Diversiunea pragului electoral

marți, 21 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Diversiunea pragului electoral

Purtatorul de cuvint al PNL Crin Antonescu a declarat ieri ca partidul sau detine informatii din "zona guvernamentala" conform carora PNTCD si PD intentioneaza sa promoveze o ordonanta de urgenta prin care sa coboare pragul electoral la trei la suta pentru partide si la cinci procente pentru aliante. "PNL considera ca un astfel de demers ar fi un grav atentat impotriva regulilor democratice si isi exprima speranta ca premierul Mugur Isarescu nu isi asuma o astfel de atitudine anti-democratica", a spus Antonescu. El a afirmat ca o asemenea ordonanta de urgenta, promovata cu trei zile inaintea incheierii campaniei electorale, nu poate avea "valabilitate juridica".
Cei vizati s-au grabit sa se replica. Prim-vicepresedintele PNTCD Ioan Muresan a infirmat existenta unui demers al partidului sau pentru reducerea pragului electoral. El a declarat ca afirmatiile purtatorului de cuvint al PNL Crin Antonescu referitoare la un asemenea demers reprezinta "o diversiune electorala, avind ca fundal dispretul pe care PNL il are pentru inteligenta electoratului roman". Muresan a mai spus ca nu stie care este "zona guvernamentala" din care Crin Antonescu si partidul sau "isi culege informatiile fantasmagorice", insa banuieste ca zona respectiva "se intinde pina la gardul spitalului noua". Prim-vicepresedintele PNTCD considera ca strategia electorala a PNL cuprinde "manipularea prin sondaje si afirmatii aberante menite sa induca in eroare publicul", ceea ce, in opinia sa, "nu face decit sa confirme incercarea disperata a PNL de a smulge o parte din electoratul de dreapta, ramas credincios Conventiei Democrate Romane".
Liderul taranist a aratat ca CDR 2000 nu-si face griji din pricina pragului electoral, pentru ca "oamenii nu se vor mai lasa pacaliti de un PNL condus de Stoica, care si-a dat mina cu Iliescu pentru a aduce PDSR la putere".
Din partea PD, ministrul Industriilor, Radu Berceanu, a declarat ca nu stie nimic despre o asemenea initiativa si ca este exclusa sprijinirea, de catre PD, a unei asemenea actiuni, cu trei zile inaintea incheierii campaniei electorale.
O dezmintire a venit si din partea Ministerul Functiei Publice. Consilierul de presa al ministerului, Mihai Somfelean, spune ca institutia din care face parte nu a pregatit si nici nu are intentia de a elabora un proiect de act normativ de modificare a Legii alegerilor generale, privind pragul electoral. El a spus ca "totul este doar un zvon rau-intentionat".
Prim-ministrul Mugur Isarescu a declarat, luni, ca nu are in vedere adoptarea unei ordonante de urgenta care sa modifice pragul electoral si ca nici nu a primit din partea vreunui partid politic vreo solicitare referitoare la discutarea acestui subiect.
Isarescu a afirmat ca toate deciziile referitoare la organizarea alegerilor se iau numai cu acceptul liderilor politici. "Ne-am adunat de patru-cinci ori in ultima perioada si am discutat doar problema cartilor de alegator", a spus Isarescu.
(A.C.)

Comentarii