Viitorul politic al PSDR depinde de presedintele pe care il va alege Congresul partidului

vineri, 15 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Viitorul politic al PSDR depinde de presedintele pe care il va alege Congresul partidului

Alexandru Athanasiu – Ministrul Muncii va prezenta participantilor la Congres motiunea sa "PSDR- Ora exacta a social-democratiei romanesti", in care expune succint participarea partidului sau la "prima guvernare democratica" din Romania post-decembrista. Cu toate ca recunoaste neimplinirile pe care el personal le-a resimtit in actul guvernarii, deoarece austeritatea bugetara a impiedicat aplicarea a numeroase masuri cu caracter social, Athanasiu sustine raminerea PSDR la guvernare. Alexandru Athanasiu, poate singurul ministru care a reusit performanta sa-si pastreze o imagine foarte buna, cu toate ca majoritatea nemultumirilor populatiei depind, intr-un fel sau altul, de ministerul pe care il conduce, nu exclude posibilitatea parasirii Executivului daca legile din domeniul social nu sint aplicate.
Mai putin explicabila pare initiativa sa de a-si asuma raspunderea participarii la alegerile locale si parlamentare pe liste proprii, in conditiile in care PSDR a disparut demult din sondajele de opinie. De altfel, desi indrazneata, o astfel de actiune a lui Athanasiu ar fi singura care sa scoata partidul pe prima scena politica. Plasat la toate scrutinurile de pina acum acum intr-o alianta, PSDR nu numai ca nu si-a masurat niciodata impactul electoral (dupa succesul USD din 1996 s-a apreciat ca ar fi obtinut cam 5% din totalul obtinut de alianta) si nu a avut ocazia sa-si prezinte oferta politica proprie, dar s-a trezit in aliante in care nu el dadea nici ritmul si nici directia. Athanasiu mai propune ca noua directie a partidului sa ramina in limitele doctrinare de acum, conforme traditiei istorice a PSDR, considerind ca, prin participareape liste proprii, partidul va sustine un adevarat "examen de maturitate". Sansele lui Athanasiu de a prelua conducerea partidului sint destul de mari, tinind cont de sprijinul pe care il are din partea presedintelui Cunescu si de numarul relativ mare de filiale care il sustin.
Emil Putin – Contraoferta lui Emil Putin, intitulata "Pentru un PSDR realist, puternic si respectat", se situeaza la polul opus fata de cea a lui Athanasiu. Practic, cu exceptia politicii de aliante pe baze doctrinare si a ideii ca partidul trebuie intr-adevar relansat, cele doua oferte nu au nici un punct comun. Prim-vicepresedintele PSDR sustine iesirea PSDR de la o guvernare care a erodat imaginea partidului si nu i-a adus nici un beneficiu in afara "satisfactiei" participarii la crearea celor mai multe categorii defavorizate din 1990 incoace. Discursul politic al lui Emil Putin se apropie de cele ale opozitiei, mai ales cind sustine ca "partidul nu a intrat la guvernare pentru a aplica programele FMI" si ca actuala guvernare este "falimentara". Putin considera ca istoria de peste 100 de ani a partidului nu ar trebui "amanetata" pentru participarea la o guvernare neperformanta, pentru ca la sfirsit sa se constate ca partidul si-a indeplinit cinstit obligatiile, a avut un ministru profesionist si a acoperit 3,4% din arcul guvernamental.
Ambii candidati sint insa de acord ca PSDR lipseste practic din spatiul social-democrat romanesc si ca o revenire in forta, data fiind traditia si recunoasterea Internationalei Socialiste, este mai mult decit necesara. Acest lucru nu se va putea materializa insa decit prin realizarea unei aliante, deoarece forta electorala a PSDR este insuficienta pentru a reusi coagularea partidelor social-democrate. ( Bogdan Cristescu )

Comentarii