In pat cu Mihaela Radulescu, deseara la Iasi

miercuri, 12 noiembrie 2008, 21:16
5 MIN
 In pat cu Mihaela Radulescu, deseara la Iasi

O sala: Uzina cu Teatru. Scenografia e simpla: un pat cu baldachin. Pe "peretii" albi ai patului incep sa ruleze imagini vechi si noi, cu femei si barbati in diferite ipostaze, mai mult sau mai putin intime. Se face liniste, iar in prim plan apare Mihaela Radulescu, imbracata "de casa", nemachiata, si isi saluta spectatorii, pe care ii avertizeaza ca ceea ce vor vedea in aceasta seara nu este o poveste obisnuita, ci sint, de fapt, sase povesti despre viata, despre neimpliniri, despre sexualitate. Ea este in acel pat, insa nu in spatiul real de joc, ci in cel de dincolo de proiectie.

Video-proiectia in care joaca este realizata de ea, in calitate de producator si actor, dar este conceputa de Chiris Simion, regizoarea spectacolului "Bed Bad Stories" sau "Povesti de noapte buna pentru adulti", care se joaca in aceasta seara, de la ora 19.00, in prezenta Mihaelei Radulescu.

Spectacolul este o suma de sase povesti, toate avind acceasi tema: nefericirea in cuplu si rezolvarea acestei neimpliniri prin diferite cautari sexuale, homosexualitate, lesbianism, pedofilie, fetisuri. Nu este o piesa usoara, tocmai prin subiectele pe care le atinge, insa teatrul iesean avea nevoie de un regizor care sa aduca in prim plan si povesti mai putin lejere.

"Aveam nevoie de un concept regizoral si l-am gasit: o emisiune TV virtuala, in care personajele sa fie invitate sa isi spuna povestea. Si pentru ca tema este sensibila, prezentatorul trebuia sa aiba tinuta, umor si dezinvoltura. Mihaela Radulescu se incadra perfect in tiparele acestui personaj. Nu am crezut ca va accepta, pentru ca stiam ca este o persoana extrem de ocupata. A raspuns mai repede decit m-am asteptat si ne-a surprins: a acceptat", povesteste Chris Simion maniera in care a ajuns la Mihaela Radulescu.

Vedeta tv nu numai ca a acceptat propunerea, dar a devenit si producatorul video-proiectiei si a sponsorizat filmarea, punind la dispozitia regizoarei echipamente de cea mai buna calitate. I-a placut mult ideea, asa ca nu a avut nevoie de prea mult timp de gindire. Desi propunerea a venit intr-o perioada in care viata Mihaelei se schimba radical – ea aflindu-se atunci in plin proces de divort – vedeta a luat ca un semn bun oferta lui Chris Simion.

Spectacolul se joaca in patru actori, Mihaela fiind doar actorul de pe "sticla".  Pusa Darie, care are citeva momente de exceptie pe parcursul povestilor, Tavi Jighirgiu – care preia cu lejeritate viata personajelor interpretate (un pedofil, un homosexual, un sot travestit) facindu-le veridice, Cosmin Maxim si Petronela Grigorescu dau viata acestor povesti.

La premiera din aceasta seara ar fi trebuit sa fie prezenti si autorii textului – din care regizoarea a taiat mult pentru ca, zice ea, nu a dorit sa scoata in fata decit tragedia acelor personaje, fara "inflorituri" lingvistice de maidan – Oleg si Vladimir Presniakov, piesa lor fiind montata la Iasi in premiera mondiala. Motivul pentru care nu vor mai ajung la Iasi este inca necunoscut.

"Era extrem de important sa fie prezenti la premiera, mai ales ca este textul lor preferat, dar nu stiu de ce nu mai vin. La ora actuala, cei doi sint considerati foarte tari. Au luat toate premiile importante in dramaturgie, nu sint nisse provinciali de prin Rusia care s-au apucat si ei de scris teatru. Cind i-am contactat eu, mi-au raspuns afirmativ, s-au bucurat ca am facut textul si mi-au promis ca vin in ianuarie. Indiferent cind sosesc, prezenta lor la spectacol este un eveniment", spune Chris Simion.

………………………………..

Claudia Craiu: Chris Simion, regizoarea piesei, mi-a povestit ca ati acceptat cu mare drag propunerea sa, desi ea isi facuse griji ca, fiind o persoana foarte ocupata, nu veti mai avea timp si de un astfel de proiect. De ce ati zis "da"?

Mihaela Radulescu: Din trei motive. Am incredere in talentul lui Chris, stiu ce face de vreo 12 ani. Apoi, mi-a placut textul, care este foarte indraznet, foarte abrupt, foarte bine argumentat. Si, peste toate, mi-a placut ideea ca nu trebuie sa joc nimic, practic, ci sa-mi fac meseria, aceea de moderator TV, intr-o emisiune proiectata video pe scena.

Pe linga faptul ca v-ati aruncat in acest proiect fara nici un fel de beneficiu financiar, ati ajutat-o chiar dumneavoastra pe Chris, fiind producatorul acestui mediu-metraj. Este prima dumneavoastra incercare in aceasta ipostaza, cea de producator? Cum este?

In teatru, da, e prima oara. Am mai sponsorizat filme de scurt metraj, spectacole coregrafice, publicarea a doua volume, autori Iulian Tanase si Emil Brumaru, am produs doua videoclipuri, am finantat 3 filme documentare. Mi-e drag sa dau o mina de ajutor acolo unde talentul are nevoie de bani ca sa se exprime, ca sa ajunga la public. Nu caut vreodata profitul, ci strict sustinerea unor talente autentice si pe gustul meu.

Mi-a placut foarte mult textul semnat de Chris pentru filmul dumneavoastra. Cum l-ati primit, gasit? Viata chiar este ca "o guma de mestecat care ia forma dintilor tai"?

 Da, interventiile mele video sint scrise de Chris, cu mici ajustari si adaosuri din partea mea. Am cautat coerenta si sinceritatea ideilor, n-am cosmetizat si metaforizat nimic. Nici macar aparitia mea nu e una cautata -nu sint machiata, coafata, aranjata – am un prosop in cap, un halat de baie si o tinuta foarte lejera. Chris a gasit, in opinia mea, cheia perfecta prin care sa potriveasca niste idei periculos, brutal de sincere, desprinse din viata fiecaruia, cu o muzica, o atmosfera care sa echilibreze si sa indulceasca senzatiile prea dure. Imi place mult gindirea ei regizorala si ii admir pe toti cei lipsiti de ipocrizie care vin sa vada spectacolul.

De cind nu ati mai trecut prin "vechiul targ al Iesilor"?

De vreo 2 ani. Dar revin mereu cu drag. Cu atit mai mult in aceasta ipostaza, pe scena nationalului iesean. E magulitor si e o veste foarte buna despre deschiderea mintilor, a orizonturilor, a sufletelor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii