Alte stiri

joi, 01 iulie 1999, 23:00
7 MIN
 Alte stiri

O tinara din Judetul Ilfov, in virsta de 25 de ani, a nascut ieri prin cezariana patru fetite, la Spitalul Universitar Bucuresti (SUB), dupa un tratament de fertilizare in vitro cu injectie intracitoplasmica de sperma. Este pentru prima data in Romania cind se nasc copii prin aceasta metoda. Doua dintre fetite au 750 de grame, respectiv 1,1 kg, iar celelalte doua fetite cite 1,2 kg, toate aflindu-se in incubator. Mama lor a fost informata de la inceput ca sint patru copii (cvadrupli), dar nu a vrut sa renunte la nici unul, desi ar fi putut sa o faca, spunind ca "Daca asa a vrut Dumnezeu, copiii sa traiasca!".
Fiica lui Marin Condescu a reclamat ca a fost violata
Fiica cea mica a lui Marin Condescu, Anita (14 ani), a depus alaltaieri, la Politia Gorj, o plingere in care afirma ca in cursul serii de marti a fost rapita si violata de catre un grup de tineri,. Anita Condescu a obtinut de la Laboratorul de Medicina Legala Gorj o adeverinta conform careia bratul sau sting a fost taiat cu lama in 50 de locuri. Medicii exclud varianta violului, dar au declarat ca nu au mai intilnit o asemenea agresiune. Potrivit certificatului eliberat de medici, Anita are nevoie de ingrijiri medicale pe parcursul a sapte zile. Incidentul s-a petrecut la marginea localitatii Borascu. Anita a spus ca, ulterior, a fost aruncata dintr-o masina aflata in mers, fapt care i-a cauzat mai multe vinatai.
In ultima zi de munca inainte de concediu, deputatii au votat in unanimitate dotari de lux la popote
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat ieri realizarea unor dotari in valoare de 900 de milioane de lei pentru imbunatatirea activitatii de alimentatie la Palatul Parlamentului, fiind vizate blocurile alimentare de la saloanele Rustic si Brincovenesc, cit si bucataria ce deserveste saloanele de la nivelurile S1 si S2. Modernizarile ce vor fi aduse se refera la dotarea blocurilor alimentare cu minimum necesar de utilaje, modernizarea camerelor frigorifice aflate la restaurantul de la parterul Camerei Deputatilor, cit si la amenajarea unui spatiu corespunzator pentru laboratorul de cofetarie-patiserie.
Vor fi achizitionate, printre altele: o plita electrica cu patru ochiuri si cuptor – 52,4 milioane lei, doua plite integrale si cuptor in valoare de 47,2 milioane lei; un gratar cu tuf vulcanic – 32,8 milioane lei, o friteuza dubla – 45 ,6 milioane lei, o tigaie basculanta – 54,4 milioane lei; o marmita – 55 milioane lei, un robot universal – 51,2 milioane lei, o masina curatat cartofi – 69,8 milioane lei; un cuptor patiserie – 101,1 milioane lei, trei agregate frigorifice – 186 milioane lei, trei seturi echipament pentru grupuri sanitare – 70 milioane lei.
Memorandumul intern precizeaza ca in prezent exista resurse financiare pentru acoperirea acestor cheltuieli si conducerea Camerei Deputatilor a modificat in acest sens bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs, la capitolul activitate extrabugetara.
Cristian Topescu a demisionat din TVR
Dumitru Iuga, membru al Consiliului de Administratie (CA) al TVR, a confirmat ieri demisia lui Cristian Topescu din TVR, adaugind ca aceasta nu a aparut ca urmare a presiunilor care s-ar fi facut la nivelul CA al Televiziunii publice. "Repet o declaratie mai veche, si anume ca daca as fi pus sa consemnez cele mai mari doua nume din televiziune, acestea ar fi Tudor Vornicu si Cristian Topescu, pe care il admir pentru intreaga sa cariera, personalitatea si talentul sau de om de televiziune", a spus Dumitru Iuga. Cristian Topescu si-a depus, in urma cu doua zile, demisia, din motive personale, pe care nu a dorit sa le comenteze, potrivit purtatorului de cuvint al TVR, Irina Corbu.
