Nastase s-a inmuiat peste noapte

joi, 31 mai 2001, 23:00
7 MIN
 Nastase s-a inmuiat peste noapte

La Parlament continua sa persiste atitudinea aroganta fata de UE
Daca premierul si-a revizuit atitudinea fata de observatiile oficialilor UE, la Parlament nici gind sa se produca asa ceva. Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Gheorghi Prisacaru (PDSR), a apreciat ieri ca proiectul de raport privind progresele Romaniei in procesul de aderare trebuie revizuit "in profunzime". Prisacaru a adaugat ca parlamentarii europeni trebuie "sa se gindeasca de zece ori" inainte de a transmite Comisiei Europene si Consiliului European o propunere vizind oprirea negocierilor de aderare a Romaniei la UE. "Am sentimentul, citind proiectul de raport si articolul din ?Financial Times?, ca este vorba mai mult de o fictiune. Parca nu ar fi vorba despre Romania. Aceasta pentru ca declaratiile doamnei Emma Nicholson facute cu prilejul precedentelor vizite in Romania nu concorda deloc cu aprecierile din acest proiect de raport", a spus Prisacaru. El a afirmat ca, din acest motiv, este extrem de preocupat si de ingrijorat ca raportorul pentru Romania a elaborat un asemenea proiect de document, cu consecinte "extrem de grave" pentru viitoarea constructie europeana si pentru viitoarea aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. "A spune astazi, dupa 11 ani de la Revolutia din decembrie 1989, dupa trasformarile profunde care au avut loc in Romania, ca aceasta tara nu indeplineste criteriile politice de aderare prevazute de catre Consiliul European de la Copenhaga din 1993 mi se pare o absurditate si cred ca baroneasa Emma Nicholoson a procedat precum croitorul, care mai intii taie si apoi masoara. S-a creat aceasta imagine, ca Romania este codasa candidatelor la aderare – din cauza criteriilor economice si nu politice -, iar acum se cauta argumente ca sa se justifice de ce oficialii europeni plaseaza Romania pe ultimul loc in cursa pentru aderare", a mai spus presedintele Comisiei de politica externa din Senat.
Guvernul a aprobat ieri finantarea de la buget a cinci programe in domeniul protectiei copilului
Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, finantarea din bugetul de stat, prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA), a cinci programe de interes national in domeniul protectiei copilului, in valoare totala de circa 1.500 de miliarde de lei, a declarat secretarul de stat Brindusa Predescu, seful ANPCA.
Cele cinci programe de interes national (PIN) se vor derula pe parcursul anului 2001 si beneficiaza de o finantare bugetara de 1.500 miliarde de lei, suma cu 80 la suta mai mare decit cea prevazuta anul trecut (915 miliarde de lei). Fondurile bugetare alocate directiilor locale pentru protectia copilului pe baza de proiecte vor fi completate cu sume din bugetele locale sau din alte surse, a precizat secretarul de stat.
Unele din aceste programe reprezinta o continuare a proiectelor incepute anul trecut, fiind completate in raport de noua strategie guvernamentala in domeniu, a spus seful ANPCA. De asemenea, sumele alocate fiecarui set de masuri au fost suplimentate in raport de necesitati si de obiectivele propuse prin programul de reforma a sistemului.
Primul program (PIN1) este destinat sustinerii serviciilor publice specializate de protectie a copilului si institutiilor de ocrotire preluate de autoritatea guvernamentala din domeniu, prin transfer de la alte ministere, precum si platii personalului angajat in aceste unitati. Suma alocata este de 1.183,9 miliarde de lei, a precizat Predescu. Acest program reuneste practic altele doua derulate in anul 2000, care au beneficiat impreuna de o finantare de aproape 850 de miliarde de lei, din care peste 30 de miliarde au fost returnate la buget, pentru ca nu au fost cheltuite pina la sfirsitul anului.
Masurile de prevenire a abandonului (PIN2) vor fi finantate, anul acesta, cu 212,3 miliarde de lei. Anul trecut, peste 25.000 de familii foarte sarace au beneficiat de sustinere financiara pentru a-si pastra copiii in familie, din fondul de 33,2 miliarde de lei alocat acestui program.
Programul privind restructurarea institutiilor rezidentiale (PIN3) este sustinut cu 50 de miliarde de lei, fata de 47,9 miliarde de lei anul trecut, din care 780 de milioane de lei au fost returnate. Cu acesti bani, institutiile de ocrotire vor fi reamenajate astfel incit comunitatea in care traiesc copiii sa se restringa pina la dimensiunile unei familii, iar acestia sa invete sa isi manifeste propria identitate.
Al patrulea program (PIN4) presupune protectia copiilor cu handicap ori bolnavi de HIV / SIDA, prin plasarea lor in familii de asistenti maternali profesionisti. Suma alocata acestui proiect se ridica la 60,1 miliarde de lei, a precizat Brindusa Predescu. Ultimul din programele aprobate joi (PIN5) se refera la extinderea retelei de lucratori sociali comunitari si beneficiaza de o finantare de 11,08 miliarde de lei. Un alt set de masuri vizeaza integrarea copiilor strazii si este finantat cu aproape cinci miliarde de lei (fata de 2,5 miliarde de lei anul trecut, din care 1,08 miliarde de lei returnate). Programul va deveni operational dupa deschiderea, in scurt timp, a celor sase centre de zi pentru copiii strazii construite in baza unui proiect de colaborare cu Banca Mondiala.
