Harta rasismului si intolerantei si-a gasit clienti in inima Europei

marți, 03 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Harta rasismului si intolerantei si-a gasit clienti in inima Europei

Aportul de emigranti, din zonele sarace ale lumii catre statele bogate ale Europei, intimpina o rezista publica care poate produce tensiuni sociale. In raportul dat publicitatii, ieri, la Strasbourg, Consiliul Europei a denuntat persistenta "problemelor de xenofobie, rasism si discriminare" in Marea Britanie, observind atitudini "deosebit de grave la adresa solicitantilor de azil si a refugiatilor. Raportul comisiei europene noteaza atitudinea presei scrise, care contribuie la dezvoltarea unei "imagini negative a solicitantilor de azil si a refugiatilor". ECRI invita, la acest punct, autoritatile britanice sa examineze "eficienta arsenalului juridic" in materie de incitare la ura rasiala. "Unele cazuri de atac sau hartuire rasiala impotriva solicitantilor de azil, in special impotriva rromilor, scot in evidenta (…) pericolele pe care le poate antrena acest climat din ce in ce mai negativ in rindul opiniei publice", releva raportul, adoptat in iunie 2000. ECRI explica acest "climat" si prin "adoptarea unor masuri din ce in ce mai restrictive in domeniile referitoare la azil si imigratie si prin tonul dezbaterilor in jurul acestor masuri", care "sint contrare dezvoltarii unei autentice culturi a tolerantei si respectului diferentelor".
Austria si Danemarca, oile negre ale Europei dezvoltate
In ceea ce priveste Danemarca, Consiliului Europei denunta "climatul ostil" intilnit, in principal, in rindul clasei politice, la adresa imigrantilor, a solicitantilor de azil si a refugiatilor, in special musulmani. Aceasta situatie, afirma raportul, este incurajata de presa si intelectualitate, "care favorizeaza un climat in care persoanele de origine straina sint percepute ca o amenintare pentru economie, pentru modul de viata si valorile Danemarcei". Somalezii sint cel mai adesea tinta ostilitatilor, se arata in text. ECRI denunta atitudinea principalelor partide politice, influentate din ce in ce mai mult de partidele de extrema-dreapta, "de teama de a nu pierde sprijinul electoral al unui important segment al populatiei, care se presupune ca este ostil strainilor".
Austria a fost somata de Consiliul Europei sa lupte mai energic impotriva rasismului si a xenofobiei, raportul ECRI apreciind drept "deosebit de ingrijoratoare" exploatarea rasismului in politica. Imigrantii de culoare, solicitantii de azil si refugiatii sint principalele tinte ale discriminarilor, se arata in raport. Comisia "este ingrijorata de succesul electoral considerabil al Partidului Liberal austriac (FPOe)", care a utilizat "o propaganda rasista si xenofoba", imputind strainilor responsabilitatea pentru rata somajului, delincventa si situatia securitatii sociale. Extrema-dreapta exercita o influenta nefasta asupra partidelor politice traditionale, care adopta masuri restrictive in privinta strainilor, "de teama de a nu pierde sprijinul unui electorat numeros, care se presupune ca este ostil strainilor", potrivit ECRI. Austria ar putea aplica "intr-o maniera mai eficace" legile impotriva rasismului, apreciaza comisia. ECRI propune Austriei sanctiuni precum suprimarea, cel putin partiala, a subventiilor publice pentru un partid ai carui membri se fac vinovati de acte rasiste sau discriminatorii. Insa, Guvernul austriac a respins criticile ECRI, subliniind ca "in nici o circumstanta nu se poate conchide ca succesul electoral al FPOe se bazeaza pe motive rasiste sau xenofobe".
Discriminarea in Macedonia incepe inca din copilarie
In privinta Albaniei, Consiliul Europei si-a exprimat regretul fata de ignorarea chestiunilor legate de discriminarea etnica, in special in privinta rromilor si a egiptenilor. Comisia europeana impotriva rasismului si a intolerantei recunoaste, totusi, ca, in Albania, contextul economic si politic dificil explica faptul ca discriminarea nu este considerata "o problema majora". Intr-un sistem in care "coruptia este prezenta la scara mare", accesul minoritatilor la serviciile publice, in special al rromilor si al egiptenilor, care au "interiorizat" un sentiment de inferioritate si care nu au "relatii" in administratie, este foarte dificil, in special in domeniul protectiei sociale, scrie ECRI.
Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM) este criticata de Consiliul Europei pentru "abuzul de putere si actele de violenta exercitate de politie", care afecteaza "in maniera disproportionata" minoritatile din aceasta tara, in special pe albanezi si tigani. Aceasta diferentiere exista inca din copilarie, elevii apartinind diferitelor minoritati etnice frecventind scoli separate, observa raportul. "Chiar si atunci cind membri ai diferitelor comunitati etnice sint ajung sa lucreze impreuna, adesea ei nu au, decit foarte rar, contacte in viata cotidiana", noteaza expertii europeni. (D. POPA)

Comentarii