„Un rector ca Badea nu are ce cauta in Invatamint”

vineri, 18 august 2006, 21:56
4 MIN
 „Un rector ca Badea nu are ce cauta in Invatamint”

Declaratiile rectorului Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”, prof.dr. Nicolae Badea, care a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, a stupefiat mediul academic din intreaga tara.
„Imediat ce se vor intoarce rectorii din vacanta, ne vom intruni cu totii si vom lua o decizie comuna in aceasta privinta”, a declarat Ecaterina Andronescu, presedinta Consiliului National al Rectorilor. Ministrul Educatiei pune in discutie raspunderea penala pentru fals in declarati. Alti rectori spun ca acest caz trebuie dezbatut in Senatul universitar de la UTI.
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, pe care rectorul iesean l-a inclus in categoria colaboratorilor, pune problema raspunderii penale a rectorului Badea, in masura in care declaratia pe propria raspundere depusa la instalarea in functie contrazice declaratiile de acum doua zile. Ecaterina Andronescu, presedinta Consiliului National al Rectorilor, va convoca o sedinta speciala pentru a discuta „cazul Badea”. „Un rector sau un profesor care a colaborat cu Securitatea sau a facut politie politica nu are ce cauta in invatamint. Profesorii sint adevarate modele pentru studenti, or asemenea persoana nu stiu daca se poate constitui intr-un model”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
„Domnul rector, saracul, a avut o problema”
„Noi avem de aparat prestigiul universitatilor din Romania, studentii trebuie sa sie ca au ce si de la cine invata. Imediat ce se vor intoarce rectorii din vacanta, ne vom intruni cu totii si vom lua o decizie comuna in aceasta privinta”, a mai declarat telefonic Ecaterina Andronescu, care a avut cea mai transanta pozitie fata de declaratiile lui Nicolae Badea ca a colaborat cu Securitatea. In urma cu doua zile, el a marturisit ca a elaborat note informative despre studentii straini, in calitate de responsabil de camin si ca, de asemenea, a redactat caracterizari pentru colegii care plecau in strainatate. „Cind pleca cite un coleg in strainatate mi se cerea sa scriu ce parere am de spre el, daca este o persoana de inceredere. Insa de fiecare data nu am scris decit de bine. Stiam ce greu se acceptau aceste plecari”, a mai precizat Badea. El a mai spus ca si alti profesori din tara au dat note informative in calitatea lor de responsabili de camine, dindu-l ca exemplu chiar pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau. „Domnul rector, saracul, a avut o problema. Situatia lui nu se poate extrapola la toata tara. Mie mi s-a cerut sa colaborez, dar am refuzat ferm. Trebuia sa ai o anumita conduita morala pentru a refuza. Oricum, mi-e mila de oameni ca el, care nu isi pot tine gura”, ne-a declarat ieri ministrul Hardau.
„Va trebui sa raspunda penal”
Desi a fost socat de declaratia rectorului iesean, ministrul Educatiei a spus ca nu va lua nici o masura impotriva lui. „Nu ii voi cere demisia, dar va raspunde in alt mod pentru cele declarate. In momentul numirii sale in functie, domnul rector a semnat o declaratie pe proprie raspundere in care a specificat relatia pe care a avut-o cu Securitatea. Daca se va dovedi ca a mintit, va trebui sa raspunda penal, ceea ce e mult mai grav. Prin urmare, voi lasa justitia sa se ocupe de el”, a spus Mihail Hardau. Alaturi de ministrul Hardau, si alti rectori din tara pun problema raspunderii penale a lui Badea. „In primul rind este o problema de constiinta, si apoi o chestiune juridica. Daca se va dovedi printr-o hotarire a CNSAS ca a colaborat cu Securitatea si ca a mintit in declaratia data la numirea in functie, atunci va suporta consecintele legale care se impun”, ne-a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, prof.dr. Florian Popa.
Nicolae Badea sustine insa si acum ca nu exista nici o contradictie intre declaratia pe proprie raspundere si declaratiile sale din aceste zile. „In declaratie mi se cerea sa spun daca am facut politie politica. Am zis ca nu, pentru ca rapoartele pe care le dadeam eu asupra studentilor straini nu insemnau politie politica. Eu nu am semnat nici un angajament cu Securitatea. Deci nu am mintit in declaratie”, ne-a spus rectorul Badea.
„Senatul l-a ales, Senatul decide”
Alti rectori plaseaza responsabilitatea sanctionarii rectorului pe „umerii” mediului acedemic. Astfel, cei mai multi dintre ei considera ca decizia in privinta rectorului iesean ar trebui sa apartina exclusiv Senatului Universitatii, care l-a si ales in functie. „In functie de cit de departe a mers in colaborarea lui cu Securiatea, Senatul universitatii trebuie sa ia cea mai buna solutie. Ei l-au ales in functie, ei decid. Asa mi se pare cel mai corect”, ne-a declarat rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, prof.dr. Liviu Alexandru Marghitas. Aceeasi opinie o are si rectorul universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti. „Nu cred ca rectorul ar trebui sa isi dea demisia. Nu a facut niste orori atit de mari pentru tara asta. Cel mai autorizat sa ia o decizie in privinta lui este totusi Senatul”, ne-a spus rectorul Ioan Alecu.
Rectorii ieseni se abtin sa-l judece
Cit priveste mediul academic iesean, cei mai multi dintre rectori au preferat sa nu comenteze. „Dupa ce se va studia clar dosarul lui, se va actiona conform legii. In functie de ce a declarat la numirea in functie, ar putea constitui si o chestie penala”, ne-a declarat prof.dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte. Ceilalti rectori au refuzat sa isi spuna opinia in aceasta problema. „E un subiect delicat. Prefer sa nu comentez”, ne-a raspuns rectorul Universitatii „Al.I. Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea. Nici rectorul Universitatii de Stiinte Agricole, prof.dr. Gerard Jitareanu, nu a dorit sa comenteze. Problema colaborarii rectorului Badea cu Securitatea ramine in continuare deschisa. CNSAS a cerut deja rectorilor din tara documente personale de identificare, procedindu-se deja la studirea dosarelor lor.

Comentarii