Lovitura de stat minereasca se confirma

miercuri, 10 martie 1999, 00:00
5 MIN
 Lovitura de stat minereasca se confirma

Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, a declarat, ieri, ca ancheta MI asupra mineriadei din ianuarie a adus informatii "care vin sa confirme, notele informative ale SRI privind o tentativa de lovitura de stat. Conform unui cotidian central, specialistii SRI din Hunedoara, Gorj si Vilcea au depistat ca, pe 25 ianuarie, era programata inlaturarea guvernului si a presedintelui Emil Constantinescu, Miron Cozma avind misiunea de a prelungi actiunile minerilor, in vederea sosirii la Bucuresti a sindicalistilor din intreaga tara. SRI a scris in rapoartele sale ca minerii au avut o organizare tipic militara si ca acestia stiau ca sint sprijiniti de PRM. MI a confirmat ca pe linga coloana minerilor au aparut membri ai PRM, PUNR, PS, Partidului Pensionarilor si PDSR. In plus, in inauarie a fost vazuta pe linga mineri o masina a ambasadei Rusiei in Romania. Oficialii rusi au declarat ca masina in cauza fusese inchiriata agentiei de stat ruse ITAR TASS. SRI a mai raportat ca PRM a luat legatura cu Partidul Comunist Chinez inainte de declansarea grevei. Comunistii chinezi i-au promis ajutor financiar lui Corneliu Vadim Tudor in cazul in care preia puterea.
"Minerii au fost manipulati in scopuri politice", a spus ieri ministrul de Interne, apreciind ca "responsabilitatea revine intregii clase politice". "Au existrat carente majore in modul de organizare a actiunilor MI din luna ianuarie", a admis el, comfirmind ca generalul Teodor Zaharia risca sa fie trecut in rezerva.
Filmul arestarii lui Cozma
Ieri, Ministerul de Interne a prezentat in premiera imagini de la arestarea liderului minerilor Miron Cozma in cursul interventiei de la Stoenesti. Filmul a durat aproximativ 8 minute, desi seful Jandarmeriei Stefan Andreescu declara mai demult ca inregistrarea MI dureaza 15 minute. Filmul il prezinta pe Miron Cozma deja in fata capotei unei Dacii in momentul in care este perchezitionat si apoi incatusat. Data inregistrata de camera de luat vederi era 17 februarie, ora 10.12. In jurul lui Cozma se aflau circa 10 persoane dintre care doar doua erau imbracate in combinezoane negre ale Politiei, restul fiind in civil. Cozma era calm si nu prezenta urme de violenta, iar pe toata durata filmului prezentat, organele de ordine nu l-au agresat in nici un fel. In momentul in care miinile i-au fost legate la spate cu catuse, Cozma a spus: "Asta-i viata". Din buzunare el a scos un telefon mobil, un manunchi de chei si doua pachete de bani. Discutind cu cei care l-au arestat, Miron Cozma a sustinut in permanenta ca miscarea minerilor condusi de el a fost una sindicala si ca el nu si-a facut decit datoria. Liderul minerilor a spus ca s-a ajuns unde s-a ajuns pentru ca protocolul de la Cozia nu a fost respectat de primul ministru si restul guvernului. Dupa aceasta replica, citiva din cei prezenti au asezat pe capota masinii bite, topoare si grenade lacrimogene confiscate de la mineri. Miron Cozma a replicat ca au fost obligati sa le foloseasca datorita interventiei in forta a Jandarmeriei. "In ceea ce priveste mineriada din 1991, aceasta a fost opera lui Iliescu si a lui Roman. Asa au vrut ei. Roman s-a inteles cu Iliescu pentru rasturnarea Guvernului. Doar nu credeti ca minerii puteau sa faca acest lucru" a declarat Cozma.
