Noii sefi locali au intrat in "piine"

joi, 22 iunie 2000, 23:00
5 MIN
 Noii sefi locali au intrat in "piine"

Parodie la CL Vaslui: numele viceprimarilor au fost facute publice inainte de alegerea lor
Ieri, a avut loc sedinta de constituire a Consiliului Local (CL) Vaslui. Au fost prezenti toti cei 23 de consilieri alesi: 10 de la PD – Gheorghe Grumazescu, Augustin Ilies, Ion Hriscu, Marian Popa, Valeriu Bogos, Dumitru Apostolache, Ioan Stamatin, Gheorghe Avatajitei, Stefan Dicu, Viorel Codreanu; opt de la PDSR – Vasile Gheorghiu, Alexandru Irimia, Eugen Neacsu, Vasile Barbieru, Irinel Stativa, Gheorghe Acatrinei, Emil Tiu, Florin Manea; patru de la PRM – Ioan Ilascu, Mihai Sacaleanu, Mircea Chiosa, Ioan Mancas si independentul Constantin Poiana.
Prefectul Dumitru Baltatu a deschis sedinta pe care a considerat-o "un moment important, emotionant si plin de speranta". Dintre parlamentari a fost prezent doar pedistul Alexandru Mera.
"Sinteti prietenii mei"
Desi cei doi viceprimari urmau sa fie alesi prin vot secret, primarul reales Victor Cristea, dupa depunerea juramintului, s-a adresat consilierilor Vasile Gheorghiu (PDSR) si Gheorghe Grumazescu (PD): "De astazi, va consider prietenii mei. Nu sinteti viceprimari, ci prietenii mei. Numai buletinul va apartine, in rest apartineti Primariei." Si apoi, adresindu-se auditoriului: "Vreau sa fac, cu voi toti, o familie!"
Cei mai emotionati de momentul depunerii juramintului s-au dovedit a fi sefii de servicii, carora le-au dat lacrimile – partial de emotie, dar si de bucurie ca nu isi vor pierde, deocamdata, posturile.
Chiar daca s-a incercat mentinerea unei sobrietati fortate, sedinta de ieri a cazut de-a dreptul in ridicol. Problemele au fost provocate si de necunoasterea legislatiei. Prezent in sala, Ioan Manole, presedintele Consiliului Judetean, a fost de multe ori pus in situatia sa explice procedurile de votare sau de validare si sa intervina chiar in cursul sedintei.
Un nou viceprimar
Dupa validarea consilierilor si incheierea sedintei de constituire a avut loc si prima sedinta ordinara a CL Vaslui. Cu doar doua puncte pe ordinea de zi: alegerea prin vot secret a viceprimarilor si organizarea comisiilor de specialitate. Chiar daca presedintii si secretarii acestor comisii ar fi putut fi alesi si in urmatoarea sedinta, dind o adevarata dovada de zel, consilierii i-au desemnat si pe acestia tot ieri.
Ca viceprimari, in unanimitate, au fost alesi: Vasile Gheorghiu (PDSR) si Gheorghe Grumazescu (PD), adica tocmai "prietenii" lui Cristea. Alte propuneri nici nu au existat. In urmatoarea sedinta urmeaza ca primarul Victor Cristea sa faca publice si atributiile cu care ii va insarcina pe fiecare din cei doi.
Grumazescu e viceprimar de vreo opt ani. Vasile Gheoghiu, care se afla pentru prima data in acesta ipostaza, a declarat in fata colegilor sai: "Sint hotarit sa contribui alaturi de CL si de executiv pentru a face administratie publica locala de cea mai buna calitate."
Nimic din cele intimplate ieri la CL nu ar mai fi avut farmec daca nu ar fi fost prezent, sa imbuneze inimile celor prezenti si sa "sfinteasca" locul, parintele protopop Vasile Pircalabu. Faptul ca s-a aflat, mai tot timpul, in preajma primarului Victor Cristea ne indreptateste sa credem ca, in urmatorii patru ani, administratia vasluiana se va afla "la mila Domnului".
Noul CL al Birladului si-a intrat in atributii
Sedinta de constituire a CL Birlad a avut loc ieri, la ora 10, in sala de sedinte a primariei. Importanta evenimentului a fost dublata de investirea in functie a noului primar, Ioan Juverdeanu.
Actualul CL cuprinde membri din patru partide: opt de la PDSR – Ionita Chirila, Constantin Petrican, Gabriela Ionescu, Eduard Angheluta, Balasa Talaba, Dumitru Mitrea, Alexandru Grigore si Florin Ghenghea; sase de la PNL – Aurel Ionescu-Motet, Constantin Constantinescu, Elena Monu, Cezar Craescu, Dumitru Tomescu si Cornel Balaban; cinci de la PD – Aurel Gavan, Viorel Dumitrascu, Corneliu Plesu, Gheorghe Manaz si Marian Enache; patru de la PRM – Daniel Dragan, Ioan Talpau, Ilie Pascal si Toader Neagu.
