Cotitura in sondaje

marți, 01 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Cotitura in sondaje

Ultimul sondaj de opinie, realizat de IMAS in luna inuarie, inregistreaza stoparea descresterii popularitatii Conventiei Democratice si a lui Emil Constantinescu. CDR si actualul presedinte au intrat pe panta descendenta in decembrie 1997, dupa criza politica provocata de PD. Esecul reformelor economice, scandalul Tigareta II, cele doua mineriade, plasarea de partea NATO in razboiul din Kosovo au fost principalele cauze pentru care, timp de doi ani, principalele forte ale guvernarii au scazut puternic. Nivelul cel mai de jos al acestui trend descrescator a fost atins in noiembrie anul trecut cind Constantinescu obtinea doar 14 procente, iar CDR 16%.
In ultimul sondaj, datele arata o usoara crestere a partidelor de la guvernare si a presedintelui. CDR aduna 20 de procente din intentia de vot a populatiei fata de 16 cite avea in noiembrie 1999, PD creste de la 5 la 6% si tot atit creste si UDMR. Cresterea lui Emil Constantinescu este ceva mai spectaculoasa, de la 14 la 17%. A crescut insa si Teodor Melescanu de la 22 la 23%. Ascensiunea celor doi s-a facut in detrimentul lui Ion Iliescu care scade de la 41%, cit avea in noiembrie 1999, la 37% acum. Si PDSR pierde din popularitate, mergind de la 46% in noiembrie la 40% in ianuarie.
La capitolul increderii in personalitati, Ion Iliescu este singurul care inregistreaza o scadere. Constantinescu si Melescanu inregistreaza o crestere semnificativa, primul raminind totusi in urma lui Iliescu, al doilea intrecindu-l. Cresterea cea mai spectaculoasa este cea a lui Mugur Isarescu, de la 27% in septembrie 1999 cind era inca guvernator al Bancii Nationale, la 57% in ianuarie, in calitate de premier. Isarescu este in acest moment personalitatea care se bucura de cea mai mare incredere, tinzind sa se asemene cu increderea de care se bucura Victor Ciorbea imediat dupa ce a devenit premier. Activitatea sa este intimpinata cu ceva mai mult optimism. La intrebarea privind directia in care se indreapta Romania ponderea celor care cred ca directia este grasita scade dramatic, de la 62% la 47%. Creste in schimb numarul optimistilor, a acelora care cred ca directia este buna, de la 10 la 25%. Majoritatea populatiei (41%) crede deja ca noul Guvern conduce mai bine bine decit cel al lui Radu Vasile.
Motivele cresterii
Explicatia pentru revirimentul actualei puteri se gaseste in cele intimplate in luna decembrie 1999. Schimbarea rapida a guvernului Radu Vasile este una dintre explicatii. Gestul de autoritate al presedintelui Constantinescu a fost bine primit de populatie. Si schimbarea lui Victor Ciorbea, in primavara lui 1998, i-a adus presedintelui o crestere in sondaje (de la 46 la 50%). Venirea in functia de premier a lui Mugur Isarescu, personalitate care se bucura, asa cum am vazut, de o imensa popularitate, a adus un plus de credibilitate actualei puteri. Al doilea motiv al cresterii este inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana si perspectiva ridicarii vizelor pentru romani. Un al treilea motiv, mai putin important, tine tot de politica externa: intrarea in conducerea OSCE. Apoi, nu lipsit de importanta este sa amintim ca perspectivele amenintatoare din 1999 s-au indepartat: a disparut spectrul razboiului din Kosovo si al mineriadelor, Romania pare a fi iesit din criza bancara si din pericolul incapacitatii de plata, etc. (A. CIOFLANCA)

Comentarii