntit dosarul profesorului Lacatusu si se pare ca acuzatia sa este indreptatita. Oricum, competenta intr-un astfel de caz apartine Consiliului de etica al Universitatii, si nu facultatii”, a adaugat prof.dr. Constantin Rusu.
Portita de scapare
Informat asupra acuzatiei de plagiat de la Facultatea de Geografie, rectorul Universitatii „Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea, a evitat sa dea un verdict declarindu-se in necunostinta de cauza. „Nu am fost informat oficial inca asupra cazului. Atunci cind va ajunge la noi, va fi prezentat oficiului juridic. In orice caz, daca autorul este cel care face acuzatia de plagiat, cazul poate intra sub incidenta penalului”, a declarat rectorul Oprea.
Desi destul de numeroase si evidente, cazurile de plagiat depistate pina acum in universitatile iesene au ramas in general nepedepsite de lege si blind sanctionate pe linie academica. Singura situatie in care un cadru didactic a fost nevoit sa paraseasca institutia in urma unei astfel de situatii a fost aceea in care Dumitru Burghelea, de la Facultatea de Drept a Universitatii „Cuza”, s-a transferat de nevoie la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, dupa ce copiase dintr-o lucrare straina. Principala portita de scapare a plagiatorilor a fost insa de fiecare data faptul ca autorii plagiati nu au depus plingeri impotriva lor. Cazul de la Facultatea de Geografie ar putea lua insa o alta turnura. Mentinerea plingerii din partea prof.dr. Radu Lacatusu s-ar putea finaliza cu sanctiuni dure. Primul pas al anchetei il reprezinta insa evaluarea cazului de catre Consiliul de Etica al Universitatii „Cuza”, evaluare ce va avea loc cel mai probabil in cursul saptaminii viitoare.

Comentarii