Vitezele de lucru ale municipalitatii: incet, foarte incet, pe loc

Subtitlu

sâmbătă, 26 ianuarie 2013, 11:21
3 MIN
 Vitezele de lucru ale municipalitatii: incet, foarte incet, pe loc

Fondurile proprii ale municipiului sunt directionate in fiecare an catre cateva investitii care inainteaza in ritm de melc. Finalizarea padocului, mutarea bazarului si intocmirea planului urbanistic general al orasului sunt tergiversate de la an la an, dar bugetate de fiecare data, fara ca promisiunile de finalizare sa se concretizeze in vreun fel. Si in 2013, cele trei investitii isi vor gasi locul pe lista de investitii a Primariei. „Continuarea fondurilor europene este obiectivul principal pentru anul acesta. Padocul ramane in lucru cu finalizare, bazarul cu mutare. La bazar, toate halele sunt finalizate, platformele, mai trebuie mutat gardul. La padoc am terminat cateva hale. Anul acesta vrem sa mutam primii catei", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Trei luni s-au transformat in patru ani

Unul din cele mai amanate proiecte ale municipalitatii este constructia padocului din Tomesti. Proiectul se va afla si in acest an trecut pe lista investitiilor, desi in ultimii patru ani a fost o prezenta constanta in buget. Anul trecut, alocarea bugetara pentru acest obiectiv a fost de 950.000 de lei, insa cainii isi gasesc in continuare adapost pe strazile Iasului. Constructorii abia au finalizat lucrarile la retelele de apa si canalizare pentru viitorii chiriasi, insa nici vorba de finalizare. „Se lucreaza la utilitati. Anul trecut am facut lucrari de 500.000 de lei si am finalizat utilitatile la padoc. Depindem foarte mult de finantare", a declarat Titel Sinescu, directorul Iasicon. Proiectul trebuia finalizat inca din 2009. Conform planului initial, lucrarile trebuiau terminate in doar trei luni. Intr-o prima faza, investitia s-a impotmolit deoarece terenul pus la dispozitie era partial retrocedat, iar noul amplasament era plin de gunoaie. Dupa ce s-au eliminat deseurile si proiectul putea demara, municipalitatea a intrat intr-o criza financiara care a condus la intarzierea lucrarilor. Astfel ca, de la an la an, municipalitatea aloca sume de bani, fara ca patrupedele sa fie duse la Tomesti. Intre timp, costurile investitiei s-au umflat si obiectivele s-au diminuat. O hala pentru 100 de caini a ajuns sa coste intre 200.000 de lei si 250.000 de lei, iar din 4.000 de caini, atat cat trebuiau sa-si gaseasca adapost la Tomesti, au mai ramas 1.000 de maidanezi. Lucrarile sunt facute de firmele Iasicon si Huge Construct, pe un contract semnat initial la valoarea de 3,2 milioane de lei, fara TVA.

Cine mai vinde in noul bazar?

Un alt proiect tergiversat de la an la an este mutarea bazarului si a talciocului din Nicolina. Investitia ar trebui finalizata in acest an, conform reprezentantilor Primariei, in conditiile in care halele sunt deja instalate si mai sunt necesare interventii minore. „Este in constructie platforma pentru talcioc si gardul de imprejmuire. In cazul gardului, il luam pe cel de sub pod Nicolina si il mutam in noua locatie", a spus Cristian Starica, directorul SC Ecopiata. Noul bazar a fost mutat la nivel declarativ de foarte multe ori. Din noiembrie 2009, sefii municipalitatii au anuntat in fiecare an ca in jur de 200 de comercianti isi vor desfasura activitatea economica in CUG. Ultimul anunt de acest fel a fost facut pentru inceputul acestui an. La fel ca investitia de la padoc, amenajarea noului bazar s-a miscat in ritm de melc din cauza lipsei fondurilor. Municipalitatea a prevazut in bugetul de anul trecut suma de 1,05 milioane de lei pentru finalizarea bazarului, insa reprezentantii Primariei sustin ca au cheltuit pana acum 800.000 de lei pentru lucrarile la bazar. Chiar daca va fi terminat, multi comercianti sunt reticenti in a-si muta activitatea economica la marginea orasului. Aceasta mai ales pentru ca, in ultimul an, s-au deschis cateva centre comerciale in oras. Totusi, reprezentantii Ecopiata spun ca majoritatea celor 300 de comercianti din actualul bazar si-au reinnoit contractele la inceputul anului.

Problema platilor de la bugetul local a intarziat si mult-asteptatul Plan Urbanistic General.

Documentul care trebuia finalizat la inceputul anului 2010 ar trebui incheiat in cateva luni. „Noi speram ca in aprilie sa il finalizam. Nu s-a majorat valoarea contractului, a ramas aceeasi. Este prins si in anul acesta cu o ultima transa", a declarat Tudor Vericeanu, arhitectul-sef al municipiului. Planul Urbanistic General care va stabili noi reglementari urbanistice la nivelul orasului este realizat de firma Search Corporation, contra sumei de 1,6 milioane de lei, fara TVA. Aproape jumatate din suma contractata, adica 740.000 de lei, a fost bugetata anul trecut.

Comentarii