Scandalul manualelor face primele victime

vineri, 22 octombrie 1999, 23:00
2 MIN
 Scandalul manualelor face primele victime

Presedintele Consiliului National pentru Aprobarea Manualelor (CNAM), prof. univ. dr. Iancu Fischer, a fost eliberat din functie, ieri, la cererea sa, printr-un Ordin al Ministrului Educatiei Nationale. Prin acelasi Ordin, presedinte al CNAM a fost numita prof. univ. dr. Mirela Stefanescu, de la Universitatea Constanta. Profesorul Fischer, care era in fruntea CNAM din 1996, a cerut sa fie eliberat din functie din motive de boala. Insa este foarte probabil ca retragerea sa sa se lege de imensul scandal iscat de manualul alternativ de istorie de la editura Sigma, coordonat de Sorin Mitu.
Ministrul Educatiei Nationale Andrei Marga a mai cedat intr-o privinta, acceptind ca manualul sa fie luat in atentie de o comisie speciala, alcatuita din zece profesori de istorie si academicieni care va centraliza observatiile si propunerile concrete ale specialistilor in domeniu din intreaga tara. Comisia va urmari imbunatatirea tuturor manualelor alternative de istorie al caror continut a fost criticat in ultima perioada.
Manualele ramin pe piata
Ministrul Andrei Marga a precizat ca, in prezent, nu se poate pune problema retragerii avizului acordat vreunui manual. Aceasta in ciuda cererii formulate miercuri de comisiile parlamentare de invatamint, in care se recomanda retragerea autorizatiei pentru manualul de istorie aparut la editura Sigma.
La rindul ei, editura Sigma a anuntat ca nu va retrage de pe piata manualul. Daniel Oghina, consilier al editurii a precizat ca manualele vor fi revizuite, pentru anul scolar viitor, in functie de propunerile istoricilor si de toate parerile exprimate de experti. Editura Sigma a cistigat licitatia organizata, in urma cu trei zile, pentru cinci manuale de clasa a Vlll-a, printre care si cel de Istorie, coordonat tot de Sorin Mitu. Cele 10.000 de manuale de Istorie pentru clasa a Xll-a tiparite de Editura Sigma s-au epuizat, desi unii profesori, "la presiunile parintilor, s-au vazut nevoiti sa renunte la comenzile facute inainte de declansarea scandalului", a mai spus Daniel Oghina.
"A cere ca un manual sa fie retras din toate scolile din Romania inseamna, practic, a-l interzice", sustine editura, care considera ca nici comisiile parlamentare de resort, nici mass-media nu au competenta necesara pentru un asemenea verdict. Este si ideea presedintelui Constantinescu care a declarat, alaltaieri, ca membrii Legislativului nu au dreptul sa se pronunte in problema istoriei. "Nu Parlamentul voteaza. Parlamentul sa isi voteze legile lui, care sint multe", a spus el, mentionind ca "istoria nu este fotbal, la care se pricepe toata lumea". Revoltat de implicarea parlamentarilor in scandalul manualelor este si presedintele UDMR Marko Bela. El considera "o rusine" dezbaterea de miercuri a Comisiilor pentru invatamint. "Este o rusine pentru societatea romaneasca sa ne trezim intr-o ipostaza in care unii politicieni facuti peste noapte incearca sa impuna retragerea unor manuale", a declarat Marko Bela. El s-a aratat nemultumit si de faptul ca se ajunge iarasi in situatia ca politicienii sa impuna specialistilor interpretari ale istoriei. (A. CIOFLANCA)

Comentarii