Astazi se decide soarta brasovenilor de la Roman SA

marți, 09 noiembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Astazi se decide soarta brasovenilor de la Roman SA

De dimineata, citeva mii de muncitori de la Roman SA s-au adunat in curtea intreprinderii pentru a astepta rezultatele negocierilor dintre liderii sindicali si comisia guvernamentala care a sosit la Brasov. Discutiile au avut loc la sediul Prefecturii, locul in care s-au consumat vineri violente iesite din comun. De data aceasta, desi atmosfera a fost mereu tensionata, muncitorii au fost pasnici, contribuind la aceasta si impresionantul dispozitiv de ordine amplasat in zona (circa 9.000 de jandarmi).
Discutiile dintre Comisia guvernamentala, formata din reprezentanti ai Ministerului Industriei si Comertului (MIC) si ai Ministerului de Finante (MF) si cei 13 lideri sindicali de la uzina de autocamioane au durat in jur de patru ore. La intilnire a participat secretarul de stat Ioan Roman, din cadrul MIC, directorul general Iulian Gradisteanu din acelasi minister, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Iosefina Morosan, Gheorghe Ialomiteanu, reprezentantul FPS in AGA de la Roman SA, prefectul Adrian Manole si subprefectul Bartolomeu Orfanu, precum si directorul general al uzinei, Carol Rugacs. Sindicalistii au fost reprezentati de Marius Stinghe, liderul Sindicatului Liber Independent (SLI), Gheorghe Grigore, vicelider SLI, Vasile Anghel, liderul Sindicatului 15 Noiembrie, Fanica Gabor, liderul Sindicatul Metalurgistilor, alaturi de alti lideri de sindicat din uzina. Directorul FPS Brasov, Mircea Sarlea, intentiona sa participe la discutii, insa nu a fost agreat de sindicate si a fost nevoit sa paraseasca sala. Liderii sindicali au cerut sa vina la Brasov si vicepresedintele FPS, Victor Eros.
Acalmie pina la sedinta de guvern
Muncitorii de la Roman SA au reluat lucrul in jurul orei 13,30, dupa ce liderii de sindicat le-au transmis rezultatele discutiilor cu reprezentantii Guvernului. Marius Stinghe, liderul SLI, le-a citit muncitorilor lista problemelor care vor fi luate in discutie in sedinta de Guvern de astazi. De asemenea, el i-a anuntat ca au fost blocate disponibilizarile de personal din uzina. Stinghe le-a mai spus muncitorilor ca la sedinta de Guvern vor participa si Carol Rugacs, directorul general al SC Roman SA, Gheorghe Ialomiteanu, reprezentantul FPS in Adunarea Generala a Actionarilor de la Roman SA si prefectul Brasovului, Adrian Manole. Liderul Sindicatului Liber Independent le-a cerut protestatarilor sa astepte rezultatul sedintei de Guvern inainte de a intreprinde noi actiuni de protest. In functie de acest rezultat, sindicalistii vor decide cum vor actiona in continuare.
"Violentele au fost provocate de un grup ocult"
Presedintele PNTCD Ion Diaconescu a apreciat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca actele de vandalism de la Brasov au fost provocate de un grup manevrat din umbra de unele forte oculte. El considera ca asemenea manifestari care genereaza acte de vandalism s-ar justifica doar daca tara ar fi condusa de un regim dictatorial, care ar nesocoti libertatile democratice si nu intr-o tara unde guvernul poate fi demis prin votul Parlamentului. Diaconescu a aratat ca aceste manifestari pot aduce grave daune Romaniei pe plan international si a afirmat ca "este de presupus ca aceia care le pun la cale urmaresc acest lucru". Liderul taranist a spus ca guvernul are datoria de a apara ordinea publica, pentru ca asemenea evenimente reprobabile sa nu se mai petreaca si apreciaza ca partidele politice responsabile – care sustin principiile democratice si necesitatea reformei – trebuie "sa se desolidarizeze de asemenea fapte si sa le condamne cu tarie".
Diaconescu nu a spus la ce grupuri oculte se refera, dar primul care s-a simtit vizat a fost prim-vicepresedintele PDSR, Adrian Nastase. Acesta a afirmat ca declaratiile lui Diaconescu sint "iresponsabile" si considera ca liderul PNTCD trebuia sa spuna exact la ce formatiuni se refera. "Dupa parerea noastra, in spatele acestor actiuni de protest se afla Guvernul si actuala coalitie, care, printr-o politica catastrofala, au scos oamenii in strada", a spus Nastase.
20 de persoane anchetate
Un numar de 20 de persoane au fost audiate, duminica, in urma evenimentelor de la Brasov, mai mult de jumatate dintre acestia fiind angajati ai societatii "Roman" SA, a declarat prefectul judetului Brasov, Adrian Manole. O echipa formata din procurori si politisti a inceput, vineri dupa-amiaza, cercetarea in cazul actelor de violenta si distrugerilor produse la Prefectura Brasov. (A.C.)

Comentarii