CNH a dat in judecata sindicatele minerilor
Compania Nationala a Huilei (CNH) a dat in judecata Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ), pentru a recupera pierderile de 24 de miliarde de lei produse companiei ca urmare a grevei minerilor din ianuarie a.c. a anuntat, ieri, Ilie Balanescu, director general al CNH. Restantele trebuie acoperite pina la sfirsitul anului, pentru a respecta contractul cu CONEL Constantin Postolache, presedintele executiv al LSMVJ, a declarat ca Liga nu are resursele financiare pentru ca, in urma procesului, sa acopere pagubele revendicate de CNH.
"Miine poate o sa am eu dreptate"
Dialogul dintre Miron Cozma si un ofiter de politie, difuzat ieri in premiera de catre Ministerul de Interne
Miron Cozma: Nu va faceti probleme. Eu nu am nimic cu dumneavostra. Daca altii v-au obligat sa faceti ce ati facut, poate cindva acestia vor raspunde. Si poate si unii dintre voi. Eu nu cred ca aceasta este maniera in care trebuie sa se raspunda. Nu asta este cea mai buna solutie sa lupti impotriva unor oameni care au mers cu miinile goale. Nu am avut treaba cu nimeni. N-am venit nici cu bite, nici cu rangi, nici macar imbracati cu haine de mineri.
Ofiter de politie: Asta ati lasat sa se creada, dar iata ce am strins de la mineri. Bitele si topoarele astea nu cresc pe cimp.
– Eu nu regret nimic din ce am facut, mi-am facut datoria. Asa cum dumneavostra considerati ca v-ati facut datoria si eu cred ca mi-am facut datoria. Mi-am aparat drepturile oamenilor mei.
– Da, dar asta nu se face asa, cu orice pret. Si noi vrem sa traim mai bine, si noi vrem salarii mai mari, dar asta nu inseamna sa facem ca dumneavostra. In plus, ati spus ca nu respectati Justitia.
– Nu, eu nu am spus asa. Eu am spus ca Justitia este politica si o spun si acum. Care este problema? Nu uitati ca noi am incheiat pace tocmai in dorinta de a merge mai departe.
– Intr-un loc sfint. La Cozia.
– Da, si n-a fost respectata intelegerea de catre primul-ministru si de catre ceilalti. Daca se respecta acea intelegere, poate ca nu eram acum impreuna aici.
– Bine, domnule, dar ce spuneti de mineriada din ’91, pentru care ati fost condamnat?
– Mineriada din ’91 a fost opera lui Iliescu si a lui Roman.
– De ce ati acceptat, domnule Cozma? De ce ati acceptat sa plece trenurile minerilor?
– Dumneavostra priviti lucrurile din punct de vedere al sentintei. Sentinta este una politica. Astazi, politicienii stabilesc cine are dreptate si cine nu. Miine, poate o sa am eu dreptate si atunci o sa fac si eu acelasi lucru. Dumnezeu e sus si vede si-i va da fiecaruia dupa cum merita. Dar inca o data, nu stiu daca eu am facut ceva care sa merite 18 ani de temnita…
– Ati fost acuzat ca ati schimbat Guvernul Roman.
– Nu eu, nu eu, nu-i adevarat. Guvernul s-a schimbat pentru ca a vrut Petre Roman; s-a schimbat pentru ca a vrut el. Asa s-a inteles cu Iliescu…
– Acum de ce ati vrut sa va parasiti ortacii?
– Eu nu am parasit pe nimeni. Sint cu oamenii mei aici. Stiau ca sinteti aici si am ramas pina pleaca ultimul om. V-am vazut, puteam sa fiu departe. Cum vedeti, nici n-am opus rezistenta, nici nu am chemat oamenii sa vina sa ma apere, sa se bata sau sa faca altceva. Sint un om cu capul pe umeri. Asta este situatia. Deocamdata, dumneavostra sinteti in avantaj, iar eu… (A. CIOFLANCA, V. MACOVEI)

Comentarii