Generalul Mircea Chelaru si-a prezentat demisia

miercuri, 01 noiembrie 2000, 00:00
8 MIN
 Generalul Mircea Chelaru si-a prezentat demisia

Reproducem mai jos declaratia generalului Chelaru, considerata de sefii sai ca nu este concordanta cu statutul sau de militar: "Exista voci si atitudini atit in mediul public, dar mai ales in mediul confidential, rauvoitoare la adresa statului roman, suficiente semnale prin care se devalizeaza autoritatea si legitimitatea statului roman in diferitele sale reprezentari, ca autoritate in zona unor teritorii, de incalcare a legilor. Uitati-va ce se intimpla cu modul de interpretare a transferului proprietatii padurilor, cum se pune problema invatamintului, a autonomizarilor sau a guvernarilor locale, indiferent ca este vorba de Dobrogea sau de sudul Craiovei, al Olteniei, unde am auzit ca trebuie neaparat facuta o enclava. Aceste elemente intretin o stare de animozitate, de neincredere. Si acestor stari, care pot fi provocate atit din interior, cit si din exterior, Armata Romana, prin modul de organizare si de conducere, este in masura sa le asigure o replica corespunzatoare. Doriti nume, titluri, dar sa raminem in sfera conceptului. Cel mai bine ar fi sa vorbeasca colegii nostri de la SRI sau MI. Pentru ca gruparile de tip mafiot, care genereaza crima organizata, sint interesate sa aiba un stat slab, pentru a putea opera, sa difuzeze zvonuri sau sa decapaciteze legitimitatea actiunilor unui stat, sa genereze turbulente. Este evident ca aceste lucruri apartin SRI si MI dar, in conditiile de escaladare, prin lege, armata este obligata ca, in caz de necesitate sau de asediu, sa-si asume unele raspunderi majore (…). In caz de escaladare a situatiei, armata trebuie sa fie capabila sa raspunda. Informatia in ceea ce priveste aceste actiuni periculoase a circulat la toate nivelele, dar exista structuri abilitate si insistam sa se ia masuri eficiente (….). Uitati-va la unele declaratii anterioare, potrivit carora unii s-au saturat de Romania (…). Ele s-au adunat in timp si au aceeasi tonalitate si registru".
Demisie tip demitere
Declaratiile, nepotrivite pentru un militar care, indiferent de functia sa, in mod normal executa ordine, au provocat alerta la virful ministerului Apararii. Toate intrebarile si interventiile reporterilor au primit acelasi raspuns, comunicat oficial si sec. Formal, generalul Chelaru a demisionat din proprie initiativa, intelegind situatia in care a pus Armata. Cel putin, asa reiese din cererea sa de demisie, depusa ieri la prinz la Presedintie: "Stimate Domnule Presedinte, Tinind cont ca unele aprecieri facute de mine, in calitate de sef al Statului Major al Armatei Romane, au generat, prin interpretare si rea vointa, suspiciunea grava a nerecunoasterii controlului civil asupra institutiei militare, consecvent principiilor Statului de Drept in care cred cu toata fiinta mea, loial pina la sacrificiu Institutiei Militare si valorilor sale de Demnitate si Onoare, inteleg sa-mi ofer demisia din functia actuala, de care va rog sa luati act, pentru a nu prejudicia sub nici o forma statutul Armatei Romane".
Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii Nationale, nu lasa insa loc vreunei suspiciuni privind initiativa lui Chelaru in demisie, transformind-o mai degraba in demitere. "In urma unor declaratii facute in presa, si care nu concorda cu un principiu fundamental al statului de drept, acela al controlului democratic asupra Armatei, astazi domnul general de corp de armata Mircea Chelaru si-a inaintat demisia dn functia de sef al Statului Major general al Armatei", spune ministrul Apararii.
"Cariera mea va fi decisa de MApN"
Intrebat de reporterul nostru daca demisia sa are vreo legatura cu declaratiile sale aparute in presa, Chelaru a precizat ca nu are nimic de declarat in afara de cele cuprinse in textul demisiei. Referitor la cariera sa viitoare, el a afirmat doar atit: "Intentionez sa predau functia potrivit prevederilor legale in vigoare. Cariera mea imediata va fi decisa de catre ministrul Apararii Nationale si de catre presedintele tarii. Nu fac nici un fel de referire la perioada viitoare a carierei mele", a mai spus generalul.
O inlocuire in citeva ore
La doar trei ore de la demisia lui Mircea Chelaru era deja numit oficial inlocuitorul sau. Acesta este seful Statului Major al trupelor de Uscat, Mihail Popescu, care a si fost ieri avansat la gradul de general de corp de armata.
