Sindicatele pregatesc dusul rece al grevei generale

vineri, 21 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Sindicatele pregatesc dusul rece al grevei generale

Potrivit celor patru lideri ai confederatiilor, in jur de 55% dintre organizatiile sindicale afiliate ar putea intrerupe lucrul, luni, pentru 24 de ore. Liderii sindicali au precizat ca exista conflicte de munca deschise in toate domeniile. Printre sectoarele cu probleme, unde sindicatele ar putea declansa greva, se numara sanatatea, invatamintul, transporturile, constructiile civile si cele de masini, agricultura si industria usoara, iar metalurgistii din Metarom au intrat deja in greva generala, incepind de alaltaieri.
Invatamintul se gindeste la o noua greva generala
Liderii sindicatelor din invatamint au hotarit, alaltaieri, sa reia greva generala, pe 7 iunie, daca in termen de zece zile Guvernul nu va indeplini integral prevederile Protocolului semnat in octombrie 1998. Birourile Executive ale Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Federatiei Educatiei Nationalei, precum si cei ai federatiilor "Spiru Haret" si "Alma Mater" ameninta ca vor relua greva generala suspendata pe 28 octombrie anul trecut, pentru ca in bugetul de stat pe 1999 nu se regasesc fondurile necesare platii salariilor majorate si continuarii reforme.
In mai multe judete din tara, profesorii nu si-au primit inca lichidarea pentru luna aprilie, care trebuia platita incepind cu 10 mai, dupa ce si avansul pentru aceeasi luna a fost incasat cu o intirziere de doua saptamini. Multi dintre profesori nu au primit nici diferentele de majorari salariale promise prin protocolul incheiat cu Guvernul, in toamna anului trecut, si care trebuiau achitate in lunile aprilie-mai, acestea fiind platite in doar trei-patru judete. Angajatii din invatamint spun ca sumele alocate pentru salarii au fost diminuate, in medie, cu peste 5%, desi ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, a garantat ca institutia pe care o conduce a eliberat integral fondurile respective. La nivel judetean, inspectoratele scolare au primit cu unul-doua miliarde de lei mai putin si au fost nevoite sa recurga la diferite metode pentru a face fata situatiei: neplata unor sporuri, a orelor suplimentare, a cotelor de CAS or diminuarea salariilor, prin neplata majorarilor prevazute de Legea 154 a salarizarii bugetarilor.
Potrivit liderilor sindicali, cele 7.300 de miliarde de lei alocate, prin Legea bugetului pe anul in curs, pentru salariile din invatamintul preuniversitar vor ajunge doar pina in luna iulie, pentru retributiile din perioada august-decembrie 1999 fiind nevoie de inca 5.000 de miliarde de lei.
Cadrele didactice sint nemultumite si de faptul ca nu au primit cel de-al treisprezecelea salariu, asa cum li s-a promis.
Sistemul sanitar este in coma
Conducerea Federatiei Sanitas a hotarit ca, luni, angajatii din unitatile sanitare care nu beneficiaza de finantarea necesara pentru acordarea salariilor majorate sa organizeze o greva cu intreruperea activitatii, iar pe tot parcursul saptaminii viitoare, in intregul sistem sanitar sa fie initiate greve de avertisment.
Lipsa banilor in sistemul sanitar a facut imposibila acordarea majorarilor salariale calculate conform Legii 154/1998 privind salarizarea bugetarilor si a determinat, in ultima saptamina, inmultirea manifestarilor spontane de protest in unitati din mai multe localitati, printre care Iasi, Galati, Focsani, Braila si Craiova.
Noua lege a salarizarii bugetarilor prevede recalcularea retributiilor in functie de performante. Dupa reevaluarea posturilor conform noii grile de plata, salariatii din sanatate ar trebui sa incaseze majorari salariale cuprinse intre 20 si 80%, pentru a caror plata ar fi nevoie de aproape 300 de miliarde de lei. Nici Ministerul Sanatatii si nici Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate(CNASS) nu pot suporta integral aceste cheltuieli.
Radu Berceanu: "Grevele ne ajuta la restructurare"
Ministrul Industriilor si Comertului, Radu Berceanu considera ca greva sindicalistilor din siderurgie si metalurgie, declansata de joi este o premiera, pentru ca sindicalistii solicita un program de restructurare elaborat de minister. "Este poate pentru prima data cind un sindicat se revolta, in sprijinul ministerului, pentru ca FPS nu accepta un program de restructurare. Documentul a fost elaborat de noi si a fost acceptat de sindicate si patronat, dar nu este la fel de apreciat de FPS, care are o atitudine mai transanta, cum ar fi lichidarea", a declarat Radu Berceanu. Metalurgistii afiliati la Federatia Sindicatelor Metarom au intrat in greva generala, protestind fata de faptul ca Guvernul nu a prezentat, inca, o strategie de restructurare a acestui domeniu. Sindicalistii sunt nemultumiti ca guvernantii nu isi respecta promisiunile privind restructurarea siderurgiei romanesti, iar muncitorii sunt disponibilizati, in continuare, fara a avea o sansa de reintegrare profesionala. Sindicatele au respins ideea lichidarii unor intreprinderi metalurgice inainte de aprobarea, de catre Executiv, a unei strategii de resturcturare a metalurgiei, pe care Guvernul urma sa o prezinte pina la 31 ianuarie. (A. CIOFLANCA)

Comentarii