Hidrocentralele au fost oprite

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Hidrocentralele au fost oprite

Autoritatile locale din mai multe zone ale tarii au inceput deja sa aplice o serie de masuri de rationalizare a consumurilor de apa, ca urmare a crizei resurselor de apa din ultima perioada, a declarat ieri ministrul Apelor si Protectiei Mediului, Aurel Constantin Ilie.
Ministrul Mediului a precizat ca probleme mai deosebite se intilnesc in zona Jiului Superior, a Oltului Superior, a Trotusului, a Ialomitei Superioare, Birladului si Vasluiului, dar ca masura rationalizarii apei catre populatie va fi luata doar in ultima instanta si doar dupa ce vor fi aplicate restrictii consumatorilor din industrie si agricultura.
Potrivit ministrului, specialistii vor inventaria resursele alternative de apa, respectiv zonele in care au fost facute foraje de mare adincime, precum si instalatiile construite pentru aceste surse. Ei vor evalua posibilitatile de reactivare a acestora cu minim de cheltuieli, astfel incit sistemul sa poata fi pregatit sa faca fata unor lungi perioade de seceta. In acelasi timp, vor fi aplicate masuri drastice impotriva poluatorilor surselor de apa, mergind pina la inchiderea respectivelor societati.
Aurel Constantin Ilie i-a acuzat pe cei din industria energetica de "inconstienta si nestiinta" pentru faptul ca in perioada iulie-septembrie a anului trecut "nu au respectat nici o regula si au uzinat in mod salbatic, golind lacurile de acumulare pentru a produce energie electrica".
"S-a ajuns in aceasta situatie de criza pentru ca au primat interesele pur economice care au dereglat sistemul de gestionare a resurselor de apa. Acest sistem de infrastructura a fost conceput exact pentru a face fata unor unor perioade de seceta", a spus Ilie.
Ministrul Mediului a adaugat ca, impreuna cu institutiile de sanatate publica vor fi luate toate masurile necesare astfel incit unitatile sanitare sa nu duca lipsa de apa. De asemenea, specialistii vor evalua posibilitatile asigurarii surselor de apa pentru irigatiile din vara anului in curs.
"Aproximativ 70 la suta din sistemul national de irigatii, daca va fi reabilitat functional, va avea sursa de apa, si anume alimentare prin pompaj din Dunare", a precizat Ilie.
Ministrul Mediului a anuntat ca exista posibilitatea rationalizarii apei pentru populatie in cazul in care se vor inregistra mai mult timp temperaturi sub zero grade Celsius si in functie de situatia fiecarui bazin hidrografic in parte. "Inclusiv Bucurestiul va intra in regim de restrictie in aceste conditii. Este stiut ca Bucurestiul pierde peste 45 la suta din apa pentru distributie", a spus ministrul care a adaugat ca in multe lacuri de acumulare cantitatile de apa sint total insuficiente pentru producerea energiei electrice. Ilie a exclus insa posibilitatea ca Romania sa intre intr-o criza energetica.
Ministrul Mediului a mai spus ca, in cazul in care vor exista zone unde au secat fintinile, vor fi luate masuri pentru ca populatia sa nu sufere de sete, apa fiind distribuita si cu cisternele.
Potrivit directorului general adjunct al Companiei Nationale "Apele Romane", Petre Marinescu, la ora actuala in sase lacuri producatoare de energie electrica coeficientul de umplere este de 6-10 la suta.
La rindul sau, directorul Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (INMH), Ion Sandu, a declarat ca este foarte putin probabil ca in urmatoarele trei luni situatia sa se amelioreze tinind cont de faptul ca pentru lunile ianuarie si februarie se estimeaza un deficit de precipitatii.
"In urmatoarea saptamina temperaturile in cea mai mare parte a tarii vor atinge 16 grade, dar spre sfirsitul lunii ianuarie si inceputul lui februarie vor fi foarte scazute. Cel mai gros strat de zapada se inregistreaza la Bilea Lac si are doar 56 de centimetri. In rest, grosimea zapezii nu depaseste zece centimetri. Este posibil ca aceste straturi de zapada sa se topeasca acum, astfel incit in martie, cind se asteapta umplerea lacurilor de acumulare, sa nu mai existe viituri din cauza lipsei precipitatiilor", a explicat Sandu.
Directorul INMH a mai spus ca, dupa seceta prelungita din vara anului trecut, a urmat in luna septembrie "o perioada de respiro", cu cantitati excedentare de precipitatii, cind ar fi trebuit luate masuri de umplere a lacurilor de acumulare, dar cind nu s-a intimplat acest lucru.
Guvernul a decis, in sedinta de joi, pregatirea unui program de rationalizare a resurselor de apa si alocarea unor sume, din bugetul pentru anul 2001, in scopul finalizarii unor lucrari sau demararii altor proiecte necesare alimentarii cu apa a unor orase precum Medias, Sibiu si Sighisoara.
(D. POPA)

Comentarii