Primul proiect de modificare a Constitutiei

joi, 20 ianuarie 2000, 00:00
2 MIN
 Primul proiect de modificare a Constitutiei

PNL a depus, ieri, la Camera Deputatilor proiectul de lege privind modificarea Constitutiei in sensul garantarii proprietatii, insotit de 689.237 de semnaturi ale cetatenilor, peste necesarul de 500.000, cerut de actuala Constitutie. Semnaturile au fost strinse din 22 de judete si din municipiul Bucuresti. Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, a precizat ca, potrivit procedurii parlamentare, Camera Deputatilor va trebui sa consulte Curtea Constitutionala cu privire la legalitatea acestui demers. Dupa obtinerea avizului Curtii Constitutionale, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor va decide traseul legislativ al proiectului de lege, a aratat prim-vicepresedintele PNL.
Stoica a spus ca in urmatoarea perioada PNL va face lobby in Parlament pentru ca procedurile parlamentare legate de acest proiect de lege sa se deruleze "cit mai repede". "Nu credem ca va fi un partid care sa voteze impotriva acestui proiect. Tinta noastra este grabirea procedurilor de dezbatere", a declarat prim-vicepresedintele PNL.
PNL a declansat, la Consiliul National al partidului din luna aprilie 1999, campania de stringere a semnaturilor pentru modificarea articolului 41 din Constitutie in sensul garantarii proprietatii, deoarece, in forma actuala, proprietatea este doar ocrotita prin actul fundamental al tarii.
Constantinescu a pozat alaturi de liberali
Partidul National Liberal reprezinta "unul din reperele fundamentale ale constructiei democratice din Romania", insa, asemeni altor partide din coalitie, "nu s­a aflat, poate, intodeauna la inaltimea practicii guvernamentale", a apreciat, ieri, presedintele Emil Constantinescu, prezent la o reuniune aniversara a PNL, prilejuita de implinirea a 10 ani de la reinfiintarea acestui partid.
Seful statului a elogiat rolul PNL in promovarea valorilor democratice devenind, in timp, o structura capabila sa participe la gestionarea puterii, intr­un context intern si international dificil.
Constantinescu a afirmat ca "divizarile permanente" si "convulsiile dramatice" ale PNL nu au fost "intimplatoare", dincolo de orgoliile personale ale unor lideri sint si "o actiune dirijata impotriva unui partid care se vedea un bastion al democratiei".
Seful statului a declarat ca unificarea PNL a insemnat "un miracol al democratiei noastre", in ciuda unor "accidente de parcurs". Constantinescu a facut o paralela intre constructia PNL si renuntarea partiala de catre statele membre UE la "unele elemente ale suveranitatii lor", demers care "adinceste si nu diminueaza" independenta acestora.
Emil Constantinescu a apreciat, pe de alta parte, ca, in PNL, ca si in alte partide ale coalitiei, "exista multe deficiente de constructie", aceste formatiuni nereusind sa se afle intotdeauna " la inaltimea practicii guvernamentale". In continuare, in acest context, "guvernul nu a avut intotdeauna sustinerea cuvenita pentru a­si indeplini programul". Presedintele a mai spus ca nici PNL alaturi de alte formatiuni politice nu a reusit "sa lamureasca lucrurile in societatea romaneasca si sa fie, din nou, un adversar al tuturor tendintelor nocive, nostalgice, de intoarcere la comunism". (A. CIOFLANCA)

Comentarii