ANPCA beneficiaza anul acesta de un buget de 1.930,7 miliarde de lei, din care 1.640,4 miliarde de lei din bugetul de stat si 248,4 miliarde de lei din credite externe. In momentul de fata, ANPCA deruleaza mai multe programe cu finantare externa, din partea Uniunii Europene – fonduri Phare (25 de milioane de euro), Banca Mondiala si Banca de Dezvoltarea a Consiliului Europei (29de milioane de dolari) si a guvernului britanic (trei milioane de lire). Sint in pregatire programe finantate de USAID (10-15 milioane de dolari) si Uniunea Europeana, prin fonduri Phare (12 milioane de euro).
"Reducerea numarului de copii institutionalizati este buna, dar aceasta actiune nu se poate realiza la norma"
Politicile guvernamentale in privinta protectiei copilului au presupus, in principal, masuri care au vizat copiii din institutii si mai putin pe cei din familii sau aflati in situatii dificile, iar solutiile adoptate au fost imediate, nu de perspectiva, a declarat, joi, la Suceava, Camelia Iordache, presedintele organizatiei "Salvati Copiii".
Camelia Iordache a declarat ca politica adoptata de Guvern privind reducerea numarului de copii institutionalizati este buna, dar ca aceasta actiune "nu se poate realiza la norma". "Zece mii de copii care urmeaza sa fie dezinstitutionalizati mi se pare foarte mult, in conditiile in care servicii sociale nu exista in Romania, iar sistemul de protectie nu este totusi pregatit sa monitorizeze familiile care iau copii in plasament", a spus Iordache.
Reprezentantul "Salvati Copiii" a precizat ca reintegrarea copiilor in familiile naturale este dificila, intrucit parintii si-au abandonat copiii sau i-au institutionalizat in principal din motive economice. "Nu au cum sa-si fi imbunatatit aceste conditii. Practic, familiile nu le ofera mai mult decit inainte. Partea afectiva este discutabila, pentru ca multi copii nu au tinut legatura cu familia de origine, iar acum se gasesc in situatia de a merge in familia naturala, care, practic, le este straina. Oricit de intelegator ar fi un copil, un parinte care l-a abandonat reprezinta pentru el un factor de stres si de abuz", a spus Camelia Iordache.
Mai mult, pina in prezent, toate politicile guvernamentale s-au axat pe copiii din institutii si au fost uitati copiii din familii, cei supusi abuzurilor, cei cu HIV, copiii strazii sau copiii cu deficiente. "In general, serviciile acordate sint pentru o solutionare imediata, si nu pe termen lung a problemelor. Guvernele au gindit doar solutii imediate, si nu de perspectiva", a mai spus Camelia Iordache.
Iliescu: Eu vreau sa-i sugerez cindva doamnei Nicholson sa traiasca un an de zile cu o suta de dolari pe luna si sa ia si doi copii in crestere
Declaratiile raportorului european pentru Romania, Emma Nicholson, privind posibilitatea suspendarii negocierilor de aderare a Romaniei la UE, in cazul in care Guvernul roman nu rezolva problema copiilor abandonati, reprezinta "pareri absolut personale" si care "nu au nici o importanta", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Ion Iliescu.
"Doamna Nicholson este o persoana mai deosebita. Am cunoscut-o in mai multe prilejuri si este un spirit din acesta mai neprevizibil. La Londra am asistat la momente de efuziune ale doamnei Nicholson, care era foarte incintata de vizita la Bucuresti, de strategia nationala privind copilul. Si acum am vazut si eu, cu surprindere, raportul domniei sale, dar n-are nici o importanta. Este un proiect personal. Sint pareri absolut personale", a afirmat presedintele Iliescu.
Presedintele Iliescu a precizat faptul ca autoritatile romane se preocupa de intreaga problematica a copiilor, nu doar de aspectele privind copiii institutionalizati. El a aratat, insa, ca, din cauza nivelul de trai scazut, romanii isi cresc cu dificultate proprii copii, neavind posibilitatea materiala de a-i si adopta pe altii.
"Am vazut niste comentarii – abandonul de copii. Sint fete din acelea care ramin insarcinate, merg, nasc si dispar si ramin copiii in maternitati. Ce sa facem cu acesti copii? Cine sa-i adopte, cind noi avem un nivel mediu al salariului pe economie de o suta de dolari. Romanii sint oameni sufletisti, dar ei nu sint capabili sa-si creasca proprii copii, de unde sa mai si adopte. Ca vine doamna aceasta sa ne dea solutii. Eu vreau sa-i sugerez cindva doamnei Nicholson sa traiasca un an de zile cu o suta de dolari pe luna si sa ia si doi copii in crestere si atunci mai discutam. Atunci facem si filosofie cu institutionalizati si neinstitutionalizati", a afirmat presedintele Iliescu.
(D. POPA)

Comentarii