Noi cai de acces spre Republica Moldova

joi, 13 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Noi cai de acces spre Republica Moldova

Ieri, la sediul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, a avut loc o intilnire intre persoane cu putere de decizie din administratia publica locala a Republicii Moldova si Romania. Din partea moldoveana au fost prezenti Petru Botnaru, arhitectul sef al judetului Lapusna, Marin Profir, directorul Directiei Administratiei Locale din cadrul Ministerului Economiei si Reformei, Eugen Buraga, primarului Leovei. Din partea romaneasca: Ioan Manole, presedintele CJ Vaslui, Gheorghe Stoica, secretarul CJ Vaslui, primarii comunelor Berezeni, Falciu, Vetrisoaia etc.
Scopul intilnirii a fost de a gasi solutii comune pentru crearea de noi cai de acces intre cele doua state, care sa usureze micul trafic de frontiera si sa deschida noi oportunitati de afaceri, rezultatul fiind atragerea de investitori straini. Nu a fost exclusa nici infiintarea unei zone libere la Falciu-Cantemir. Reprezentantii Moldovei au sustinut de la inceput ca ar fi bine daca s-ar construi doua poduri peste Prut: Falciu-Cantemir si Bumbata-Leova.
"Construirea unor poduri la Leova si Cantemir este necesar, intrucit accesul la Vama Albita este greoi. In plus se usureaza accesul nostru la coridorul transeuropean.Noi sintem gata sa incepem discutii cu partea romana, insa ne trebuie sprijinul dumneavoastra", a declarat Marin Profir.
Partea romana nu a exclus necesitatea construirii celor doua poduri, insa considera inoportun acest lucru acum, deoarece constructia unui pod ar costa milioane bune de dolari, bani care nu exista. In plus, amortizarea investitiei s-ar face intr-o perioada foarte lunga.
"In Planul de Amenajare Teritoriala este trecut amenajarea unui pod peste Prut la Falciu. Cred insa ca la inceput declararea zonei Falciu-Cantemir ca zona libera ar fi mult mai utila. Facilitatile oferite de o asemenea zona ar aduce multe avantaje si in felul acesta vor fi atrasi multi bani, lucru care ar permite si construirea unui pod", a sustinut Ioan Surmei, Directorul Directiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a CJ Vaslui.
Pina la urma, cu argumente de o parte si de alta, s-a ajuns la concluzia ca aducerea unui bac la Bumbata-Leova este mai la indemina si costa mult mai putin, acesta urmind sa fie achizitionat de la Braila sau de la Galati.
Mai mult, prezent la intilnire, Mircea Arhip, presedintele Asociatiei Echange&Solidarite (Franta), originar din Vetrisoaia, a spus ca are posibilitatea sa sustina achizitionarea unui bac, insa trebuie ca autoritatile locale sa gaseasca cadrul legal adecvat. Ioan Manole i-a raspuns imediat: "Sa vedem noi bacul, ca restul se rezolva." (Nicu VIRLAN, Ana JITARITA)

Comentarii