Noul sef al SMG, Mihail Popescu, s-a nascut pe 1 aprilie 1948 in localitatea Carlogani, judetul Olt. El a absolvit, in 1969, Scoala Militara de Ofiteri Activi si apoi Academia Militara, in 1973. In 1984, a absolvit cursul post-academic superior de stat major, iar in 1993 Colegiul National de Aparare. A urmat, in 1997, cursul NATO pe probleme de aparare pentru generali, de la Roma.
Generalul Popescu a indeplinit, pe rind, functiile de comandant de pluton la Brigada 17 Artilerie si la Centrul de Instructie al Artileriei (intre 1969 si 1971), comandant Divizion obuziere-tunuri si loctiitor al comandantului Brigazii 8 Artilerie (1973-1983), comandant al Regimentului 315 Artilerie (1981-1982), loctiitor al comandantului si sef al artileriei Diviziei 81 Mecanizate (1982-1984), loctiitor al comandantului si sef al Artileriei Armatei 4 (1984-1992), inspector general al artileriei la Inspectoratul General al Artileriei (1992-1993), inspector pentru artilerie la Inspectoratul SMG (1993-1997). Din 1997, este sef al Directiei Doctrina si Instructie din SMG si tot atunci a fost numit si sef al Statului Major al Trupelor Trestre.
Generalul Popescu a publicat peste 70 de articole si lucrari in carti si reviste de specialitate si este membru al Academiei Oamenilor de Stiinta.
Sirul declaratiilor socante ale generalului Chelaru
Nu este pentru prima data cind generalul Mircea Chelaru ajunge in presa ca urmare a declaratiilor sale alambicate si socante. Chiar la prima sa numire intr-o functie importanta, cea de sef al Corpului 10 Armata de la Iasi, Chelaru parea, la nivel declarativ, gata sa intre in razboi cu Armata a XIV-a. Delirul verbal a ajuns asadar la apogeu, prin demisia sa datorita declaratiilor sale.
– Generalul in razboi cu Armata a XIV-a: Nu este exclus ca generalul Mircea Chelaru sa le fi cazut pe plac sefilor Armatei de la Bucuresti inca de la numirea sa ca sef al Corpului 10 Armata Iasi, in noiembrie 1997. In primele sale iesiri publice de atunci, generalul nu a ezitat sa-si faca cunoscute antipatiile la adresa Rusiei. El a intrat intr-o dura polemica, gazduita atunci de cotidianul Monitorul, cu sefii Amatei a XIV-a ruse stationate in Transnistria. "Armata a XIV-a este un fel de pisica care se arata soricelului din borcan, ca acesta sa moara de infarct. Sintem in stare ca, in zece ore, sa facem fata la doua Armate a XIV-a", declara proaspatul sef al Corpului 10 Armata din Iasi pe 17 decembrie 1997. Generalii rusi cantonati la Tiraspol spumegau de furie la auzul acestei catalogari. Din reactiile culese de Monitorul printre acestia n-au lipsit insa si abordarile bascalioase. Comandantul Armatei a XIV-a, Valerii Evnevici, i-a replicat: "Daca se pricepe asa bine la pisici, acest general ar trebui sa se ocupe cu prasirea motanilor si sa-i hraneasca cu smintina. Acest general stie prost istoria. Tot acest corp de armata si iubitorii sai de motani nu inseamna o problema pentru armata rusa. Sfatuiti-l pe acest general sa invete istoria, sa praseasca motanii si sa-i hraneasca cu smintina. Asa o sa aiba mai putine probleme".
– Generalul si istoria: Generalul Mircea Chelaru este mare amator de istorie. Este autorul unui studiu in care, in cea mai buna traditie protocronista, afirma ca poporul roman este cel mai vechi popor din regiune si unul dintre cele mai vechi din Europa. Pe cind era comandant al Corpului 10 Armata, a organizat mai multe simpozioane pe teme istorice – de exemplu, despre "revolutia de la 1848 din Moldova", despre care istoricii nu stiu sa se fi petrecut – la care, ca din intimplare, nu invita istorici. Dar marea pasiune a lui Chelaru este maresalul Ion Antonescu. Intr-o conferinta de presa organizata imediat dupa numirea in functia de comandant la Iasi, afirma ca Antonescu a fost "un militar de geniu si o sursa de inteleciune si strategie militara". Pentru a concretiza simpatia sa pentru cel acare a condus dictatorial Romania intre 1940-1944, Chelaru a cerut, in 1999, Consiliului Local Iasi sa permita ridicare in Copou, chiar in fata garnizoanei, a busturilor celor trei maresali ai Romaniei – Ion Antonescu, Gheorghe Prezan si Alexandru Averescu. Fata de aceasta intentie au protestat comunitatea evreilor din Iasi, mai multi intelectuali ieseni precum si cotidianul Monitorul. Ca urmare a acestor presiuni, in locul bustului lui Antonescu pe Copou a aparut bustul regelui Ferdinand I.