Comentariile din presa dau ca motive posibile ale demisiei lui Cristian Topescu posibilitatea ca Antena 1 sa obtina din toamna drepturile de retransmisie a meciurilor din cadrul diviziei A "Ursus" a Ligii Nationale de Fotbal, pe care realizatorul TV le-ar comenta, precum si o propunere de colaborare venita din partea noului post de televiziune Star TV, detinut de Sorin Vantu.
SRI a organizat o expozitie de aparate de interceptare
In premiera absoluta pentru tara noastra, Serviciul Roman de Informatii a organizat o expozitie la Palatul Parlamentului, in cadrul careia sint prezentate dispozitive electronice artizanale de interceptare, confiscate in ultimii ani. Printre exponate pot fi vazute miniemitatoare radio disimulate in cutii de chibrituri, brichete, pachete de tigari, minicalculatoare si carioci. Mai sint expuse si dispozitive mai sofisticate, confectionate tot artizanal, care declansau minicasetofoane sau minivideocamere, cu ajutorul unor senzori de prezenta. SRI a mai prezentat in cadrul expozitiei si secvente filmate cu descoperirea unor astfel de dispozitive si cu anunturile date in ziare de persoanele care fabricau si vindeau echipamente de interceptare.
Sindicatele vor fi exmatriculate din conducerea FPS
Sindicatele nu vor mai avea reprezentanti in Consiliul de Administratie al Fondului Proprietatii de Stat, conform noilor prevederi legale in materie de privatizare, a declarat, in plenul Senatului, presedintele FPS Radu Sirbu. El a precizat ca inlocuirea reprezentantilor sindicatelor din CA al FPS va fi insotita si de schimbari "la virf" in conducerea consiliului. Radu Sirbu a raspuns miercuri seara celor circa 70 de intrebari adresate in urma cu o saptamina de senatori. Senatorii au primit raspunsuri scrise pentru toate intrebarile adresate, insa multi au dorit clarificari, motivind ca raspunsurile au fost prea tehnice.
Presedintele FPS a prezentat detalii privind contractele si negocierile privind privatizarea Tepro Iasi, RomTelecom, IMGB Bucuresti, Romcim, Phoenix Baia Mare, Rulmenti Birlad, Siderca Calarasi, pentru lichidarea Promex Braila si masurile luate de FPS in cazul Comtim Timisoara, Sidex Galati sau Neptun Olimp.
Guvernul va reglementa prin ordonante functionarea cooperatiei rurale
Parlamentul a decis ieri ca Guvernul poate reglementa, prin ordonanta, functionarea cooperatiei rurale si a Agentiei Domeniilor Statului, desi PD a votat impotriva acestei prevederi din legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante. Solicitarea Guvernului a fost, insa, sprijinita de deputatii PDSR si PUNR, care l-au sustinut astfel pe ministrul Agriculturii, taranistul Ioan Muresan. Cele doua Camere ale Parlamentului au limitat dreptul Guvernului de a reglementa prin ordonanta statutul personalului silvic si regimul asociatiilor si fundatiilor.
PSDR va parasi oricum alianta cu PD
Presedintele PSDR Sergiu Cunescu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa‚ ca indiferent de rezultatul negocierilor de fuziune dintre partidul sau si ApR‚ decizia de a parasi USD este deja luata. Cunescu a spus ca decizia retragerii PSDR din USD a fost luata in urma anuntului facut de PD ca va candida singur la viitoarele alegeri locale‚ si‚ prin urmare‚ existenta USD‚ realizata ca o alianta electorala‚ nu se mai justifica. Liderul social-democrat a adaugat ca negocierile de fuziune cu ApR nu au avut nici o influenta asupra deciziei unilaterale de retragere din USD si ca‚ din punctul lui de vedere‚ alianta cu PD ar fi putut foarte bine sa functioneze si dupa o eventuala fuziune cu partidul lui Teodor Melescanu. Liderul PSDR a adaugat ca nu exclude nici o alianta post-electorala cu PDSR‚ dar numai in cazul in care la conducerea partidului nu se va mai afla Ion Iliescu‚ iar ponderea principala in structurile de conducere o vor avea "anumiti membri reformatori".
