Profesorii au furat joaca elevilor

luni, 09 februarie 1998, 00:00
2 MIN
 Profesorii au furat joaca elevilor

Dr. Gheorghe Eugen Bucur, seful laboratorului, a informat, la inceputul lunii februarie, conducerea Ministerului Educatiei Nationale asupra intocmirii incorecte a orarelor scolare si supraincarcarii programelor analitice, fapt care duce inevitabil la surmenajul intelectual al scolarilor.
Dr. Bucur a precizat ca oboseala poate fi recuperabila prin odihna. In schimb, surmenajul intelectual reprezinta o stare patologica cu consecinta imediata – scaderea randamentului scolar. Oboseala duce, mai tirziu, la aparitia unor imbolnaviri infectocontagioase, gen tuberculoza, hepatita virala acuta sau boli psihosomatice gen ulcer gastroduodenal, hipertensiune arteriala, diskinezii biliare, toate acestea ca urmare a scaderii generale a rezistentei organismului. Acesta este motivul pentru care alcatuirea rationala a unui orar trebuie sa stea in atentia tuturor profesorilor.
Seful Laboratorului de Igiena Scolara a constatat, cu ocazia unui control efectuat prin mai multe unitati de invatamint , ca programa analitica prevede un numar mult mai mare de ore pe zi decit cel recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In ciclul gimnazial, OMS recomanda sa fie intre 4-5 ore pe zi, iar in scolile din Romania exista, chiar din clasa a VI-a, cite 7 ore. Acest fapt reprezinta un factor inevitabil de suprasolicitare si surmenaj nervos. Suprapus peste fenomenele pre si intra-pubertate, caracteristice virstelor elevilor din gimnaziu, favorizeaza, fara nici o indoiala, diverse imbolnaviri, a adaugat dr. Bucur.
De asemenea, orele de educatie fizica nu vor fi amplasate la prima si ultima ora de curs, dar nici lunea sau vinerea sau doua zile consecutive. "Este strict nepermis situarea orei de educatie fizica la prima ora in tura de dupa-amiaza, cind elevii abia au incheiat masa de prinz", a mai adaugat Bucur.
In prima zi a saptaminii scolare si in ultima, elevii nu vor avea in orar mai mult de doua obiecte considerate foarte dificile si nici nu vor fi cele mai lungi zile. Laboratorul de Igiena Scolara recomanda sa fie evitata amplasarea a doua sau mai multe ore consecutive ale aceluiasi obiect de studiu, deoarece prin monotonia pe care o pot genera favorizeaza instalarea oboselii intelectuale. Tezele trebuie repartizate cite una pe saptamina, atunci cind sint mai putine. In cazul in care programa analitica prevede mai multe teze, ele vor fi programate cel mult doua intr-o saptamina, cu o zi pauza intre ele, evitindu-se zilele de luni si vineri.
Reprezentantii Laboratorului de Igiena Scolara au constatat ca in majoritatea scolilor nu mai exista recreatie mare, in clase sint elevi peste numarul prevazut de Legea invatamintului, supravegherea avind consecinte negative asupra desfasurarii procesului instructiv-educativ, dar si asupra sanatatii. (D. POPA)

Comentarii