Europenii construiesc cel mai mare telescop din lume

marți, 04 octombrie 2011, 08:32
3 MIN
 Europenii construiesc cel mai mare telescop din lume

VEZI FOTO

Telescopul se va numi „Telescopul European Extrem de Mare" (E-ELT), o denumire care reprezinta probabil singura banalitate legata de cel mai mare si mai puternic telescop din lume.

Astronomii cred ca in sfarsit vor putea sa afle daca exista viata in Univers prin descoperirea unor planete asemanatoare Pamantului care pot sustine existenta vietii.

Informatii legate de telescopul E-ELT:

Inaltime: aproximativ 74 de metri, cu putin mai mic decat hotelul Intercontinental din Bucuresti. Cupola care il adaposteste se va inchide in timpul zilei, precum si in cazul unor conditii atmosferice nefavorabile.

In desertul Atacama nu a plouat niciodata, iar cerul este clar timp de cel putin 320 de nopti in fiecare an.

Construirea telescopului la o mare altitudine si intr-un mediu uscat previne deistorsionarea semnalelor provenite din spatiu din cauza atmosferei Pamantului.

Uriasa oglinda va fi construita de catre cercetatori in Europa. Aproximativ 1000 de oglinzi hexagonale mai mici vor fi transportate in Chile si vor fi asamblate precum un puzzle.

Ecranul retractabil va evita expunerea oglinzii la vant.

Observatorul va fi atat de puternic, incat va oferi imagini cu planete aflate in afara sistemului nostru solar.

Dispozitivul va fi construit de catre ESA (Agentia Spatiala Europeana) in desertul Atacama din Chile si va fi adapostit intr-o constructie de dimensiunea unui stadion de fotbal. Telescopul va avea o sensibilitate la lumina de zeci de ori mai mare decat orice telescop construit pana acum si le va oferi cercetatorilor posibilitatea de a afla informatii despre primele galaxii din urma cu 14 miliarde de ani.

Conform planurilor, telescopul va putea duce la descoperirea unor aspecte legate de anumite forte care nu pot fi explicate pe deplin in prezent, precum energia neagra sau de materia neagra, si va putea duce la clarificarea modului in care Universul a evoluat.

Anumite instrumente cheie pentru construirea telescopului vor fi realizate datorita fondurilor de 3,5 miliarde de lire din partea Consiliului de Facilitati in Stiinta si Tehnologie din Marea Britanie. Printre instrumente vor fi incluse spectometre care vor analiza lumina provenita din spatiu, precum si o serie de gadgeturi care vor ajuta la eliminarea distorsionarilor si neclaritatilor cauzate de atmosfera Pamantului printr-un proces numit „optica adaptativa".

Acestea vor oferi imagini de 15 ori mai clare decat cele oferite de telescopul spatial Hubble, care se afla pe orbita din 1990.

Se crede ca telescopul va aduce profituri de sute de milioane de lire companiilor britanice care s-au implicat in dezvoltarea lui.

Inginerii vor fi nevoiti sa arunce in aer varful muntelui Cerro Amazones, inalt de peste 3000 de metri, daca vor primi aprobarea finala din partea celor 15 parteneri internationali in decembrie. Observatorul va intra in functiune pana in anul 2020.

Telescopul E-ELT va fi inca un instrument european de observare care va functiona in Chile. Desertul Atacama este cel mai bun pentru amplasarea unui astfel de telescop datorita ariditatii si claritatii aerului care ofera conditii optime de observare.

Printre instrumentele deja construite acolo se afla si Atacama Large Millimeter Array, un set de telescoape care formeaza observatorul spatial aflat la cea mai inalta altitudine din lume: aproximativ 4800 de metri. (Romania Libera)

Comentarii