Andrei Marga si-a dat demisia

vineri, 28 ianuarie 2000, 00:00
3 MIN
 Andrei Marga si-a dat demisia

Ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga si-a inaintat aseara demisia din functie. Ieri dimineata, in timpul audierii la Comisia de invatamint a Camerei Deputatilor, ministrul anuntase ca isi va inainta demisia deoarece nu mai poate accepta sa fie atacat pe nedrept. "M-am saturat sa fiu criticat de haidamacii din aceasta sala. Eu mi-am facut datoria onest", a spus Marga, precizind ca este imposibil sa se gaseasca solutii la revendicarile profesorilor, in conditii de saracie.
El a reprosat presedintelui comisiei, deputatul PRM Anghel Stanciu, ca a trimis, in 21 ianuarie, premierului Isarescu o scrisoare in care critica, in numele comisiei, starea invatamintului romanesc si activitatea ministerului de resort. In respectivul document, Anghel Stanciu afirma ca invatamintul romanesc e in colaps si ca profesorii au dreptate in privinta declansarii grevei. Ulterior a iesit la iveala ca scrisoarea, desi era trimisa in numele Comisiei, fusese semnata doar de Anghel Stanciu, Ecaterina Andronescu (PDSR) si Gheorghe Secara (PUNR).
Care sint motivele demisiei?
Deputatii coalitiei majoritare din Comisia de invatamint, cu exceptia PD, considera ca demisia lui Marga a fost generata de atacurile "suburbane" la adresa sa venite din partea membrilor opozitiei din Comisie. Alexandru Brezniceanu (PD) considera ca gestul lui Marga nu a fost determinat de discutiile din Comisia de invatamint. "Cred, personal, ca domnul Marga avea o gindire dirijata in acest sens, adica sa-si dea demisia din functia de ministru al Educatiei Nationale, inainte de a veni la sedinta Comisiei pentru invatamint", a declarat Brezniceanu. In continuarea acestei idei, Anghel Stanciu a declarat ca Marga si-a exprimat inca din cursul dimineatii de ieri dorinta de a demisiona. In opinia lui Stanciu, Andrei Marga incearca, prin demisia sa, "o iesire onorabila" din situatia in care se afla ca urmare a respingerii candidaturii sale, in preajma Delegatiei Permanente a PNTCD, pentru o functie de vicepresedinte al acestui partid, precum si a imposibilitatii dialogului cu sindicatele din invatamint.
"O demisie normala"
Sindicatele din invatamint au opinii diferite referitor la gestul ministrului Educatiei Nationale. Presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, a declarat ca, "indiferent de motivatia pe care a avut-o pentru a-si inainta demisia, Marga ar fi trebuit sa ramina pina la sfirsit alaturi de echipa lui". Presedintele Federatiei Sindicatelor Universitare din Romania (FSUR) "Alma Mater", Razvan Bobulescu, a declarat: "Faptul ca invatamintul nu a primit cit a avut nevoie, duce la concluzia ca ministrul Educatiei nu a reusit sa convinga Executivul, deci demisia lui este normala. De altfel, marea greseala a lui Marga a fost trecerea scolilor si liceelor pe autofinantare si faptul ca s-a pierdut in prea multe ordine si notificari". Sindicalistii sustin ca, in cazul in care demisia lui Marga va fi acceptata, greva profesorilor se va prelungi, pentru ca ei nu vor mai avea cu cine sa negocieze.
"Am cautat sa cresc prestigiul dascalului"
Andrei Marga a precizat, intr-un comunicat remis ieri presei si adresat opiniei publice, ca nu a demisionat din functia de ministru al Educatiei ca urmare a unei decizii conjuncturale. Va prezentam textul integral al declaratiei:
"Ratiunile fundamentale ale demisiei mele sint urmatoarele:
a) am angajat, cu buna credinta, impreuna cu o echipa competenta, o reforma cuprinzatoare a invatamintului, dar sprijinirea politica a reformei nu este suficienta. Am atras atentia asupra acestui aspect cu un an in urma, crezind ca sint utile semnale pentru schimbare in societatea noastra;
b) m-am simtit dator sa aplic Legea invatamintului cu prevederile ei privind finantarea invatamintului. Resursele financiare ce se aloca invatamintului in tara noastra sint, de foarte multi ani, sub nivelul prescris. Nu se poate face reforma fara resurse financiare. Nu se poate face integrare europeana fara educatie. Nu putem realiza alte reforme fara reforma educatiei. Inteleg nevoile salariale ale oricarui concetatean si cu atit mai mult ale celor din profesia mea. Am cautat sa pun in valoare toti oamenii din sistem si sa cresc ponderea sociala si prestigiul dascalului;
c) se extinde, din nefericire, in societatea noastra o demagogie de prost gust si o retea de diversiuni si falsuri care impiedica eforturile oneste si deciziile rationale de reforma. Putem sesiza chiar o contrarefroma care, in conditiile speciale ale anului electoral, atinge paroxismul, prin vulgaritate si lipsa de scrupule.
Demisia mea nu este conjuncturala, ci se bazeaza pe o evolutie in timp. Ramin atasat profund coalitiei de guvernare, care si-a asumat rolul dificil de a intreprinde reformele necesare intr-o perioada de austeritate dramatica, cu premise foarte dificile". (A.C.)

Comentarii