Viitorul spital de urgente e in aer

Subtitlu

luni, 10 septembrie 2012, 22:48
3 MIN
 Viitorul spital de urgente e in aer

Proiectul Spitalului Regional de Urgente s-a intors de unde a plecat. Dupa mai bine de sase ani de discutii, studii si propuneri de tot felul, Ministerul Sanatatii a transmis autoritatilor locale ca trebuie sa se gaseasca un alt amplasament.

Primaria, dispusa sa cumpere

Reprezentantii Primariei trebuie sa identifice pana la sfarsitul lunii septembrie un teren de 7-8 hectare pe care sa fie construit viitorul Spital Regional de Urgente. Ministerul Sanatatii a transmis de curand municipalitatii ca amplasamentul propus inca de acum un an nu este bun deoarece se afla pe malul Bahluiului. Propunerea respinsa acum de Ministerul Sanatatii a fost ca unitatea sanitara sa fie construita in Miroslava, in spatele societatii Antibiotice. „Se concretizeaza la Ministerul Sanatatii proiectul pentru Spitalul Regional de Urgente. Am primit si un raspuns prin care ministerul doreste construirea unui spital cu mai multe subsoluri, motiv pentru care ne-au avertizat ca nu se poate construi pe malul Bahluiului", a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Prin urmare, oficialii municipalitatii s-au apucat de identificat un alt amplasament pentru spital. Primaria va cauta un teren de 7-8 hectare, pe raza administrativ teritoriala a municipiului. Terenul trebuie sa aiba deschidere la un drum european sau national si sa fie pozitionat, de preferinta in partea vestica a municipiului, astfel incat pacientii care vin din toate judetele Moldovei sa nu traverseze tot orasul pentru a ajunge la spital. De asemenea, amplasamentul trebuie sa aiba toate utilitatile care sa sustina o unitate de mare capacitate. Desi municipalitatea pare sa nu detina un astfel de teren in patrimoniul public, Primaria va trebui sa identifice o suprafata de 7-8 hectare pana la sfarsitul acestei saptamani. „Trebuie sa gasim o solutie pentru amplasamentul viitorului spital. Aceasta saptamana facem o analiza cu ce putem gasi la Primarie, ce nu gasim la noi cautam pe piata, astfel incat sa putem sa ne miscam cat mai repede pentru a putea pune la dispozitia Ministerului Sanatatii un teren", a mai declarat viceprimarul Chirica.

Sarabanda unui proiect

Proiectul unui spital construit la Iasi care sa aiba toate specialitatile si sa deserveasca toate judetele Moldovei a aparut la inceputul anului 2006. Studiile au durat mai bine de doi ani, astfel ca licitatia de lucrari a fost organizata in 2008. Firma greceasca Aktor trebuia sa inceapa lucrarile in martie 2009 si sa ridice in patru ani de zile un spital regional de 200 de milioane de euro. Exact in perioada in care trebuia sa se sape fundatia, ministerul a renuntat complet la proiect din lipsa de fonduri care urmau sa fie asigurate de Banca Mondiala.

Alba-neagra cu amplasamentul Spitalului Regional de Urgente dureaza insa de cativa ani. Inca de anul trecut autoritatile de la Iasi au batut in cuie amplasamentul de 17 hectare din spatele societatii Antibiotice. Inainte de acesta insa, oficialii orasului erau hotarati sa construiasca unitatea sanitara de 850 de paturi pe un teren de 12 hectare in comuna Holboca. Mai ales ca, la inceputul anului 2011, ministrul Sanatatii, Atilla Cseke anunta ca Spitalul Regional de Urgente de la Iasi va fi construit in comuna Holboca, pe un teren de 12 hectare si ca lucrarile ar fi trebuit sa inceapa chiar in 2012. Spitalul regional a fost plimbat si prin Moara de Vant, pe un teren al Primariei de 10 hectare, in CUG, in Dancu sau in Pacurari, pe ses Bahlui. Variantele au picat ori pentru ca nu erau asigurate accesele la drumuri nationale, ori ca nu erau asigurate toate utilitatile.

Chiar daca amplasamentul Spitalului Regional de Urgente (SRU) va fi hotarat in cele din urma, sursa de finantare a lucrarilor ramane sub semnul intrebarii. Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat intr-un interviu acordat „Ziarului de Iasi" in luna iulie ca investitia ar trebui realizata cu fonduri europene. „Exista mai multe variante pentru rezolvarea problemelor SRU: una ar fi un parteneriat public-privat, alta ar fi bugetul de stat si a treia ar fi fondurile structurale. Dupa parerea mea, varianta cea mai sigura este reprezentata de fondurile structurale. Intentia mea si a Ministerului Sanatatii este ca, incepand din 2014, sanatatea sa aiba program operational tocmai pentru dezvoltarea infrastructurii. Se impune acest lucru", a declarat Cepoi.

Comentarii