A fost semnat protocolul CDR-2000

joi, 31 august 2000, 23:00
7 MIN
 A fost semnat protocolul CDR-2000

PNTCD, UFD, FER, ANCD si PM au semnat, ieri, intr-o conferinta de presa extraordinara, protocolul politic al CDR-2000. Liderii Conventiei considera ca aceasta alianta reprezinta cea mai importanta forta politica democrata din Romania, care isi asuma vocatia europeana si care va fi principalul actor, alaturi de PDSR, la alegerile din toamna acestui an.
Inaintea semnarii protocolului, discutiile privind ordinea pe listele electorale au fost finalizate, cu exceptia Bucurestiului. Liderul UFD Adrian Iorgulescu apreciaza ca definitivarea listelor electorale inaintea celorlalte formatiuni politice este un semnal al bunei colaborari dintre aliati si al vitezei cu care acestia reusesc sa-si rezolve problemele interne. A fost finalizat, de asemenea, proiectul de strategie pentru campania electorala care urmeaza sa fie aprobat de conducerea CDR-2000.
PNTCD are cea mai complicata situatie, deoarece membrii conducerii centrale si numerosii reprezentanti in administratia centrala – ministri, secretari de stat – vor fi repartizati de BNC in judete pe care pina acum nu le-au reprezentat in vreun fel. In plus, unii parlamentari taranisti care nu au avut activitate vor din nou sa candideze, desi locurile eligibile s-au redus drastic, conducerea partidului apreciind ca sigure aproximativ 60 de mandate in viitorul Legislativ. Restul pina la 100 de locuri eligibile au fost cedate numerosilor parteneri din CDR 2000, iar citeva asociatiilor civice si unor personalitati apropiate presedintelui Constantinescu. Multi parlamentari PNTCD si reprezentanti in Guvern au putut fi vazuti in ultimile zile pe la cabinetul lui Ion Diaconescu, unde a lucrat Comisia de validare a candidaturilor, in speranta ca vor fi acceptati pe un loc eligibil.
Repartizarea a tinut cont de faptul ca in citeva judete CDR 2000 are putine sanse de a obtine vreun mandat, iar in altele doar primele doua locuri pe liste sint sigure. Problema cea mai complicata a aparut la Bucuresti, unde pentru Senat vor sa candideze Varujan Vosganian, Ioan Muresan si Constatin Dudu Ionescu, iar la Camera Deputatilor Ion Diaconescu, Mircea Ciumara, Mihai Gheorghiu, Adrian Iorgulescu, Bogdan Teodorescu, Catalin Chirita si Alexandru Ionescu, situatia nefiind inca rezolvata in privinta ordinii pe liste.
Lui Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele AFDPR, care dorea initial sa candideze la Bucuresti, i s-a oferit locul intii la Senat in judetul Brasov, presedintele PROPACT Dan Draghici a primit locul doi pe liste la Camera Deputatilor in judetul Arges, iar presedintele ANCD, Victor Ciorbea primul loc la Senat in judetul Timis, in ciuda opozitiei vicepresedintelui PNTCD Gheorghe Ciuhandu, presedintele filialei taraniste din Timis.
Ministrul Culturii, Ion Caramitru, a fost plasat pe primul loc pe lista pentru Camera Deputatilor din judetul Sibiu, desi organizatia locala a PNTCD nu l-a acceptat. Tot pe locul intii la Camera Deputatilor vor fi inscrisi ministrul Lucrarilor Publice, Nicolae Noica, la Teleorman, ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga, la Bistrita-Nasaud sau Mures, ministrul Functiei Publice, Vlad Rosca, la Brasov, presedintele FPS, Radu Sirbu, la Cluj.
Dorin Marian a fost trecut pe primul loc pentru Senat la Cluj, insa deocamdata nu au fost purtate discutii cu consilierul prezidential Constantin Degeratu, pentru el fiind luate in calcul judetele Brasov si Sibiu, unde exista garnizoane militare importante. Ambasadorul Dumitru Ciausu ar putea candida pe primul loc pe lista din Arges pentru Camera Deputatilor, dar exista si posibilitatea sa candideze pe aceeasi pozitie in judetul Olt.
Situatia este clara in privinta primelor locuri in judetul Iasi, unde Constantin Simirad este pe primul loc la Senat si Vasile Lupu la Camera Deputatilor, urmat de Vasile Astarastoae (UFD) si Mihai Dorin. La Constanta pe primul loc la Senat va candida Mircea Cosea, iar la Camera Deputatilor Tanase Barde. Remus Opris va candida din nou la Prahova pentru Camera Deputatilor, urmat de Horia Toma, fostul primar al municipiului Ploiesti.
Pentru Camera Deputatilor vor candida din partea PNTCD: Radu Ghidau (Arad), Gheorghe Nicut (Arges), Mihai Grigoriu (Brasov), Teodor Morariu (Buzau), Mihai Ionita (Dolj), Emil Popescu (Ilfov), Vasile Berci (Maramures), Gabriela Radu (Neamt), George Achim (Satu Mare), Ioan Vida Simiti (Salaj), Virgil Petrescu (Vaslui), Laurentiu Dumitrascu si Sorin Zamfirescu (Vilcea), Ionut Constantinescu (Vrancea) si Teodor Stanca (Timis). La Dolj pe primul loc pentru Senat va candida Irinel Popescu, la Bihor pe pozitia identica Mircea Negrau, iar Ulm Spineanu la Bacau, toti din partea PNTCD.
Din partea UFD, Paul Ghitiu va candida pe locul intii la Sibiu pentru Senat, Octavian Bot pe locul intii la Bihor pentru Camera Deputatilor, Gabi Sandu pe locul intii la Dimbovita pentru Camera Deputatilor si Mircea Maniu pe locul doi la Cluj pentru Camera Deputatilor.
