Romania baga mina in punga Pactului de Stabilitate

joi, 25 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Romania baga mina in punga Pactului de Stabilitate

Pozitia Romaniei a fost definita de premierul Adrian Nastase. "Pactul de Stabilitate trebuie sa isi indeplineasca mai eficient rolul in atragerea partenerilor din comunitatile internationale catre oportunitatile oferite in Sud-Estul Europei, fiind important ca problemele din aceasta regiune sa nu mai fie rezolvate doar in situatii de urgenta sau ca raspuns la anumite crize", a declarat premierul. "Tendintele de a conduce cooperarea regionala din Sud-Estul Europei catre alternativa la integrarea in UE s-a dovedit lipsita de realism si suport din partea tarilor din zona ", a spus Nastase, precizind ca Pactul trebuie sa ramina un instrument in procesul de integrare europeana. Ministrul de Externe Mircea Geoana a subliniat aceeasi idee: "Pactul de Stabilitate nu trebuie considerat ca o alternativa la UE".
Adrian Nastase a mai afirmat ca este necesar ca, dupa o perioada de doi ani de la lansarea Pactului de Stabilitate, regiunile sa se transforme din zone asistate in parteneri implicati efectiv in derularea diferitelor proiecte si si-a exprimat speranta ca, in urma discutiilor din cadrul conferintei, investitorii privati sa aiba o incredere mai mare in aceasta regiune.
Continuind o idee a premierului, care spunea ca Romania are posibilitatea de a atrage noi fonduri in cadrul Pactului, emisarul-sef pentru Romania al Pactului de Stabilitate, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca printre proiectele de infrastructura cu un impact regional care ar putea beneficia de asistenta financiara se afla cele referitoare la coridorul 4 de transport, care face legatura intre Ungaria si sudul Peninsulei Balcanice si traverseaza Transilvania si Muntenia, si la coridorul 9 de transprot, care traverseaza Romania de la Nord la Sud, legind Moldova de sudul Balcanilor.
Primele rezultate
Desi Conferinta dureaza doua zile, inca de ieri s-au profilat citeva rezultate concrete si schimbari de strategie. "Conferinta Regionala pentru Europa de Sud-Est va initia, a afirmat Chris Patten, o noua etapa in strategia de finantare a tarilor din aceasta zona, si anume sprijinul pentru proiecte pe termen lung, in special pentru infrastructura si energie". "In trecut, Pactul si alte institutii internationale au alocat pentru Europa de Sud-Est asistenta de urgenta sau de reconstructie, dar aceasta etapa a trecut", a afirmat Patten. Efortul va fi unul comun, al donatorilor si al tarilor din regiune, care trebuie sa isi aduca si ele contributia la stabilitatea si prosperitatea zonei, a adaugat oficialul european.
La rindul sau, Bodo Hombach, considera ca directia prioritara a zonei Europei de Sud-Est trebuie sa fie cooperarea regionala. Hombach a facut referire la una dintre recomandarile lui Gunther Verheugen – comisarul european pentru Extindere – potrivit careia tarile care doresc sa adere la UE trebuie sa fie capabile de cooperare regionala. Coordonatorul Pactului a adaugat ca va prezenta, in cadrul conferintei, o serie de proiecte pentru care a fost aprobata o finantare in valoare totala de 2,3 miliarde de euro. Aproximativ 22% din acesti bani au ca destinatie Romania si vizeaza proiecte de importanta regionala, proiecte transfrontaliere, care implica doua, trei sau mai multe tari. (A.C.)

Comentarii