Seceta a aruncat preturile in aer

marți, 27 iunie 2000, 23:00
5 MIN
 Seceta a aruncat preturile in aer

Cum era de asteptat, in majoritatea judetelor din tara si in special cele afectate de seceta, pretul produselor agricole au sarit in aer. Cu cit judetul este mai calamitat, cu atit griul si porumbul sint mai scumpe.
In judetul Vaslui, in ultimele saptamini, pretul fainii albe si al malaiului a crescut aproape in fiecare zi. La inceputul lunii, pretul fainii albe nu depasea 7.500 de lei/kg. Acum pretul a ajuns la 10.000.
"Ce sa fac daca este criza? Dau si eu faina cu cit merge piata, adica cu 10.000 de lei/kg. Inca la mine este ieftina, caci eu o vind din griul meu. Mergeti la SRL-uri sa vedeti ca sub 11.500 de lei kilogramul nu gasiti", ne-a declarat singurul comerciant particular din Piata Traian care avea faina varsata la sac.
Intr-adevar, la SRL-uri, faina de Baneasa cu trei zerouri ajunge la 11.500 de lei/kg (varsata) si 12.500 de lei la pachete de un kilogram. La magazinele producatorilor de piine, liniste si pace. Nici urma de faina, iar pretul piinii a crescut si el cu citeva sute de lei bune. De fapt, asa au procedat majoritatea producatorilor de produse de panificatie din judet cind au "mirosit" o criza de griu. Singurii care au mentinut vechile tarife au fost cei care si-au creat propriile stocuri de faina. Cresterea pretului la piine va continua probabil si in urmatoarea perioada.
Aceeasi situatie si la porumb. Din cauza ca este ca si inexistent pe piata, comerciantii au profitat: un kilogram de malai a ajuns sa coste chiar si 9.000 de lei, mai mult decit dublu fata de acum o luna. Porumbul boabe nu prea se gaseste, multi tarani preferind sa-l tina pentru propriile animale. In prezent, porumbul se vinde cu 4.000 de lei/kg, cu tendinta de crestere. Achzitorii sint in primul rind producatorii de alcool. Cei care au stocuri de alcool vor da cu siguranta lovitura.
Animalele se vind pe nimic, dar pretul la carne a crescut
Pentru ca nu mai au ce sa le dea sa le manince si in plus se gindesc la iarna care vine, taranii au inceput sa-si scoata la vinzare animalele. In zilele de tirg, oboarele sint pline cu vite, pe care oamenii nu indraznesc sa ceara prea mult.
"Este a treia oara cind vin aici, la tirg, la Vaslui. Am o vaca de care vreau sa scap. Cer si eu cit merge piata. Oricum, mai mult de 5 milioane nu-mi da nimeni. Nu pot sa o dau nici degeaba. Vin tocmai de la Bousori, comuna Solesti. De acolo pina aici sint vreo 15 kilometri. Nu stiu ce sa fac. Sa o tin acasa, nu mai am cu ce. Pe islaz nu mai am unde sa o dau, ca nu mai este pic de iarba. Totul este pirjolit. Daca nu sint paie acum, la iarna ce voi face? Porumbul nu s-a facut…", ni s-a plins o batrinica.
Paradoxal, desi pretul animalelor a scazut, abatoarele au crescut preturile la carne. Un kilogram de carne de vita sau de porc se vinde acum cu 10-15.000 de lei mai mult.
Mihai Filipeanu, directorul Directiei Generale pentru Agricultura (DGA) Vaslui, ne-a declarat: "Nu se justifica preturile de pe piata, indiferent cit de mare ar fi seceta. Sint niste preturi speculative. Toti au profitat de seceta si de lipsa produselor de pe piata si au pus tarifele cum au vrut ei."
"Pretul la griu nu ar avea de ce sa creasca"