Mai exista inca situatii in care nu a fost luata o decizie finala in privinta circumscriptiilor in care vor candida unii dintre actualii parlamentari PNTCD si UFD, cum ar fi Gavril Dejeu, Laurentiu Ulici si Emil Tocaci. Ulici trebuia sa candideze pe primul loc la Timis pentru Senat, dar pe acest loc a fost plasat Victor Ciorbea, iar Emil Tocaci, care in prezent este senator, va candida la un mandat de deputat.
Comisia de validare a candidaturilor din PNTCD, condusa de Nicolae Ionescu-Galbeni, care a anuntat ca nu va mai candida la un nou mandat, a respins o serie de candidaturi pentru locurile eligibile, cum ar fi cele ale lui Nistor Badiceanu, Stefan Dragulescu, Claudiu Pavelescu, Ion Enescu, Irineu Popescu si Minodora Ilie, ei avind sanse doar in cazul in care CDR 2000 va obtine un scor electoral mult mai bun decit cel scontat in judetele care candideaza.
In ceea ce priveste relatiile CDR 2000 cu Grupul Remes, reprezentantii acestuia nu au fost luati in calcul pentru locurile eligibile pe listele parlamentare, liderii Conventiei anuntind, totusi, ca membrii grupului pot fi inscrisi pe liste pe urmatoarele locuri si pot deveni parlamentari pe baza capitalului electoral pe care il aduc.
Forma finala a listelor electorale ale PNTCD va fi discutata din nou saptamina viitoare, dupa intoarcerea in tara a liderului taranist Ion Diaconescu. Listele CDR 2000 trebuie aprobate de catre Consilul aliantei si semnate de presedintele Conventiei.
CDR 2000 va inainta actele de inregistrare la Tribunal joi, iar pina cind instanta nu va lua o decizie definitiva nu pot fi depuse listele electorale. Oricum, pina la sfirsitul lunii septembrie, cind se va infiinta Biroul Electoral Central, mai pot surveni modificari pe listele electorale.
Ce prevede protocolul
Protocolul politic al CDR 2000 prevede ca alianta functioneaza atit timp cit in componenta ei se regasesc cel putin doua dintre partidele fondatoare PNTCD, UFD, FER, ANCD si Partidul Moldovenilor, retragerea, anularea sau orice alta actiune a unuia dintre partidele fondatore neafectind functionarea aliantei. Un articol special include aceste prevederi si mentioneaza ca formatiunile componente se angajeaza "fiecare in parte" ca in cazul parasirii aliantei sa nu revendice denumirea, insemnul si semnul electoral care ramin neschimbate, la dispozitia formatiunilor ramase in alianta.
Conventia Democrata Romana – 2000 este o alianta politica de centru-dreapta al carei insemn si semn electoral este cheia incadrata intr-un cerc instelat si care isi propune sa participe la alegerile parlamentare pe liste comune si sa prezinte un candidat unic la functia de presedinte al Romaniei. Participarea individuala la guvernare a partidelor din CDR-2000 se va face doar cu acordul Consiliului aliantei, format din 12 membri si care este structura nationala de conducere. In caz contrar, respectiva formatiune se va considera retrasa din CDR-2000.
Consiliul este format din patru membri PNTCD, trei membri UFD, doi membri FER, doi membri ANCD, un membru al Partidului Moldovenilor. Consiliul este condus de un presedinte, care este fie presedintele partidului cu ponderea electorala majoritara in alianta, fie o alta persoana desemnata de catre acesta, si se intruneste cel putin o data pe luna.
Printre atributiile Consiliului CDR-2000 figureaza: aprobarea listelor de candidati ai aliantei la Parlament, desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale, stabilirea colectivului de conducere al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. De asemenea, Consiliul aproba primirile de noi membri, excluderile sau suspendarile cu o majoritate de doua treimi. Consiliul ia hotariri, in rest, prin vot majoritar, iar in caz de paritate votul presedintelui este hotaritor. Decizia de participare la guvernare a CDR-200, ca forta politica principala sau in coalitie, se ia de catre Consiliul aliantei.
Alianta va avea filiale judetene si locale. Comitetul filialei judetene a aliantei va organiza si desfasura campania la nivel judetean si poate incheia intelegeri pe plan local cu alte partide numai cu aprobarea scrisa a Consiliului CDR-2000. Pentru a se constitui o filiala locala este necesar un minim de 10 membri cotizanti, iar daca intr-o localitate doar un partid din alianta are organizatie constituita, aceasta va reprezenta CDR-2000 in localitate.
Un articol special arata ca la alegerile locale partidele semnatare participa pe liste comune, participarea pe liste proprii de partid fiind posibila numai cu aprobarea Consiliului CDR-2000. Pentru alegerile parlamentare, la validarea candidatilor, Consiliul aliantei va tine seama de moralitatea acestora, elimindu-i de pe liste pe cei incompatibili cu demnitatea functiei pentru care candideaza. Dosarele candidatilor pentru alegerile parlamentare se vor pastra la Secretariatul aliantei si vor cuprinde: curriculum vitae; declaratia de acceptare a candidaturii; declaratia de avere; declaratia privind necolaborarea cu fostele organe ale Securitatii regimului comunist.
In cazul in care o persoana, numita sau aleasa intr-o demnitate publica ca urmare a propunerii CDR-2000, incalca programul sau deciziile politice ale aliantei, CDR-2000 isi rezerva dreptul de a-i retrage sprijinul politic acordat. Decizia de retragere a sprijinului politic apartine Consiliului si are drept consecinta obligatia persoanei de a demisiona din demnitatea publica detinuta. (A.C.)

Comentarii