Stinga unita poate fi o alianta electorala, dar va aplica greu politici coerente

vineri, 13 noiembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Stinga unita poate fi o alianta electorala, dar va aplica greu politici coerente

Nu mai putin de 11 formatiuni politice s-au adunat miercuri, la sediul PDSR, pentru a pune bazele viitoarei colaborari, pe care Ion Iliescu a numit-o "actiune unita" iar Corneliu Vadim Tudor "opozitie nationala". Alaturi de cei doi lideri politici s-au mai aflat Virgil Magureanu, fostul director al SRI, actualmente figura centrala a noului Partid National Roman, Valeriu Tabara, presedinte al PUNR, Ilie Verdet, presedintele PSM, Tudor Mohora, presedintele Partidului Socialist si o serie de lideri ai unor formatiuni mai mici, care nu au facut vreodata parte din Parlament.
Constructia politica pe cale de a se naste pune la aceeasi masa personaje care pina nu demult isi aruncau reciproc diverse acuzatii. Astfel, Corneliu Vadim Tudor il acuza pe Ion Iliescu de tradare nationala, iar pe Virgil Magureanu ca patroneaza "politia politica". Fostul director al SRI a afirmat, in septembrie, cind a fost citat ca martor in procesul "Solventul", ca fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Nicolae Vacaroiu stiau de incalcarile embargoului impus Iugoslaviei, prilej cu care cei doi lideri ai PDSR i-au raspuns lui Magureanu ca este mincinos. In sfirsit, la masa stingii unite se mai afla impreuna Gheorghe Funar si Ioan Gavra, care tocmai s-au acuzat de fals si de tradarea idealurilor PUNR, sau Corneliu Vadim Tudor si Valeriu Tabara, ultimul acuzat de catre cel dintii ca a dus, cu intentie, o politica de distrugere a PUNR. Toate aceste acuzatii reciproce, de data mai mult sau mai putin recenta, au fost lasate la o parte, perspectiva cistigarii in comun a viitoarelor alegeri facind uitat trecutul.
Problema este daca aceasta noua coalitie va putea duce o politica mai coerenta decit cea a actualei coalitii majoritare. O oferta electorala a PDSR, lansata la inceputul lunii octombrie, pare sa constituie un set minimal de optiuni pentru toti participantii la coalitie. PDSR afirma ca, odata cistigata puterea, vor fi oprite lichidarile societatilor comerciale, disponibilizarile "fortate", privatizarile fara limita de pret sau "pe un dolar". In schimb, capitalul romanesc va avea prioritate la privatizarea societatilor de stat, in timp ce va creste rolul statului in restructurarea societatilor si in crearea unor exploatatii agricole mari, prin asocierea micilor proprietari. Intr-un fel sau altul, asemenea propuneri apar in discursurile tuturor liderilor politici prezenti la intilnirea de la sediul PDSR.
Dar, dincolo de aceste propuneri, nimic nu pare a mai intruni consensul. Partidul Romania Mare afirma ca, odata ajuns la putere, va detrermina ruperea relatiilor Romaniei cu organismele financiare internationale, indeosebi cu FMI. PDSR, mai moderat, propune doar o lege prin care persoanele care urmeaza sa negocieze cu aceste organisme nu vor mai avea voie sa se angajeze acolo, timp de cinci ani.
Nu se stie cum se va impaca intentia lui Corneliu Vadim Tudor de a confisca in 48 de ore toate averile dobindite necinstit, cu politica PDSR, care in nici un caz nu este cea a solutiilor extreme. Dupa cum, nu se stie in ce masura PDSR va fi de acord cu intentia Partidului Romania Mare de a reintroduce "mercurialul" in piete – o lista de preturi maximale a carei desfiintare a fost una dintre primele masuri ale puterii revolutionare din decembrie 1989, din care facea parte si Ion Iliescu.
Partidul National Roman, al lui Virgil Magureanu, este autorul unui program comunitar, care prevede o descentralizare accentuata si o autonomie sporita a comunitatilor locale. Prevederile acestui program ar putea trezi neincrederea potentialilor parteneri de coalitie, indeosebi ai PDSR si PRM, care afirma necesitatea mentinerii unor largi prerogative autoritatii centrale de la Bucuresti.
Ar ramine apoi de rezolvat cerintele partidelor mici, a Partidului Automobilistilor, de exemplu, care vrea drumuri bune fara taxe de drum sau a Partidului Pensionarilor, care cere marirea imediata a pensiilor.
Pe participantii la intilnirea de la sediul PDSR ii uneste, insa, convingerea ca statul trebuie sa pastreze monopolul in domenii considerate strategice: energie, transport feroviar, comunicatii, industrie extractiva. Actualul guvern se afla, insa, intr-o cursa contra cronometru pentru dezetatizare masiva in aceste domenii. Deja, societatea Romtelecom a fost privatizata – act caracterizat mai demult de catre PDSR drept ilegal. S-ar putea ca, pina la alegerile anticipate sau nu, in multe domenii sa fie realizate noi contracte de privatizare.
O victorie in alegeri va pune stinga unita intr-o mare dilema. Ar putea sa readuca sectoarele "strategice" in proprietatea statului, cu riscul compromiterii unor viitoare investitii straine si deteriorarii imaginii externe. Solutia s-ar putea sa placa celor din PRM si PSM, dar nu este sigur ca toti fruntasii PDSR ar fi de acord cu masuri extreme. Cealalta varianta ar fi ca lucrurile sa fie lasate sa mearga in directia privatizarii, stinga riscind insa sa nu-si indeplineasca principalele promisiuni electorale: cresterea rolului statului, oprirea inchiderilor de societati si a disponibilizarilor. Iar experienta anilor trecuti arata ca unii dintre liderii actualei stingi unite au obiceiul sa-si acuze repede aliatii de tradare. (Ovidiu Nahoi)

Comentarii