– Generalul si limba romana : Chiar cind a fost investit oficial ca sef al Statul Major al Armatei, pe 7 martie 2000, Chelaru si-a dat drumul la gura, socindu-si asistenta in care se afla presedintele Emil Constantinescu, ministrul de atunci al Apararii Victor Babiuc si predecesoul sau din fruntea MST Constantin Degeratu. Chelaru afirma atunci ca in Armata Romana s-a facut "o reforma structurala, cu eforturi uriase, in conditii atipice", si ca de aceea n-ar fi vrut sa fie "in pielea generalilor Cioflina sau Degeratu (predecesorii lui la conducerea SMG – n.red.), cind valorile s-au dat peste cap, cind uritul a scuipat pe frumos, cind strimbul s-a vazut drept". Chelaru isi formula astfel intentiile: "De acum inainte, e necesara implementarea unei discipline de sistem, care sa elimine haosul actional care submineaza legitimitatea actului de comanda. Fara pretentia de-a fi un medic curant absolut, noi nu putem face carantina, nu putem carantiniza Armata in care ne retragem din aceste vicii ale societatii. (…) Trebuie sa combatem anonimatul autoimpus, aceste umbre care nu lasa nici un fel de urma, bagajele anatomice neproductive. Nu vom putea merge fara oameni care au constiinta locomotiei – de a trage societatea inainte"". Generalul recunostea intr-un fel ca avea probleme cu limba romana: "Eu am fost cercetat, pe drept cuvint, pentru a se vedea daca am cunostinte asupra semanticii, de catre colegul meu de supliciu, domnul general Badalan" (fostul sef al Directiei Protectie si Siguranta Militara, in prezent adjunct al sefului SMG – n.red.). "Mi-am propus sa fac reforma conceptuala in armata", mai spune el. Cu prilejul unei aplicatii militare la Botosani, in iunie 1998, Chelaru spunea: "Ofiterul armatei romane nu poate si nu trebuie sa negocieze victoria cu inamicul, ci trebuie in primul rind sa repurteze o victorie asupra lui insusi pentru a iesi din starea actuala de inertie, de latenta mentala, de schematism. Telul declarat si indeplinit al acestei misiuni a fost revolta mintii, a inteligentei impotriva inertiei".
Un general bine scolit in Occident
Scurta biografie a generalului Mircea Chelaru
Fostul sef al Statului Major General al Armatei are impliniti 51 de ani, fiind nascut pe 3 iulie 1949, in comuna Rediu, judetul Iasi. A absolvit Liceul Militar (in 1967), apoi, ca sef de promotie, Scoala Superioara de Ofiteri Activi "Nicolae Balcescu" din Sibiu (1970), dupa care si Academia Militara (1976). Pina in 1990, cariera sa este destul de banala, asemanatoare cu a multor ofiteri ai Armatei. In perioada 1990-1993 a fost atasat militar al Romaniei in Iordania. Dupa 1993 a urmat cursurile Colegiul de Studii Strategice si Economii de Aparare din cadrul Colegiul George C.Marshall de la Garmisch – Germania (1994), Cursul de drept al conflictelor armate din cadrul Institutului International de Drept Umanitar, San Remo – Italia (1995), Cursul de pregatire a ofiterilor de stat major SHAPE – Germania (1996), Cursul "Noul Parteneriat pentru Pace in actiune" – Centrul Leaster Person, Canada, 1996. Pe 12 septembrie 1997, Chelaru este numit sef al Corpului 10 Armata din Iasi, in locul generalului Viorel Cheptine. Imediat dupa numire face declaratii belicoase la adresa Armatei a XIV-a din Transnistria si este chemat la Bucuresti pentru explicatii. In octombrie 1999 a fost victima unui grav accident de circulatie in urma caruia a suferit leziuni cranio-cerebrale si toracice. De pe targa Chelaru a urat reporterilor "Dumnezeu sa va ajute si sa duceti Iasul inainte". Pe 15 februarie 2000, prinzind ultimul tren pentru nominalizarile pentru sefia Statului Major al Armatei, devine seful SMG. Victor Babiuc, ministrul Apararii de atunci, a precizat ca a apelat la generalul Chelaru datorita experientei sale de "profesor si comandant". La ceremonia de numire, pe 7 martie 2000, face mai multe declaratii ciudate care ai aduc notorietatea nationala. Generalul Chelaru spune ca stie limbile engleza, franceza, germana, rusa. Este casatorit si are 3 copii. (A. CIOFLANCA, C. RAUS)

Comentarii