DGA Vaslui estimeaza o productie medie de 1.500 kg de griu la hectar. Cu toate ca este o productie derizorie, Mihai Filipeanu apreciaza ca pretul girului nu va creste: "Pretul la griu nu ar avea de ce sa creasca. Acesta va creste doar pe piata dezorganizata, cum ar fi in oboare sau piete. Griul achizitionat de angrosisti si marii producatori nu va creste foarte mult. Daca nu le convine ce este pe piata la intern, vor apela la piata mondiala. Aici pretul nu va depasi 100 de dolari tona, adica mai putin de 2.200 de lei/kg. Marii producatori vor vinde repede pentru a-si achita datoriile pe care le au pe la stat, banci si furnizorii de motorina sau substante chimice. De aceea, cred ca pretul griului va fi cuprins intre 2.000 si 2.500 de lei maxim."
Cu toate acestea, directorul Filipeanu vede o scumpire a piinii, dar nu din cauza materiei prime: "Pretul va fi influentat de cresterile repetate ale tarifelor la carburanti si la energie electrica. Oricum, nici aici nu ar trebui sa fie prea mari."
La Husi, s-a scumpit si zaharul
Pretul piinii husene de 350 de grame s-a marit de la 3.500 la 4000 de lei, iar in urmatorul interval de timp va mai cunoaste o crestere destul de insemnata. Faina de griu se vinde la pret de specula, cu 10.000 de lei/kg.
"Sintem pusi intr-o situatie alarmanta. Nu se mai gaseste griu, parca a disparut ca din senin. In scurt timp, vom mari pretul piinii la 5.000 de lei si chiar mai mult", ne-a spus un producator husean.
Si pretul zaharului a cunoscut o crestere alarmanta, de la 7.800 de lei, cit costa acum doua saptamini, pina la minim 12.800 de lei, cit costa astazi. Cresterea este din cauza lipsei acestui produs de pe piata, creata de cei care-si fac stocuri. Patronii magazinelor spun ca zaharul se poate procura doar de la intermediari si ca le este refuzat accesul la fabricile de zahar.
"Parca s-a creat un baraj intre noi si producatori. Pentru a-l putea procura mai ieftin, trebuie sa insisti, sa cauti. Eu cred ca-l dau ieftin, fata de altii, care-l dau si cu 14-15.000 de lei", ne-a spus un patron husean.
Vom avea apa de baut
Desi nivelul acumularilor din judet care alimenteaza cu apa orasele a scazut, sefii Servicului de Gospodarire a Apelor Judetean (SGAJ) Vaslui ne-au declarat ca orasenii nu vor avea de suferit.
"La ora actuala, folosintele de apa sint asigurate la nivelul cerintelor beneficiarilor. De aceea, nu se pune deocamdata problema introducerii restrictiilor", ne-a precizat Gheorghe Chelsoi, inginer sef la SGAJ Vaslui.
In prezent, coeficientul de umplere este de 82% la Cazanesti (alimentarea cu apa pentru Negresti), 86% la Solesti (pentru Vaslui), 90% la Ripa Albastra (alimentarea cu apa pentru Rulmenti si o parte din municipiul Birlad), 84% la Cuibul Vulturilor (alimetarea cu apa a Birladului).
In ce priveste cursurile de apa, debitele sint cu mult sub media multianuala pentru aceasta luna. Exceptie face riul Birlad care, datorita evacuarii din acumularea Tungujei a unui debit de 1,3 mc/s, pe tronsonul Negresti-Birlad este aproape de normal.
Precipitatiile cazute in ultimele zile se pare ca nu au avut o prea mare contributie la eliminarea secetei. Cea mai mare cantitate inregistrata a fost de 16,4 l/mp la Radeni (comuna Dragomiresti); 7,6 l/mp la Vaslui, 13,7 l/mp la Bumbata, 13 l/mp la Puscasi, 8,6 l/mp la Oprisita, 5,3 l/mp la Minjesti, 5,2 l/mp la Berezeni. Pina ieri la ora 7, nu plouase deloc in zona municipiului Birlad, in bazinul riului Simila (Bacani-Ripa Albastra) si in partea de sud-est a judetului (Falciu-Tupilati-Murgeni).
In intervalul 28 iunie – 1 iulie, vremea se va incalzi treptat. In prima zi, vremea va fi in general instabila, iar pe arii relativ extinse se vor semnala averse de ploaie si fenomene electrice. Temperaturile minime vor fi cuprinse intre 7-17 grade Celsius, iar cele maxime vor oscila intre 19-29 de grade Celsius. (Theodor ISTRATE, G. BEJENARU)

Comentarii