Conditii noi pentru acreditarea facultatilor private
Institutiile de invatamint superior care cer acreditarea vor trebui sa indeplineasca conditia ca minim 51% din totalul primelor trei serii de absolventi sa promoveze examenul de licenta, de diploma sau absolvire intr-o perioada de cinci ani, iar pentru fiecare serie de absolventi promovabilitatea in interiorul termenului de cinci ani trebuie sa fie de cel putin 40%‚ a decis ieri Parlamentul‚ adoptind Raportul de mediere la legea privind acreditarea institutiilor de invatamint superior. Senatorii si deputatii au votat astfel varianta Camerei Deputatilor‚ respingind-o pe cea a Senatului care conditiona acreditarea de promovarea unui minimum de 40% din totalul absolventilor prezenti la examenul de licenta sau de absolvire, in perioada de timp de la acordarea autorizatiei de functionare provizorie si depunerea unei cereri de acreditare.
SRI propune sanctiuni mai aspre pentru interceptari ilegale
Directorul SRI Costin Georgescu a declarat ieri, la Palatul Parlamentului, ca prevederile din legea sigurantei nationale, referitoare la pedepsele pentru interceptari ilegale de convorbiri telefonice si comunicatii, ar trebuie inasprite. Georgescu a spus ca ar trebui pedepsite mult mai drastic si supuse unui control mai sever societatii comerciale cu profil de protectie si paza, precum si cele care detin utilizeaza sau distribuie echipament telefonic pentru interceptie.
Un soldat TR s-a spinzurat
Un soldat care fusese incorporat in urma cu sapte zile, la o unitate militara din Galati, s-a spinzurat alaltaieri, din motive inca necunoscute. Daniel Popa (26 de ani), militar in termen redus la unitatea 01552 (Infanterie) din Galati, era casatorit si absolvise Facultatea de Studii Economice. El era in armata de o saptamina si nu depusese inca juramintul militar. Pentru ca dupa incident oficialii unitatii au refuzat sa faca public numele soldatului, in fata unitatii militare se adunasera, miercuri seara, mai multe familii ale militarilor, care aflasera de sinucidere insa nu stiau despre cine este vorba.
Avocatul Poporului primeste 300 de plingeri pe luna
Avocatul Poporului a primit 2.985 de plingeri in anul 1998 si 1.342 in primele trei luni ale anului 1999, se arata in Programul National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Institutia a preluat si un numar important de plingeri in domeniul restituirii proprietatilor nationalizate sau confiscate sau in ceea ce priveste restituirea terenurilor in general, dar numai in cazul in care petitionarii beneficiaza de hotariri judecatoresti definitive, iar punerea acestora in aplicare nu este respectata sau este aminata. La un an de la infiintarea, in decembrie 1998, institutia Avocatul Poporului a devenit complet functionala, avind 70 de angajati, din care 40 se ocupa efectiv de cazurile semnalate.
Unii medici veterinari n-au primit salarii de trei luni
Medicii veterinari ameninta ca vor organiza un miting de protest daca autoritatile nu le vor rezolva cit mai curind problema salariilor restante, a declarat ieri Mircea Sarchezian, lider de sindicat al personalului sanitar veterinar din judetul Constanta. "N-am mai primit salariile de trei luni, iar daca guvernantii nu vor lua masuri, peste doua saptamini vom organiza un miting de protest, la care vor participa medici veterinari din toata tara", a precizat Sarchezian. El a precizat ca nemultumirile veterinarilor s-au amplificat in luna aprilie, cind tot personalul sanitar veterinar din circumscriptiile teritoriale a fost transferat in subordinea primariilor, pentru a fi platit de catre acestea.

Comentarii