UE ne mingiie cu o mina si ne urecheste cu alta

joi, 05 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 UE ne mingiie cu o mina si ne urecheste cu alta

Raportul Parlamentului European privind Romania, intocmit de baroneasa Nicholson de Winterbourne, inregistreaza citeva progrese recente ale Romaniei, dar contine inca criticile traditionale ale forurilor europene la adresa performanetelor tarii noastre.
In raport este vorba de subiecte delicate cum ar fi copiii institutionalizati, securizarea frontierelor, poluarea, embargoul impotriva Iugoslaviei, situatia minoritatilor, vizele, situatia economica inca precara, lipsa de restructurare din agricultura, ritmul lent al reformei din administratia publica, coruptia care submineaza structurile politice si administrative. Dupa acest raport va veni unul si mai critic, cel al Comisiei Europene. Va prezentam in continuare textul rezolutiei asupra raportului privind progresele facute de Romania in eforturile de aderare la UE:
"Parlamentul European
1. Saluta, urmare a deciziilor luate de Consiliul European de la Helsinki, deschiderea negocierilor de aderare cu Romania; subliniaza, totodata, ca Romania mai are multe progrese de facut, cu ajutorul UE, pentru a atinge aquis-ul comunitar.
2. Ia nota ca, in termeni generali, Romania indeplineste criteriile politice de la Copenhaga si a luat masurile necesare pentru a se asigura ca situatia minoritatilor, in special cea ungara si germana, sint conforme cu prevederile Consiliul Europei.
3. Considera ca mai sint multe de facut pentru imbunatatirea situatiei romilor si recunoaste ca aceasta problema necesita un demers comun sub asupiciile Consiliului Europei; cere autoritatilor romane sa elaboreze o strategie nationala pentru integrarea romilor si pentru a implica autoritatile locale si comunitatile romilor in procesul decizional.
4. Ia nota cu preocupare de situatia din domeniul mediului inconjurator in multe zone ale Romaniei; cere autoritatilor romane sa aplice cele mai stricte standarde europene in materie de mediu atunci cind va lua in consideratie redeschiderea minelor de la Baia Mare sau alte intreprinderi similare.
5. Saluta progresele majore la care s-a ajuns in privinta libertatii presei, dar isi arata inca preocuparea pentru afirmatiile potrivit carora o parte a presei este inca hartuita si intimidata de autoritati si cere Comisiei sa monitorizeze indeaproape situatia din acest domeniu.
6. Subliniaza rolul stabilizator si constructiv pe care l-a jucat Romania in timpul conflictului din Kosovo, si pe care il va mai juca in viitorul sud-estului Europei, cu convingerea ca aderarea Romaniei va intari securitatea europeana
7. Crede ca eforturile facute de Romania pentru a implementa embargoul din Iugoslavia, care au avut repercursiuni relevante si severe asupra economiei nationale, trebuie luate serios in consideratie in evaluarea progreselor Romaniei in aderare.
8. Subliniaza importanta securizarii frontierelor in cadrul pregatirilor de aderare, in contextul atentiei ce trebuie acordata relatiilor comerciale regionale si nevoii de a dezvolta cooperarea regionala si proiectele regionale in cadrul Pactului de Stabilitate, inclusiv cooperarea regionala cu Ucraina si Republica Moldova.
9. Saluta acordul dintre Romania si Bulgaria pentru construirea noului pod pe Dunare; cere Comisiei sa furnizeze sprjinul necesar pentru restaurarea navigatiei pe Dunare pentru a contracara efectele razboiului si pentru a diminua repercursiunile embargoului impus Iugoslaviei, de pe urma caruia Romania a avut de suferit.
10. Ia nota de faptul ca situatia economica este in continuare un motiv de ingrijorare, desi exista unele semne ale revirimentului economic care dau sperante pentru viitor; cere autoritatilor romane ca, sprijiinite de principalele forte politice din Romania, sa puna in aplicare planul de actiune pentru indeplinirea obiectivelor din Strategia economica pe termen mediu, sprijinite de Comisie si de institutiile financiare internationale, pentru a atinge stabilizarea macroecnomica si a accelera ritmul privatizarii intreprinderilor de stat.
11. Subliniaza faptul ca fara implementarea planului de actiune si a strategiei economice pe termen mediu, Romaniei ii va fi foarte greu sa indeplineasca criteriile economice de la Copenhaga.
12. Cere inlaturarea obstacolelor structurale ce stau in calea privatizarii agriculturii, care are un potential major pentru dezvoltarea economica a Romaniei; ia nota cu regret ca administratia nu este capabila sa participe la actiunile SAPARD; subliniaza lipsa prevederilor legislative clare in domeniul agricol si in dezvoltarea economica in general.
13. Subliniaza ca restructurarea agriculturii si masurile de dezvoltarea rurala trebuie sa se concentreze asupra functiilor multiple ale economiei rurale sau sa incurajeze diversificarea surselor de venit din mediile rurale prin folosirea justa a resurselor locale si specifice.
14. Regreta ritmul lent al reformei din administratia publica, care reprezinta un obstacol in calea alinierii la aquis-ul comunitar.
15. Cere autoritatilor romane sa inlature obstacolele ramase in calea adoptarii acquis-ului comunitar, in special in ceea ce priveste protectia mediului, combaterea coruptiei si a crimei si intarirea controlului la frontiera.
16. Ia nota ca, in ciuda numeroaselor initiave ale guvernului, ramin multe de facut pentru a preveni coruptia care submineaza structurile politice si administrative din Romania.
17. Cere adoptarea rapida a pachetului de legi pentru reforma justitiei si a codului penal.
18. Ia nota de intentia declarata a autoritatilor de la Bucuresti de a solutiona rapid problema copiilor institutionalizati, prin facilitatea intoarcerii lor intr-o ambianta familiala; confirma ca intrarea in UE reclama o schimbare fundamentala in practica curenta.
19. Cere institutiilor UE ca, in cooperare cu guvernul Romaniei, sa examineze toate posibilitatile pentru punerea la punct a unor programe comune pentru finantarea reabilitarii sociale si integrarii copiilor institutionalizati pentru a oferi o solutie pe termen lung a problemei.
20. Cere imperativ viitorului guvern al Romaniei, indiferent de care va fi compozitia sa dupa alegerile din noiembrie 2000, sa continuie reformele necesare si sa imprime un ritm mai sustinut pentru a determina aderarea Romaniei la UE intr-un interval de timp rezonabil, cu sprijinul populatiei.
21. Confirma pozitia sa ca cetatenii romani nu ar trebui sa aiba nevoie de viza pentru a intra in spatiul UE si reafirma pozitia exprimata prin rezolutia din 5 iulie 2000 privind propunerea pentru un regulament al Consiliului privind regimul celor trei state ai caror cetateni au nevoie de vize petnru a intra in spatiul UE si cere Consiliului sa adopte masurile necesare cit mai devreme posibil.
22. Cere Presedintelui sa inainteze aceasta rezolutie Comisei si Consiliului precum si Guvernului si Parlamentului Romaniei." (A.C.)

Comentarii