Manualele alternative – "calciiul" lui Marga

miercuri, 15 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Manualele alternative – "calciiul" lui Marga

In mod inexplicabil, sistemul de distribuire a manulalelor catre elevi, experimentat cu "succes" anul trecut si dovedit total ineficient, nu a primit corectia necesara nici in acest an. Majoritatea elevilor vasluieni din primii doi ani de liceu au invatat, in prima parte a semestrului, doar dupa notitele de la clasa.
Faptul se va repercuta negativ cu siguranta asupra lor peste aproximativ doua luni cind vor trebui sa treaca printr-o perioada de testari si evaluari. Nici profesorii nu sint bucurosi, pentru ca predatul lectiilor in aceasta conjunctura le ia prea mult timp din ore.
Fenomenul este cu atit mai grav cu cit elevii au scos din buzunarele parintilor sume considerabile, cuprinse intre 500.000 si un milion de lei, pentru manuale.
Manualele alternative au fost introduse pentru prima data la liceu incepind cu clasa a IX-a, in anul scolar 1999-2000. Dupa cum se stie, elevii au facut cunostinta cu noile manuale, alese de catre profesorii lor, abia dupa prima vacanta de la sfirsitul lunii octombrie.
In acest an, aceiasi elevi, ajunsi intre timp in clasa a X-a, sint din nou "cobaii" reformei manualelor. De fapt, aceasta generatie poate fi numita, pe drept cuvint, generatie de sacrificiu pentru ca la anul vor face cunostinta, ca viitori elevi de clasa a XI-a, cu noile manuale alternative pentru anul al treilea de liceu.
Elevilor de clasa a X-a li s-au alaturat in acest an si colegii de clasa a IX-a. Cauza: majoritatea profesorilor, care anul trecut optasera pentru un manual, in acest an s-au indreptat catre o alta carte, mai completa dupa opinia lor.
Sistemul ar trebui sa functioneze in modul urmator: editurile trimit manualele promotionale catre scoli, profesorii opteaza, se string banii de la elevi, se trimit comenzile catre edituri, urmind ca acestea sa trimita manualele in cel mai scurt timp. Pare simplu. Dar, la toate liceele vasluiene, fara exceptie, au ramas discipline la care notitele predate de la profesori sint singurele repere orientative pentru elevi.
Deocamdata, vina intirzierii livrarii manualelor cade pe edituri, care nu reusesc sa onoreze comenzile primite (de exemplu editura Teora), dar si unii profesori se hotarasc destul de greu pentru un manual sau altul.
"Stiam de acest manual realizat de autorul meu preferat, care inca nu ajunsese la noi la liceu si am asteptat sa ajunga si la noi. Chiar daca a ajuns mai tirziu nu a fost o problema pentru ca elevii au invatat din ce am predat la clasa" a spus un profesor de la Liceul "Ion Mincu".
In urma protocolului incheiat intre MEN si edituri, acestea din urma vor livra gratuit un procent de 10% din totalul comenzilor special pentru elevii fara posibilitati materiale. Care insa vor fi ultimii ce vor intra in posesia manualelor, deoarece cartile nu ajung direct la licee, ci sint intii centralizate la depozitul Inspectoratului Scolar Judetean si apoi redistribuite.
Gheorghe Mogildea, inspector scolar responsabil cu manualele scolare, a declarat ca deja gratuitatile au inceput sa apara. Totusi va mai dura cel putin doua saptamini pina ce vor sosi toate manualele repartizate judetului Vaslui, in jur de 500 de exemplare de fiecare disciplina. Mogildea a precizat ca aceste manuale vor fi folosite pentru urmatorii 3-4 ani. (Paul TEODOR)

Comentarii