Lucrarile sedintei au fost supravegheate de subprefectul Emil Banceanu si conduse de Aurel Ionescu Motet, decanul de virsta al CL, asistat de Daniel Dragan si Marian Enache, cei mai tineri consilieri.
Primul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea comisiei care a validat mandatele consilierilor, dupa care toti alesii au depus juramintul. Sedinta s-a incheiat cu depunerea juramintului de catre primarul Juverdeanu.
Luni, 26 iunie, CL se va intruni intr-o sedinta extraordinara, in care va fi ales viceprimarul Birladului si vor fi constituite comisiile de specialitate.
Doi profesori de istorie in fruntea Primariei Husi
Ieri, a avut loc si la Husi sedinta de constituire a noului CL, la care a participat si Costica Coatu, secretarul general al Prefecturii Vaslui.
Sedinta a debutat cu stingul, din cauza intirzierii lui Coatu. Membrii PD, PNL si CDR au parasit sala chiar in momentul aparitiei acestuia. "Nu este normal sa stam la cheremul lui Coatu. Trebuie sa se prezinte la timp, asa cum ne-a convocat", ne-a spus consilierul Victor Blanariu.
Dupa negocieri repetate, in care s-au implicat primarul Ioan Costin si Gheorghe Hoha, presedintele PDSR Husi, protestatarii s-au intors in sala, astfel incit cei veniti sa asiste (functionari ai primariei, fosti consileri, numerosi cetateni) au rasuflat usurati.
Comisia de validare si-a dat acordul la formarea noului CL: 11 consilieri PDSR – Chirica Giosu, Alexandru Vijiianu, Valeriu Toma, Bebe Paraschivescu, Florin Gavrilescu, Dan Ursu, Sorin Rotaru, Ioan Ciupilan, Sandu Dragunoiu, Stefan Mantu si Carmen Datcu; patru de la PNL – Liviu Iacob, Constantin Botez, Sergiu Gaina si Dan Marian; trei de la PD – Romica Lorent, Ion Ciomaga si Dan Filip; trei de la CDR – Gheorghe Enache, Victor Blanariu si Dumitru Blezneag.
Dupa o pauza de jumatate de ora, primarul a convocat o sedinta extraordinara, in care pe ordinea de zi s-a pus in discutie alegerea viceprimarului si desemnarea comisiilor de specialitate.
Pentru alegerea viceprimarului, s-au facut doua propuneri: Victor Blanariu – CDR si Chirica Giosu – PDSR. Prin vot secret, profesorul de istorie Chirica Giosu a fost ales viceprimar, cu 13 voturi. Blanariu a adunat opt voturi.
A urmat o noua pauza, in care reprezentantii "opozitiei" – consilierii CDR, PNL si PD – se acuzau reciproc ca au "strecurat" doua voturi in tabara PDSR. In cealalta tabara, a "puterii", s-a lasat cu stringeri de miini.
Alegerea comisiilor de specialitate s-a transformat in circ
Dupa o jumatate de ora, a inceput circul. Pentru desemnarea comisiilor de specialitate, in regulamentul cadru s-a prevazut ca fiecare comisie sa aiba cinci membri.
"Opozitia" a cerut ca la primele trei comisii – "Programe de dezvoltare economico-sociala, buget-finante, administratia domeniului public si privat a orasului, servicii si comert"; "Amenajarea teritoriului, urbanism, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura"; "Administratia publica locala, juridica, apararea ordinei publice, apararea dreptului cetatenesc" – sa aiba cite un membru din fiecare formatiune politica.
Cei 11 consilieri PDSR n-au fost de acord cu aceasta varianta, ei optind sa aiba cite trei membri in fiecare comisie.
Liberalul Liviu Iacob, ca un adevarat lider al "opozitiei", nu a lasat sa se intrevada nici o cale de negociere, indemnindu-i pe ceilalti noua consileri sa paraseasca sala. Ceilalti ar mai fi vrut sa ramina, insa n-au gasit intelegere de la consilierii PDSR, care au intrat in polemici cu Iacob. In cele din urma, s-au aruncat cuvinte grele, de o parte si de alta. Cuvinte care nu-si au locul in pagina. In cele din urma, "opozitia" a parasit sala, fara sa se mai stabileasca o data de reintrunire a CL. (Ana JITARITA, Simona MIHAILA, G. BEJENARU)

Comentarii